Türkiye Süt Üretici


Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği yönetim kurulu üyesi Şaban Cetizli, Türkiye’de  süt fiyatlarının dünya ölçülerinde olmadığını ileri sürdü.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon büyükbaş hayvan bulunduğunu ve yıllık kayıtlı süt
üretim miktarının 5,5 milyon ton olduğunu bildiren Şaban Çetizli, kayıtsız miktarla birlikte yıllık süt üretim miktarının 11-12 milyon ton civarında olduğunu ifade ederek, “Bu kadar kayıtsız sütün ülkenin ayıbı olduğunu bilerek, Birlik olarak ellerimizi taşın altına koyuyoruz. Ulusal süt kayıt sistemiyle sütü kayıt altına almaya çalışıyoruz  ancak yeterli desteği görememekteyiz” diye konuştu.
Süt fiyatıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cetizli, son 2-3 yıldır üreticilerin, sütün litresinin 38-40 kuruşa kadar gerilemesiyle çok büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, ineğini besleyemeyen, yem alamayan köylünün, hayvanını ve anaç sığırlarını kesime vermek zorunda kaldığını kaydetti.
Cetizli, o dönemde sütü sokaklara döktüklerini, boykot yaptıklarını hatırlatarak, ”Sütü çok ucuz fiyatlara satarak, süt sığırcılığımızı bitirip, hayvancılığın ipini  çekmişlerdir. 3 yıl öncesinden bugüne önemli mesafeler alındı ancak gelinen nokta yine de memnuniyet verici değil. Türkiye’de süt fiyatları dünya ölçülerinden çok düşük seyretmektedir” dedi.
Süt fiyatlarında dünya paritesinin, 1 litre sütün en az 1,5-2 kilogram yemin fiyatına karşılık gelmesi olduğunu dile getiren Çetizli, “Bugün yemin de  sütün de  kilogramı 70 kuruştur. Bu fiyatlarla ancak 1 litre süt ile 1 kilo yem alınabiliyor. Süt fiyatlarında dünya paritesini tutturamıyoruz. Yem fiyatlarında son aylarda yüzde 40’a varan artışlar yaşandı ve yemin kilosu 50 kuruştan 70 kuruşa kadar çıktı. Bu durum üreticiler için büyük bir sıkıntı oluşturdu. Ya yemin kilogramının 50 kuruşa inmesi yada  sütün litresinin 1 liraya çıkması  gerekiyor. Ya girdilerimiz düşürülmeli yada süt fiyatları arttırılmalı. Geçtiğimiz hafta Bakanlık süt tozu ve tereyağındaki gümrük vergisini de sıfırladı. Bu da hayvancılığın kötü durumlara düşeceğini göstermektedir. Süt inekleri kesime gidecek, ülkede süt sıkıntısı yaşanacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim