Tabakoğlu Camiinde başlayan kursu ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, “Şuanda 2 milyona yakın Suriye vatandaşı Arap ve Türkmen din kardeşlerimiz Türkiye´nin güvencesi altındadır” dedi.

Ülke genelinde olduğu gibi İnegöl´de de önceki gün Yaz Kur´an Kursları başladı. İnegöl´de birçok çocuk Kur´an eğitimi almak için Yaz Kur´an Kurslarına giderken, Süleymaniye Mahallesinde ikamet eden Suriyeli ailelerin çocukları ise Tabakoğlu Camiinde açılan özel sınıfta Yaz Kur´an Kursuna giderek Kur´an-ı Kerim ve din eğitimi almaya başladı. Önceki gün başlayan Yaz Kur´an Kursunu ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Tabakoğlu Cami İmamı Yücel Baykal´dan kursla ilgili bilgiler aldı.

2 MİLYON SURİYELİ ÜLKEMİZE SIĞINDI

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, “Şuanda 2 milyona yakın Suriye vatandaşı Arap ve Türkmen din kardeşlerimiz Türkiye´nin güvencesi altındadır. 2010 yılında güney komşumuz Suriye´de başlayan iç savaş ve bu iç savaşa bağlı olarak oradaki özellikle Türkmenler ve birçok Kafkasya ırkından dindaşlarımız ülkemize göç etti. Bu savaştan etkilenerek Türkiye´mize en yakın komşu olarak biliyorsunuz kapıları açmamızdan dolayı bize sığınmışlardı. Şuan da 2 milyona yakın Suriye vatandaşı Arap, Türkmen hangi kavimden olursa olsun ama Müslüman din kardeşlerimiz bizim güvencemiz altındalar. Onlara şuanda dünyada hem kamplarda hem de iyiliksever, hayırsever insanlarımızın gönül kapılarında yardım etmelerinden dolayı, Valiliklerimiz, Kaymakamlıklarımız, AFAD´ımız ve diğer kuruluşlarla kol kanat geriyoruz. Onların hayatlarını idame etmelerine imkan sağlıyoruz. Onların o savaştan olumsuz etkilenmemelerini, o travmayı atlatmalarına yardımcı oluyoruz. Bu konuda başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, AK Parti hükümeti elinden gelen gayreti geçen 5 yıllık sürede göstermiş durumda. Bursa´nın diğer ilçelerinde olduğu gibi İnegöl´de de Suriye´den göç eden dindaşlarımız ikamet ediyorlar. Burada yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar ve bunların çocukları var. Çocukların eğitim hayatlarını sürdürmeleri gerekiyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın çok ciddi çalışmaları var. Ama yaz döneminin gelmesinden dolayı biliyorsunuz Türkiye´de insanlarımız yaz dönemlerinde okullar kapandıktan sonra çocuklarını genelde mahalle camilerinde Kur´an Kursuna, dini eğitime gönderirler. Biz hepimiz bu yoldan geçtik. İlk Kur´an ve din eğitimini mahalle camimizde, cami imamlarından ve müezzinlerinden aldık. Allah onlardan razı olsun. Türkiye´de yaşayan vatandaşlarımızın çoğu bu eğitimden geçti. Diyanet İşleri Başkanlığımızın Suriye´den ülkemize şuanda geçici olarak yerleşen insanların, dindaşlarımızın dini eğitimlerinin de tamamlanması gerekiyor. Bu konuda aynen Türk vatandaşlarına uygulanan Yaz Kur´an Kurslarını Camilerimizde Suriyelilerin çocuklarına da veriyoruz. Bugün Tabakoğlu Camiinde İmam Hatibin hem kız hem de erkek çocuklarına vermiş olduğu eğitimi kısmen izlemiş olduk” dedi.

