İnegöl Belediyesi´nin her yıl düzenlendiği yılsonu değerlendirme toplantısı bu sene Oylat´ta gerçekleştirildi. Toplantıda 2017 yılı çalışmaları değerlendirilirken, 2018 yılında hayata geçirilecek projelerde açıklandı. Başkan Alper Taban, “Şehirlilik bilincini oluşturup, İnegöl´ü temiz şehir, marka kent yapmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

İnegöl Belediye meclis üyeleri ve Belediye Birim Müdürlerinin katıldığı toplantı Oylat A.Ş. Çağlayan Otel´de gerçekleştirildi. 23 ayrı birim Müdürü, 2017 yılında hayata geçirilen projelerden bahsederken, 2018 yılında hedefledikleri projeleri de açıkladılar.

AMAÇ FAYDALI OLABİLMEK, ETKİN ÇALIŞABİLMEK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “2018 yılının başında yaptığımız toplantımız biraz sıkıştırılmış şekilde yapılıyor. Konaklamalı yapabilirdik fakat yoğun bir çalışma tempomuz var. Zaman çok çabuk geçiyor. 8 Kasım´da göreve geldik. Gece gündüz çalışıyoruz. Amaç ne; faydalı olabilmek, etkin çalışabilmektir. Ortak akılla yöneteceğiz, birlikte yöneteceğiz diyerek çalışmalara başladık. Koskocaman bir şehir var. Her anlamda çok çok ilerlemiş bir şehir. 256 bin olan nüfusumuzda bir 6 bin daha artış olacak. İnegöl Belediyesi bin 65 metrekarelik alana hizmet veriyor. Dolayısıyla çok çok çalışmamız gerekiyor. Öncelikle yürüyen işlerin tamamlanmasını istiyoruz. Vaatlerimiz neyse, tamamını yerine getirmeye çalışacağız. Getiremediklerimiz olursa gerekçeleriyle birlikte açıklamalarını yapacağız. Yeni projelerimizi de tamamlamak için elimizden geleni yapacağız. Küçük dokunuşlarla büyük farkındalıklar oluşturmak istiyoruz. Bu şehirde yaşayan insanların öncelikle olarak şehirde yaşadıklarının farkına varmaları lazım. Ortak yaşamın olması gerekenleri nelerse bunların organize edilmesi ve insanlara bunların hissettirilmesi ile ilgili çok büyük sorumluluklarımız var. Şehri temiz tutmak için çalışıyoruz. Bütün ağırlığımızı şehri temizlemek üzerine kurguluyoruz. Kirletmemek için de elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Trafikle ilgili konumuz da var. Herkes trafikten şikayet ediyor, beraberinde kurallara uymayan sürücüler ve yayalar görüyoruz. Trafik kurallarına uymalıyız. Sorunların çözümü noktasında, çözen tarafta olacağımı ifade etmek istiyoruz. Sorunlara bir ilmek atmak değil, çözen bir belediye olmamız gerekiyor. Bizim yaptığımız işlerin her birinin bir standart çerçevesinde yapıldığını söylemek isterim. Allah nasip ederse öncelikle kalite yönetim sistemi belgemizi alacağız. Vatandaş memnuniyeti belgelerimizi de alacağız. Beraberinde almak istediğimiz farklı belgelerde var. Bizlerde bir şeylerin farkına varmış olacağız. Yeni sistemle, yeni modelle nasıl yapmamız gerektiğini hepimiz göreceğiz. Sorunların çözümünde 7/24 esaslı çalışıyoruz. Her şeyden önemlisi sorunu almak değil, sorunu alıp çözüme kavuşturmaktır. Yapılan işlerimizi de anketlerle sorgulayacağız. Şahıslarla hiçbir sorunum olmadı, bundan sonrada olmayacaktır. Küçük küçük fotoğraf parçaları bir araya geldiğinde büyük İnegöl projesi ortaya çıkmış oluyor. Yeni modelle, güncellenmiş sistemle çok daha iyi yerlere gelmiş olacağız. Yaratılanların en şereflisine hizmet ediyoruz” dedi.

AKTAŞ´TAN SÜRPRİZ

Başkan Alper Taban´ın konuşmasının ardından salondaki toplantıya çat kapı gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ı görenler kısa süreli şaşkınlık yaşadılar. Toplantıya katılanlarla tokalaşan Aktaş, birim Müdürlerinin hizmetlerle alakalı anlatımlarını dinledi.

BELEDİYECİLİK ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ

Burada bir konuşma yapan Başkan Alinur Aktaş, “Gece burada konakladım. Tamamen tevafuk oldu. İnegöl ekibinin burada olmasına sevindim. Aldığınız kararların, istişarelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Alper bey bu sene İnegöl´ü tercih etmiş toplantı için. İnşallah başka yıllarda başka yerlerde de toplantılar yapacaksınızdır. Sunum yapılırken eski tarihlere gittim. Yapılan çalışmalardan dolayı çok mutluyum. Allah inşallah devam edenleri bitirmeyi nasip etsin. Yenilerini nasip etsin. Belediyecilik çok önemli bir iştir. İnsanların mutlu olduğunu görünce, sizlerde mutlu oluyorsunuz. Allah çalışmalarınızda Muaffak eylesin. Bursa´da insanlarla güzelde bir diyalog kurduk. Çokta olumlu tepkiler alıyoruz. Bütün ilçelerde çalışmalarımız var. İnegöl´ü biraz daha dışarıdan gözlemleme imkanı buluyoruz. Tabiki İnegöl´de de eksiklikler var. İnegöl Belediyesi bir çok açıdan kıyaslandığında çok iyi yerde. İnegöl´de yeni yeni çalışmalar yapılıyor. Yani şehre değer katacak güzellikler görüyoruz. İki günü bir olan ziyandadır. Takdir edersiniz ki üzerine koyarak devam etmek lazım. Olayın fotoğrafına bakmak lazım. Genel anlamda insanların mutluluğunu görüyorsanız, demek ki doğru yapıyorsunuz ama genel anlamda sıkıntı varsa bu durumu sorgulamak lazım. Salı günü BUSKİ İnegöl binasının açılışını yapacağız. 14.5 aylık bir süreç var önümüzde. Bursa´da özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. 200 civarında kentsel dönüşüm yapacağız. Tarihi Bursa´yı ortaya çıkarmak için çalışmalarımız olacak. Özellikle trafik ve ulaşıma çok kafa yoruyoruz. İnegöl ayağında da trafik ulaşım noktasında çalışmalarımız olacak. Cumhurbaşkanımız mülakatta 2.5 ay sonra Bursa´ya geliriz demişti. Benim göreve geldiğimden bu yana 2.5 ay geçti ve Cumhurbaşkanımızı Bursa´da ağırlayacağız. Eğer bugün Alinur Bursa´daysa, burada sizlerin katkısı çok önemli. Dua ediyorum; Allah´ım bu gemiyi bu limana en sağlam şekilde yanaştırmayı nasip et. Bu gün bitecek bu işler. Hakkınızı helal edin” diye konuştu.

28 MİLYON GELİR

Birim olarak yaptıkları çalışmalar ile ilgili sunum yapan İnegöl Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Ali Yakut, “3 bin 840 evrak elimizden geçti. 8 kalemde yapılan icraatlarımız var. Bunlardan birincisi; 12 adet imar uygulaması yapıldı. 59 adet kamulaştırma yapıldı. 3 milyon 48 bin lira kamulaştırma bedeli ödendi. 16 yer tahsisi yaptık. 22 milyon 698 bin TL kira bedeli alındı. 91 kırsal mahalleden 63´ünün numarataj çalışmaları yapıldı. Satışlar ve kiralar olmak üzere 28 milyon lira gelir elde edildi. Geçen yıla göre iki kat gelir elde ettik” dedi. 2018 yılında yapılacak projeleri açıklayan Yakut, “Boşnak cami civarında otopark çalışmaları kapsamında kamulaştırmalar yapılacak” dedi.

Fen İşleri Müdürü Mesut Emirli ise, “Hizmet binası inşaatımız yüzde 12 seviyesinde. Akhisar semt sahası tamamlanmak üzere. İki ay içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

Park Bahçeler Müdürü Sabri Mert´de, 19 çocuk parkının yapıldığını belirterek, “Semt sahası çalışmalarımız oldu. Şekibe İnsel Doğal Yaşam Çiftliğinde yeşil alan çalışmaları yaptık” diye konuştu. Temizlik İşleri Müdürü Yalçın Bayraktar ise, 2018 yılında yapılacakları açıkladı. Mali Hizmetler Müdürü Emin Dündar, 2018 yılı bütçesinin 159 milyon lira olduğunu hatırlatarak, tahsilat oranlarında artışın olduğunu söyledi.

