Dün düzenlenen törene Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, Belediye Başkan Yardımcıları Adil Kansu, Alper Taban ve Eşref Yiğit, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, AK Parti Belediye Meclis üyeleri, bazı mahalle muhtarları, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

EDEBEY MAHALLESİNE DE ÜRÜN TOPLAMA MERKEZİ İSTİYORUZ

İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını yapan Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı Resul Kayman, “Üç günlük Doğubayazıt gezimiz oldu. Şehrimize geldikten sonra bir Doğubayazıt´a, birde şehrimize baktık. İdarecilerimizi kalbimizin içine sokacağımız geldi. Gezip, görmekte çok fayda var. Yöremizi, cennet vatanımızı idare eden yöneticilerimizden Allah razı olsun. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İnegöl Belediyemizin yaptığı hizmetlerden gurur duyuyoruz. Ben Edebey Mahallesi Muhtarıyım. Edebey Mahallesinde de böyle bir temel atma programının olmasını Belediye Başkanımızdan istiyorum” dedi.

ÇAĞIN GEREKLİLİKLERİNE KENDİMİZİ HAZIRLAMAMIZ GEREKİYOR

Hollanda´nın tarım topraklarının Türkiye´nin 6´da 1´i iken, tarım gelirinin Türkiye´nin 3 katı olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Bugün de hayırlı bir iş için bir araya geldik. Kurşunlu Ürün Toplama Merkezimizin temelini atıyoruz. Biliyorsunuz 2014´teki yasayla birlikte belediyeler artık sadece yol ve yeşil alanla alakalı değil, aynı zamanda kırsalla ve tarımla alakalı da projeler üretmeye çalışan kurumlar oldular ve buna dair yetkiler verildi. Bizde bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tabi bunları yaparken hem 4 tane beldeden dönüşen mahallemizde, hem de 91 tane köyden dönüşen kırsal mahallemizde de aynen İnegöl merkezde olduğu gibi çocuk parklarıyla, yollarıyla, meydan düzenlemeleriyle, bilgi kültür evleriyle, ürün toplama merkezleriyle, tarımla alakalı fuarlarla ve organizasyonlarla onların karşılarında olmaya çalışıyoruz. Çiftçi Malları Koruma Meclisini kurduk. Erken uyarı sistemleri yapıyoruz. Yine bununla ilgili kurumlarla istişareler yapıyoruz. İnegöl´de bu manada çok güzel bir uyum var. İnşallah bundan sonraki süreçte de hem İnegöl´ümüzde bu devam ederken başka şehirlerimize de örnek olsun. Bir taraftan da eğitimler vermeye çalışıyoruz. Çünkü çağın gerekliliklerine kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Hollanda´nın tarım toprakları Türkiye´nin 6´da 1´i iken tarım gelirinin 3 katımız ise bizim gerçekten bir şeyleri ince eleyip sık dokumamız gerekiyor. Daha önce bildiğiniz üzere Kayapınar ve Dipsizgöl Mahallemizde ürün toplama merkezlerimizi hizmete açmıştık. Cerrah Mahallemizde yerini biz tahsis ettik ve Büyükşehir marifeti ile ürün toplama merkezi yapıldı. Akıncılar Mahallemizde de geçen Aralık ayında ürün toplama merkezimizin temel atma törenini gerçekleştirmiştik. Bugün de bu merkezlerin bir yenisini daha hayata geçirmek için Kurşunlu mahallemizde bir araya geldik. Bu çalışmaların beraberinde diğer kırsal mahallelerimizde de ürün toplama merkezi sayılarını artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