TEK DİLEĞİMİZ BARIŞ

Din eğitiminin bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Şahin, “Çünkü insanlar manevi iklim olmadan yaşayamazlar. Bu ihtiyacında tamamlanması gerekiyor. Ben, Diyanet İşleri Başkanımıza, il ve ilçe Müftülerimize, özellikle de bu konuda hassasiyet gösteren cami imamlarımıza teşekkürlerimiz sunuyorum. Çünkü insanın yeme, içme, barınma ihtiyaçlarından sonra dini ihtiyaçları da var. Bunların da öğretilmesi, gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu anlamda bir hizmet açığını da Türkiye Cumhuriyeti Devleti Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kapatmış oluyoruz. Burada eğitim gören çocukların özellikle Elif-Be dediğimiz Arap Alfabesinden Kur´an-ı Kerim okumaya doğru geçişte eğitim almalarından dolayı ben çok memnun oldum. Hocalarımızda çok güzel gayret gösteriyorlar. Böylece bir ihtiyaç, bir açıkta kapanmış oluyor. Ayrıca İnegöl´ümüzde ve Bursa´mızda yaşayan Suriyeli, şuanda bize sığınan insanlara yardım elini açan, gönül kapısını açan, komşuluk ilişkileriyle onları destekleyen, onların o yaşadığı acıyı bir nebze olsun kendisinden hisseden bizim inancımızda ensar ve muhacir anlayışı vardır. Yani göç edenlere yardım edenler. Biz şuan da göç edenlere yardım edenler, ensar durumundayız. Bu Ramazan ayı biliyorsunuz Diyanet İşler Başkanlığımız tarafından ‘Bu Ramazan İyilik Vakti´ anlayışıyla inançlarımızın da gereği paylaşarak katkı koymalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Temennimiz ve duamız o ki, orada yaşayan insanların yaklaşık 20 milyon Suriye vatandaşının çektiği sıkıntının biran önce bitmesi, orada yaşanan sıkıntının bertaraf edilmesi, insanların huzura ve barışa kavuşmaları, sadece Türkiye´ye göç eden değil, Ürdün´e, Irak´a, Lübnan´a ve diğer komşu ülkelere göç eden Suriyeli vatandaşlar var. Onlar bizim din kardeşlerimiz. Uzun yıllar Osmanlı Devlet idaresinde beraber yaşadık. O topraklar da barış ve huzurun hakim olduğu yıllardı. Biz yine Suriye´nin toprak bütünlüğü anlayışı içinde bu barışın tekrar oraya gelmesini arzu ediyoruz. Çekilen sıkıntılar büyük. Orada duyulan üzüntüler büyük. Özellikle son 10 gündür Türkmenlerin yaşadığı bölgelerden bizim soydaş ve dindaşlarımızın topraklarından uzaklaştırılması bizleri son derece üzüyor. Orada yeni bir yapılanmaya geçişle ilgili haberler alıyoruz, bundan üzüntü duyuyoruz. Biz hiç kimsenin özellikle savaş acısını çekmesini arzu etmiyoruz. Savaşlarla büyüyen bir neslin olmasını arzu etmiyoruz. Tek dileğimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak nasıl bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşıyorsak, komşularımızın da barış içerisinde hayatlarını devam ettirmesi ve ilişkilerin ekonomik, sosyal, ticari yönden de artmasıdır. Suriye´de de barış havasının biran önce gelmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

SURİYELİ ÇOCUKLARA DİNİ EĞİTİM BAŞLADI

Yaz Kur´an Kursuyla ilgili bilgi veren Tabakoğlu Cami İmamı Yücel Baykal ise, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın yaz döneminde açmış olduğu kurslara katılan öğrencilerimizden sabah kendi mahallemizde geçen yıldan devam eden 100 civarında öğrencimiz var. Şuan da mahallemizde misafir olan Suriyeli kardeşlerimizden de Yaz Kur´an kurslarına katılmak isteyenleri kabul ettik. Şuan da 16 öğrencimiz oldu. Önümüzdeki günlerde bu sayının artacağına inanıyorum. Çünkü İnegöl´de çok sayıda Suriyeli misafir kardeşlerimiz var. İnegöl´de bunların hem maddi ihtiyaçlarını karşıladığımız gibi hem de manevi olarak onlara sahip çıkmak, çocuklara Kur´an eğitimlerini camimizde vermeye çalışıyoruz. Sadece bizim camimizde değil, İnegöl genelindeki bütün camilerde müracaat olduğu müddetçe Suriyeli öğrencilere Kur´an eğitimi verilecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim