Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriye uyruklu vatandaşlara, ülke şartlarına uyum sağlayabilmeleri için çeşitli çalışmalar yapılırken, artık Türkiye’de araç kullanmaları için sürücü belgesi de verilmeye başlandı. Sürücü kurslarına kayıt olan Suriye uyruklu vatandaşlar, eğitim ve sınavın ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullandığı yeni sürücü belgelerine sahip olmaya başladılar. Türkiye’de ilk olarak İnegöl’de yaşayan bir Suriyeli vatandaş sürücü belgesi sahibi oldu.

Ülkemize göç eden Suriyelilere ait sürücü belgelerinin geçerliliği olmayınca hükümet tarafından çıkartılan kararla artık Suriye uyruklu vatandaşlar da Türkiye’de sürücü belgesi sahip olmaya başladı. Suriye, karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkeler arasında bulunmadığından dolayı ülkemizde yaşayan bir Suriyeli Türkiye’de araç kullanabilmek için sürücü kursuna giderek sürücü belgesi almak zorunda.

İLK SURİYELİ İNEGÖL’DEN ÇIKTI

Ülkelerindeki iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Suriyelilere yönelik çıkarılan Mülk Edinebilme Kanunu’nun ardından hükümet tarafından araç sahibi olanların araçlarını kullanabilmeleri için geçici koruma kimlikleriyle veya yabancı tanıtma kimlikleriyle birlikte ehliyet alabilme kapısı açılmıştı. Yapılan uygulamadan faydalanan ilk Suriyeli İnegöl’den çıktı. 4 yıldır İnegöl’de ikamet eden ve mobilya ihracatı yapmakta olan Suriyeli Mustafa El Hasan, Dilay Sürücü Kursu’nda aldığı eğitimlerin ardından önce elektronik ortamda Arapça dil seçeneği ile sınava tabi tutuldu ardından da direksiyon sınavına katıldı. İki sınavı da başarıyla tamamlayan Mustafa El Hasan, ehliyet alma hakkı kazandı. Sürücü belgesine kavuşan Mustafa El Hasan, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür etti.

“DEVLETİMİZ SAĞ OLSUN, ALLAH BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN”

Sürücü belgesine kavuşan Mustafa El Hasan, “26 Mayıs 2014’te Türkiye’ye gelip İnegöl’e yerleştim. Mobilya pazarlama işi yapıyorum. Alıp Arap ülkelerine satıyorum. Çok şükür Türk devleti bize destek çıkıyor. Şirket açabilirsin, araba alabilirsin ama araba aldıktan sonra sıkıntı yaşıyorduk. Ehliyet alamıyorduk. Devlet sağ olsun, Allah başımızdan eksik etmesin yeni bir karar çıkartılmış, ehliyet almamızın yolu açıldı. Tahir Bey’in sürücü kursuna yazıldık. Elektronik sınavdan geçtik, iki gün önce de direksiyon sınavına girdim ve geçtim. Şimdi ehliyetimi aldım. Türk vatandaşlarına verilen ehliyetin aynısı, hiçbir fark yok” dedi.

TÜRKİYE’DEN EHLİYET ALAN İLK KİŞİ

Nilay Sürücü Kursu ortaklarından Tahir Bulut ise, “Ülkemize gelen Suriyeli misafir kardeşlerimizin ülkemizde rahat bir şekilde araç kullanabilmeleri için ehliyet almaları gerekiyordu. Hükümetimiz bu konuda 3 ay önce bir düzenleme yaptı ve bu düzenlemeyle Suriyeli kardeşlerimizin geçici koruma kimlikleriyle ve yabancı tanıtma kimlikleriyle birlikte Türkiye’den ehliyet alabilmelerinin, sürücü kurslarına yazılabilmelerinin yolunu açtı. Bu nedenle bizde İnegöl’de yaşayan arkadaşlarımıza hükümetimizin açmış olduğu bu yolda ehliyet alabilmeleri için gerekli eğitimleri verdik. Arkadaşlarımız yapılan elektronik sınavda Arapça dil seçeneğiyle kendi ana dillerinde sınava girerek başarılı oldular. Bu başarı neticesinde direksiyon sınavına girmeye hak kazandılar. Geçtiğimiz Cumartesi-Pazar günü de direksiyon sınavlarına girip orada da başarılı oldular ve sertifika almaya hak kazandılar. Biz sürücü kursları olarak bu sertifikaları kendilerine verebiliyoruz. Ondan sonra da vergi ve harçlarını yatırarak arkadaşlarımız bunları ehliyete dönüştürüyorlar. Mustafa El Hasan kardeşimiz ehliyetini aldı, Ankara’da basım merkezinde basıldı geldi. Arkadaşımızın özelliği Suriye vatandaşı olması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk vatandaşlarına verdiği ehliyetin aynısına sahip olmasıdır. Artık kendi adına Türkiye’den yabancıların mülk edinme kanunundan faydalanarak aldığı aracını Türkiye’den aldığı ehliyetiyle birlikte kullanabilecek. Bu saatten sonra hiçbir cezai işlemle karşı karşıya kalmadan kazandığı ehliyetiyle birlikte Türkiye’de aracını istediği şekilde kullanabilecek. Biz bu kapsamda kendilerine yardımcı olup görevimizi yerine getirdik” dedi.

Editör: TE Bilişim