Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kafkasya’nın otonom halkı olan Çerkesler, tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları bu topraklarda zengin bir ve eşsiz kültürleriyle asırlarca onurlu bir yaşam sürmüşler. Sahip oldukları coğrafya nedeniyle büyük devletlerin ve Çarlık Rusya’sının politik ve stratejik hedefleri doğrultusunca uzun yıllar büyük direniş göstermişlerdir.”

101 YIL SÜREN TARİHİN EN ACIMASIZ SAVAŞI

“Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Çarlık Rusya’sının çıkar kavgaları neticesinde yaklaşık 300 yıl süre gelen Osmanlı-Rus Savaşları ve bu savaşlar süresince destekledikleri Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesi ve Rusların güneye inme isteklerine karşın Ruslara baş kaldırıp anayurtları olan Kafkasya’yı savunmak için düşkün oldukları özgürlüklerini korumak için 101 yıl aralıksız süren tarihin en acımasız savaşına tanık oluyor Dünya 1763-1864 Rus-Kafkas Savaşları.”

NÜFUSUN ÜÇTE BİRİNİ ÖLDÜRDÜ

“Ruslar ormanları kesip, köyleri yaktı, kadın ve çocukları öldürdü. Kıyasıya verdikleri ve onurlu mücadelenin sonucunda orantısız güce yenik düşerek aktif nüfusun üçte birini öldürdü. Kalan nüfusun yüzde 90’ını yaklaşık 1,5 milyon Çerkesi en ağır şartlarda, zulüm ve işkence altında silah zoruyla soykırım uygulayarak anavatanlarından Tuapse, Soçi ve Sohum gibi kentlere sürerek başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı toplarına sürgün ederek dünyanın en zalim soykırımına tanıklık etmiştir 21 Mayıs 1864.”

ATALARIMIZI SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ

“Ancak soykırıma maruz kalan 1,5 milyon Çerkes halkının, resmi olmayan rakamlarca 500 bin ile 1 milyonu sürgün sırasındaki insanlık dışı zulüm ve zorlamalara, ağır yol şartlarına, Karadenizin ağzın sularına, salgın hastalıklar ve açlık gibi nedenlere dayamayıp ölmüşlerdir. Büyük soykırım ve sürgünün 154. yılında kaybettiğimiz atalarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Çerkes halkının yaşamış olduğu bu soykırım ve sürgünü önce Rusya sonra Türkiye ve tüm Dünyanın tanımasını kabul etmesini istiyoruz. Taleplerimizin intikam değil, adalet ve eşitlik olduğunu belirtiriz.

Editör: TE Bilişim