Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Ahmet Ceyhan, ‘İnegöl’ü yakın zamanda çok ciddi etkileyecek sorun‘ diyerek arıtma tesisini gündeme aldı.

1. OSB bölgesinde bulunan arıtma tesisinin kapasitesinin dolduğunu belirten Ceyhan, özellikle evsel atıkların arıtılmasına yönelik yeni bir tesisin kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Aksi takdirde İnegöl’de çevre kirliliği gibi ciddi bir sorunun gündeme geleceğini ifade eden Ahmet Ceyhan, “BUSKİ ve yerel yönetim derhal konu ile ilgili harekete geçmelidir” dedi.

Ceyhan konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı;

ÜST BAŞLIK ALTYAPI, İÇERİK ARITMA

“Kıymetli basın mensuplarımız, değerli ilçe halkımız. Bu basın açıklamamızda İnegöl’ümüzü yakın bir zamanda çok ciddi anlamda etkileyecek bir sorunu sizlerle paylaşıyor ve yetkilileri bu sorunla ilgili bir an önce gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz. Bizi bekleyen bu büyük sorunun üst başlığı altyapı, içeriği ise atık suların arıtılmasıyla ilgilidir.”

KAPASİTENİN TAMAMI KULLANILMAKTADIR

“Konuyla ilgili edindiğimiz bilgiler çerçevesinde yaptığımız tespitleri sizlerle paylaşmak istiyoruz; İnegöl’ün atık su arıtma ihtiyacını karşılayan tesis 1. OSB bölgesinde bulunmaktadır. Bu tesis 1. OSB Bölge Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. Tesis 2000 yılında ilk olarak 55.000 m3/gün kapasiteli olarak kurulmuştur. Bu kapasitenin yarısı OSB tarafından endüstriyel atıkların yarısı da İnegöl Belediyesi tarafından evsel atık suların arıtılması şeklinde kullanılmaktadır. 2009 yılında kapasitesi artırılarak 130.000 m3/gün ‘e çıkarılmıştır. Hali hazırda 150 ton/gün kapasiteli çamur kurutma kapasitesine sahiptir. Kurutulan çamurun yakılmasıyla da ayrıca enerji elde edilmektedir. Bugün tesisin kapasitenin tamamı kullanılmaktadır.”

İHTİYACI KARŞILAYACAK KAPASİTE KALMADI

“OSB Müdürlüğü ve İnegöl Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde kapasitenin yarı yarıya paylaşılarak kullanılması gereken tesiste şu an kapasitenin neredeyse %70’ini (80.000 m3/gün) evsel atıklar oluşturmaktadır. Bu durum şu anlama gelmektedir: Devamlı artan nüfusla birlikte evsel atıkların da artması durumunda artık ihtiyacı karşılayacak bir kapasite kalmamıştır.”

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE KOKU SORUNU

“Yani bugünden sonra evsel atıklardaki miktarın artması durumunda evsel atıkların kapasite üzerinde kalanları arıtılmadan atılmak zorunda kalınacaktır. Bu yatırımların yapılmaması durumunda yakın tarihte İnegöl’ümüzde çevre kirliliği ve kokuyla karşı karşıya kalacağımızı üzülerek ifade ediyoruz. Bitmek bilmeyen belediye sarayına 100 milyon liradan fazla para harcandığı İnegöl’ümüzde, bu yatırımın eksikliği sebebiyle yaşanacak problemlerden doğrudan doğruya dönemin yerel idarecileri sorumludurlar.”

BUSKİ DERHAL HAREKETE GEÇMELİ

“İnegöl’de acilen sadece evsel atıkların arıtılmasına yönelik yeni bir bölgede yeni bir arıtma tesisi kurulması gerekmektedir. Büyükşehir yasasıyla birlikte konuyla ilgili olan muhatap BUSKİ’nin bununla ilgili derhal gerekli yatırımları yapması ve harekete geçmesi gereklidir. Yaşanabilir bir İnegöl için her alanda olduğu gibi bu konunun da takipçisi olduğumuzu ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim