2017-2018 eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona erdi. Türkiye genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan yaklaşık 18 milyon, İnegöl´de ise 62 bin öğrenci karne sevinci yaşadı. 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi, 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 8 Haziran Cuma günü sona erecek. Yaklaşık 3,5 ay sürecek yaz tatilinin ardından 2018-2019 eğitim öğretim yılı, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak.

Türkiye genelinde toplam 17 milyon 973 bin 913, İnegöl´de ise 55 bin öğrenci, dün karne aldıktan sonra iki haftalık yarıyıl tatiline girdi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 3 bin 250 öğretmen de iki hafta dinlenme fırsatı bulacak.

TÖREN HAMZABEY´DE

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce karne töreni bu yıl Hamzabey İlkokulu/Ortaokulunda gerçekleştirildi. Programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alper Taban, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, İlçe Emniyet Müdürü İlhami Araali, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, şube müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım gösterdi.

ÇALIŞMAK BOYNUMUZUN BORCU

Okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen törende konuşan okul öğrenci temsilcisi Gül Özdemir, “Sevgili Atamız bizlere şöyle sesleniyor; ‘Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz geleceğin yıldızı ve aydınlık ışığısınız. Memlekete asıl ışık tutacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli ve değerli olduğunuzu düşünerek öyle çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz. Atama şöyle sesleniyorum; çalışacağım, çalışacağız, okuyacağım, okuyacağız. Bizler güzel vatanımızın, aziz milletimizin geleceği olduğumuzun farkındayız. Gelecekte ülkemizi çok daha ilerilere taşımanın boynumuzun borcu olduğunu biliyoruz, aziz şehitlerimize bunun bir borç olduğunun bilincindeyiz. Cumhuriyetimize, değerlerimize, ülkemize yakışan birer fert olmak için eğitim hayatının önemi çok büyüktür. Okulları sadece eğitim yuvaları olarak tanımlamak haksızlık olur. Okullar bizim ailemizdir. Biz burada hayata hazırlanırken yanımızda olanların desteğiyle mutluyuz. Bizlere bu yolda destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

KARNELER ÇOCUKLARIN KİŞİLİĞİNİ DEĞİL DERSLERİNİ GÖSTERİR

Hamzabey İlkokulu Müdürü Yılmaz Bayraktar ise, “Okulumuz birinci dönem karne törenimize hepiniz hoş geldiniz. Bu günden itibaren 4-5 aylık bir maraton sonunda birinci yarıyılı tamamlamış bulunuyoruz. Bugün alınan karneler öğrencilerin bir dönem boyunca okul yaşantılarında gösterdikleri performansın değerlendirilmesi olacaktır. Sevgili öğrenciler; başarı birden çok faktöre bağlı olarak ulaşılabilen bir faktördür. Başarıya ulaşmada sorumluluk duyma, planlı çalışma, ulaşılabilir hedeflere sahip olma ve kararlı olma zorunluluğu vardır. Bu faktörlerin tamamı vazgeçilmez öneme sahiptir. Ve ancak hepsi bir arada olduğunda başarı kaçınılmazdır. Değerli öğretmen arkadaşlarım; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün gösterdiği hedeflerin eğitim yoluyla gerçekleşebileceği gerçeğini daima diri tutmalıyız. Unutmayınız ki eğitim, iyi yetişmiş eğitimcilerle yürür. Elinizdeki cevheri gerektiği gibi işleyerek verdiğiniz emeklerin asla boşa gitmeyeceğini düşününüz. Değerli veliler, karneler çocuklarınızın nasıl bir insan olduğunu değil, onların okul derslerindeki durumlarının nasıl olduğunu ortaya koyan belgelerdir. Bu bilinçle çocuklarınızın karnelerini değerlendirirken onların kişiliklerini zedeleyici, özgüvenlerini yitirmelerine yol açıcı suçlamalardan kaçınınız. Bu vesileyle, tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Tüm öğretmen arkadaşlarıma, bir dönem boyunca yararlı ve fedakâr çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Tüm velilerimize sağlık, başarı ve mutluluk dolu günler temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

14 GÜNLÜK TATİL

İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Türkiye genelinde 18 milyon civarında öğrenci ve 900 bin civarında öğretmen, İnegöl´ümüzde ise 54 bin 500 örgün öğretimde, 7 bin 500 de açık öğretimde olmak üzere toplamda 62 bin civarında öğrencimiz ve 3 bin 458 öğretmenimiz 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılını tamamlayarak bugün 19 Ocak 2018 Cuma günü itibariyle yarıyıl tatiline girmiş bulunuyor. Böylece yoğun bir eğitim öğretim döneminin ardından öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz 05 Şubat 2018 tarihinde 2. dönem yeniden ders başı yapmak üzere 14 gün süreyle dinlenmeyi hak etmiş bulunuyorlar. Bu dönemi de kazasız belasız geçirdiğimiz için Allah´a hamt ediyorum. Bizde bu özel günde şehir merkezindeki okullarımıza değil, Hamzabey Mahallesine gelerek öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle ve velilerimizle beraber olmayı arzu ettik. Böylece başta sayın Kaymakamımız olmak üzere değerli protokol ile birlikte bu okulumuzun ve mahallemizin misafiri olduk. Bu vesileyle sayın Kaymakamımıza ve değerli protokol üyelerine teşekkür ediyorum. Bu okulumuzda; 12 öğrencimiz anasınıfında, 54 öğrencimiz ilkokulda, 66 öğrencimiz de ortaokulda olmak üzere toplam 130 öğrenci öğrenim görmektedir. Burası Taşıma Merkezi okullarımızdan olup, bu mahalle haricinde 3 mahalleden 49 öğrencimiz buraya taşınmaktadır. 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ile 9 kadrolu, 6 ücretli toplam 15 öğretmenimiz görev yapmaktadır” dedi.

GELECEK GEÇMİŞ ÜZERİNE KURULUR

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Müdür Bilican, “Sevgili öğrenciler; gelecek geçmiş üzerine kurulur. Geçmişini iyi bilen, geçmişini sağlam temellere oturtan ve hatalardan ders çıkarıp geleceğe yürüyen bireyler geleceğin de sahipleri olmaktadırlar. Bu vesileyle siz öğrencilerimiz, bu dönem sonunda kendinizle girişeceğiniz bir iç muhasebeyle, yeni bir başlangıç yapma şansını yakalayacaksınız. Bu sayede ikinci döneme daha dinamik başlayacak ve gelecekteki hedefleriniz için daha azimli ve kararlı olacaksınız. Elbette bir insan üç beş rakamla ölçülemeyecek bir değerdir. Ancak alacağınız karneler, sizin emeklerinize biçilmiş birer karşılıktır. İşte bu sayede kendinizi değerlendirecek ve geleceğinizi daha güzel inşa edeceksiniz. Şunu da belirtmek gerekir ki; notlarınız ne olursa olsun hepiniz bizim için ayrı birer değersiniz. Başarılı olan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Zayıfı olan öğrencilerimiz ise ümitsizliğe kapılmadan 2. Dönemde daha düzenli ve sistemli bir şekilde çalışırlarsa mutlaka başarılı olacaklardır. Her öğrencinin belli bir kapasitesi vardır. Öğrencilerimiz mevcut kapasitelerini kullanırlarsa mutlaka başarılı olacaklardır. Sevgili öğrenciler hepinizin içinde bir güzel vardır. Kiminin içindeki güzel uyumaktadır. O uyuyan güzeli uyandırırsanız göreceksiniz ki birçok şey düzelecektir. Yeter ki içinizdeki sesi dinleyin ve kendinize iyi hedefler belirleyin. Kıymetli velilerimiz; Çocuklarınıza karşı daha hassas ve anlayışlı olmanızı, onlara cesaret vermenizi ve hoşgörülü davranmanızı istiyorum. Çünkü bir eğitim öğretim dönemi boyunca gösterdiğiniz ilginin ya da ihmalin sonucunu büyük ölçüde somut olarak çocuklarınızda görüyorsunuz. Kazanılan değerler için sevinmek ne kadar hakkınız ise eğer ihmaliniz varsa onun için de o kadar sorumluluğunuz var demektir. Eğer bir başarısızlık varsa sebepleri araştırılmalıdır. Gün, yapılanları ve yapılmayanları değerlendirme günüdür. Gün çocuklarımızı azarlayarak rencide etme ve onların heveslerini kırma ve cezalandırma günü değildir. Lütfen çocuklarınıza empati ile yaklaşın ve onları daha iyisini yapmaları noktasında cesaretlendirin. Onların yeteneklerini keşfederek bu doğrultuda çocuklarınızı yönlendirin. Başarılı olabileceğine ikna etmeye çalışın. Teşvik ederken de eleştirirken de abartıdan kaçının. Çocuklarınızla güven bağı oluşturmaya gayret edin. Göreceksiniz ki daha olumlu neticeler alacaksınız. Bu vesileyle öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sevgilerimi sunarak hayırlı tatiller temenni ediyor ve başarılar diliyorum.  Siz değerli katılımcılara da saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

YENİ ORTAOKULUN ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Belediye Başkanı Alper Taban´da, “2017-2018 yılının ara döneminin sonuna geldik. Bunun bir de ikinci dönemi var. Birinci dönem sonunda önünüze gelen karnelerin hesabını yapacaksınızdır. İnegöl Belediyesi olarak İNESMEK kursiyerlerimizin ara dönem sertifikalarını takdim etmiştik, bugün de 5. Mevsim Kreşi öğrencilerinin karnelerini kendilerine takdim ettik. Yine bugün şehrimizdeki tüm okullarda karne dağıtım töreni var, bizler de bu mutluluğu sizlerle paylaşmak istedik. Önemli olan mesele karnenin iyi ya da kötü olması değil, meseleyi anlamaktır. Öğrenciye sürekli ders çalış, başarılı ol demek yerine öğrencinin çok daha erken meseleyi kavramasını istiyoruz. Birisi hayatı 15´inde diğeri 70´inde anlıyor. Hayatı anlayan insana hiçbir şey söylemeye gerek yok, derslerini zamanında çalışır, hedefini koyar ve bu doğrultuda çalışır. Bizler çocuklarımızın hayatlarını kolaylaştırmak adına da pek çok etkinlik düzenliyoruz. Önümüzdeki dönem öğrencilerimiz için yeni yeni kurslar gerçekleştireceğiz. Gelen taleplerde okullarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Öğrenciler, bu şehrin öğrencileri, idarecilerimiz bu şehrin idarecileridir. Bizler de İnegöl Belediyesi olarak elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki döneme yetiştirmek istediğimiz bir ortaokul projemiz var, bununla ilgili yer seçimini gerçekleştirdik, en kısa zamanda da projeyi hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR NOT ÖĞRENCİDEN DEĞERLİ DEĞİLDİR

Son olarak konuşan Kaymakam Ali Akça, “Çocuklarımız bugün karne alıyorlar ve çok mutlular. Yarıyıl tatili onları bekliyor. Karne aldığımız günlerde bizler de çok sevinirdik. Tatiller günümüz öğrencileri gibi bizleri de çok sevindirirdi. Bu sömestre tatilinde oynayabildiğinizi kadar oynayın, canınız çektiğince oynayın. İnşallah kar yağar ve gönlünüzce kartopu oynarsınız. Sevgili anne-babalar, çocuklarınızın performanslarını karnelerinde göreceksiniz. Evlatlarımızın çok büyük çoğunluğu sizlere güzel karnelerle gelecekler. Ama bazen ne kadar çalışsa da performansları eksik kalabilen öğrencilerimiz de muhakkak var. Hayatın realitesi içerisinde bu da var. Bazı öğrenci ve velilerimiz bugünkü sonuçlardan çok memnun olmayabilirler. O velilere yönelik olarak söylemek istiyorum ki hiçbir not öğrencilerin kendisinden daha değerli değildir. Eğer başarısızlık varsa nedenleri düşünülür ve onları tedavi edici konuşmalar yapılır” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından başarılı öğrencilere Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından temin edilen hediyeler verildi. Sınıfları ziyaret eden protokol üyeleri, öğrencilere karnelerini takdim etti.

Editör: TE Bilişim