KURŞUNLU GELECEKTE ÇİLEĞİN BAŞKENTİ OLACAK

Kurşunlu denince akla çileğin geldiğini belirten Başkan Aktaş, “Şehrimizde önemli bir lokomotif güç olan çilek ürününe dikkat çekmek, pazar alanını genişletmek ve İnegöl tarımına yeni bir marka kazandırma adına çilek üreticilerimizin katılımıyla bildiğiniz üzere 2016 yılı içerisinde çilek çalıştayını düzenlemiştik. Çalıştay çerçevesinde bazı kararlar aldık. Özellikle üretici arkadaşlarımızın bazı istek ve talepleri oldu. Bu talepleri bir bir yerine getirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. İşte çilek çalıştayı´nın ilk somut adımı olarak bugün Kurşunlu´da ürün toplama merkezimizin ilk harcını birlikte atıyoruz. Bugün temel atma töreni için bir araya geldiğimiz bu yerde işlevini yitirmiş eski hal binası vardı. İşte buraya şimdi özellikle çilek markasının pazarlanması ve tüketici ile buluşması açısından önemli gördüğümüz modern bir ürün toplama merkezini oluşturuyoruz. Yakın gelecekte çileğin başkenti olacak Kurşunlu Mahallemizde bugün çok hayırlı bir işin başlangıcına imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Haziran ayı başında binanın tamamlanmasıyla beraber güzel bir çilek festivaliyle birlikte çilekteki yükselişimizi daha da arttırmak amacındayız. Bildiğiniz üzere ilçemizde 500 dönümle başlanan çilek ekimi, alınan verim ve çiftçilerin fiyattan memnun olmasıyla 10 bin dönümlere çıktı. Önceden çilek ürünlerinin hasadı bir ay sürüp bitiyordu. Yedi veren çileği ile tanışan İnegöllü çiftçiler, çilek hasadına Mayıs ayında başlayıp Ekim ayı sonuna kadar devam edebiliyorlar. Ayrıca kapalı sistem üretimlerde yılsonuna kadar üretim yapılabiliyor. İnegöl´ümüzde toplam 29 bin tona yaklaşan çilek üretimi yapılıyor. Tarım potansiyelinin geliştirilebileceğini, endüstriyel ürüne dönüştürülebileceğini, bunun ihracatının yapılabileceğini, pazarlanabileceğini net bir şekilde görebiliyoruz. Amacımız İnegöl´ün tarımdaki artılarını ve değerlerini de Türkiye´nin, hatta dünyanın dört bir tarafına yansıtmak ve bunu bir ekonomik katma değer haline getirmek. Mobilyada yaptığımızın aynısını tarımda da gerçekleştirmek istiyoruz. İnegöl´ün çerezlik ayçekirdeğine ‘İnegöl Alası´ adı ile marka tescili çalışması yaptırılmasından sonra, İnegöl´ün bir diğer önemli tarımsal ürünü olan İnegöl çileğini de ulusal ve uluslararası pazarlarda vitrine çıkartma noktasında coğrafi işaret alma çalışması da başlattık. İnşallah atılan bu adımlar ile İnegöl çileği ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği yere gelecek. Biz tarıma motive olursak, İnegöl´ün tarım şehri olduğu vurgusunu ön plana koyarsak, buna dair fuarlarla, eğitimlerle, ürün geliştirmeyle ilgili inisiyatif alırsak, kazancımızın misli misli artacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

TARIMDA DA DAMGAMIZI VURMAK İSTİYORUZ

Kurşunlu Mahallesinin 2014 yılına kadar müstakil bir belediye ile yönetilen bir yer olduğunu belirten Aktaş, “Bu kanun sadece İnegöl´e, Kurşunlu´ya mahsus bir uygulama değil. Türkiye´de 2002 yılında 3 bin 200 tane belediye vardı. Şuanda bin 395 belediye var. Yani bin 900 civarında belediye azaltıldı. Eskiden önüne gelen belediye kurardı. Ama bunun bir proje olmadığını çok net bir şekilde gördük. Elin İtalya´sı da, Almanya´sı da, Fransa´sı da aynı şeyleri yapıyor. Belediyeleri kapatıp, daha güçlü belediyeler oluşturmaya çalışıyor. Dolayısıyla aynı hizmetler Belediye Ek Hizmet binamızda verilmeye çalışılırken, bir taraftan da Kurşunlu´yu daha ileriye taşıyacak projeler hayata geçirilmeye çalışılıyor. Hizmetlerimizi kolay ve hızlı yapabilmek adına ilçemizin kırsal mahallelerinde doğu ve batı şantiyesini oluşturduk. Bu şantiyelerden biri olan doğu şantiyemiz Kurşunlu Mahallemizde. Çocuklarımızın ödevlerini daha nezih bir ortamda yapabilmesi adına Bilgi Kültür Evimiz hizmet veriyor. Mahallemizin camisinde yaptığımız mimari aydınlatma çalışmasıyla camimiz daha da güzelleşti. Mahallemizde yaşayan çiftçi hemşerilerimizin kendilerini geliştirebilmesi, yeni tarım teknikleri ve teknolojilerini yakından takip edebilmeleri adına çiftçi eğitim seminerleri düzenliyor ve üreticilerimizi dönem dönem fuarlara götürüyoruz. Kurşunlu mahallemize yürüyüş ve oturma alanı, çocuk oyun alanı ve yeşil alandan oluşan güzel bir meydan kazandırdık. Kültür sanat etkinliklerimizi kırsal mahallelerimizde de gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda sosyal hayatı renklendirmek ve zenginleştirmek adına Kurşunlu mahallemizde ikamet eden vatandaşlarımız için bu zaman kadar birçok kültür sanat etkinliği gerçekleştirdik. Ayrıca yakın bir zamanda buraya bir de futbol sahası kazandıracağız. Ülkemiz güzel bir ülke. Şehrimiz bu güzel ülkenin en güzel noktalarından bir tanesi. Cenab-ı Allah´ın bizlere vermiş olduğu bu güzellikleri çok daha iyi noktalara taşımamız gerekiyor. Çok çalışmalıyız. Çok çalışmalıyız. Çok çalışmalıyız. Çok şükür tüm dinamiklerimizle bir uyum içerisinde şehrimiz yoluna devam ediyor. İnşallah tarımda da damgamızı vurmak istiyoruz. Bizim şehrimize olan projelerimiz ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İnegöl tarımına, çiftçimize ve kırsal mahallelerimize verdiğimiz desteklerin artarak devam edeceğini bir kez daha hatırlatarak şimdiden Ürün Toplama Merkezi´mizin çiftçilerimize ve İnegöl halkına hayırlı uğurlu olmasını dilerim” diye konuştu.

DEĞER ÜRETMEK MECBURİYETİNDEYİZ

Faruk Nafiz Çamlıbel´in ‘Bayrak Altında´ adlı şiirini okuyarak konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça, “Değer üretmek mecburiyetindeyiz. Bizim sorumluluklarımız var. Kime karşı? Aziz şehitlerimize karşı. Eğer onlar toprak altında rahat edeceklerse, bizler toprak üstende sorumluluklarımıza vakıf olmak mecburiyetindeyiz. Kimdir bu şehirler? Bugün yurdun dört bir yanında terörle mücadele ederken bu vatana hayatlarını hediye edenlerdir. Yine ülkemiz sınırları dışında bu vatanın birliği ve bütünlüğü için mücadele ederken toprağa düşen aziz şehitlerimizdir. 15 Temmuz´da bu vatanın evlatlarına giydirilmeye çalışılan esaret gömleğini yırtmak için hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizdir. Kurtuluş Savaşında, Çanakkale Savaşında bu toprak için kanlarını döken aziz şehitlerimizdir. Biz bu şehitlere karşı sorumluluklarımızı her daim idrak etmek ve yerine getirmek için değer üretmen mecburiyetindeyiz. Gazilerimiz için değer üretmen ve sorumluluklarımıza vakıf olmak mecburiyetindeyiz. Ecdadımız için değer üretmen mecburiyetindeyiz. Ve evlatlarımız için de değer üretmen mecburiyetindeyiz. Yarınlarımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız için. Bugünde burada yapılan budur. Bu değer üretmenin güzel örneklerini İnegöl Belediyesinin yapmış olduğu bu değerli çalışmalarla sık sık görüyoruz. Ve bu değerlere ortak olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bu noktada belediyemizi tebrik ediyorum. Yine İnegöl´de yaşayan 256 bin kardeşimizi de tebrik ediyorum. Çiftçisiyle, memuruyla, işçisiyle, bürokratıyla, siyasetçisiyle 256 bin kardeşimizle gurur duyuyorum. Değer üretmeye, ürettiğimizi değeri paylaşmaya yönelik gayret göstermek mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.

İlçe Müftüsü Kazım Güzel´in dua etmesinin ardından protokol üyelerinin butonlara basmalarıyla Kurşunlu Mahallesi Ürün Toplama Merkezinin temeli atıldı.

Editör: TE Bilişim