İNEGÖL DENETLENDİ

Zabıta Müdürü Osman Kalkan´da yıl boyu işyerleri denetimlerin yapıldığını, seyyar satışlarla alakalı mücadeleler yaparak seyyar satıcıların men edildiğini ifade etti. Kaldırım işgali kararının takibinin de yapıldığını ifade eden Kalkan, dilencilere yönelik de mücadelenin sürdüğünü, topladıkları paralara el konulduğunu, idari işlemlerin yapıldığını belirtti. 57 Suriye uyruklu vatandaşa ait işletmelerin denetlendiğini söyleyen Kalkan, Suriyelilere ait işyerlerinin tabelalarının Türkçeleştirildiğini kaydetti. Yıkılmaya yüz tutmuş metruk binaların tespitinin yapılıp, yıkımının sağlandığını aktaran Kalkan, halk sağlığını ön planda tutarak 6 bin 323 denetim yapıldığını belirtti. 441 adet işyeri ruhsatı, 2 adet de canlı müzik izni verdiklerini söyleyen Kalkan, kurallara uymayan işletmelerin bazılarının mühürlendiğini, hava kirliliğine sebep olan konularla ilgili de denetim yaptıklarını, zamansız çöp çıkarmayla ilgili de yasal işlem yapıldığını, meskun mahalde hayvan bakımı ile ilgili gerekli denetimlerin de yapıldığını, şehir merkezinde rahatsızlığa yol açan at ahırlarının yıkıldığını kaydetti.

BUGÜN BİZİM, GELECEK İSE ÇOCUKLARINDIR

Spor İşleri Müdürü Hüseyin Kurt´ta, Voleybolda 1. Lig, Basketbolda 2. Ligde mücadele veren takımların olduğunu belirterek, vatandaşlara, çocuklar ile gençlere yönelik spor dallarının faal olduğunu ifade etti. İki hafta bir DOSTUM kapsamında doğa yürüyüşleri düzenlediklerini ve İnegöllülerden yoğun talep aldığını ifade eden Kurt, mini uçakla özel uçuşlar sağladıklarını bildirdi. Yamaç paraşütü etkinliğinin de bulunduğunu ifade eden Kurt, DOSTUM kapsamında birçok etkinliği hayata geçirdiklerini söyledi. Kurt, “Bugün bizim, gelecek ise çocuklarındır” diyerek sunumunu sonlandırdı.

RÖNTGEN HAYVANIN AYAĞINIZA GİDECEK

Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman ise, “2 bin 240 adet gelen ihbarla can dostlara ulaşıp, yaralı olanları tedavi altına alıp, sağlığına kavuşmalarını da sağladık. Pisi bahçemizde de hayvanseverlerimizin de destekleri ile kedilerimizin bakımını sağlıyoruz. Her sene kurban kesim kursu da veriyoruz. Aynı zamanda hayvan pazarında satışa sunulan hayvanların da denetimlerini ve muayenelerini yapıyoruz. Hayvan barınağı inşaatımız tamamlanmak üzere. Türkiye´de ilk defa devlet desteği ile hayvan barınağını yapıyoruz. Yüzde 40 hibeyle yapılmakta olan barınağımız iki aylık süreçte hizmete hazır hale gelecek. Barınağımızda hayvan hastanesi de olacak.  Yeni röntgen cihazımızla, yaralı hayvanın ayağına gidip anlık tetkik yapabileceğiz” dedi.

BİN 217 KİŞİYE DESTEK

Sosyal Yardım İşleri Müdürü Recep Şen ise, 2017 yılında bin 217 kişiye destek sağladıklarını belirterek, “133 aileye eşya, bir aileye düğün yardımı yaptık. Gıda ve giyim bankasından 542 aile yararlandı. 2 bin öğrenciye kırtasiye yardımında bulunduk. 360 ailenin çocuklarına giyim desteğinde bulunduk.  Ramazan ayında bin 236 aileye gıda yardımında bulunduk. 750 kişiye kış yardımı kapsamında kömür desteğinde bulunduk. 410 aileye düzenli gıda yardımında bulunuyoruz” dedi.

TARIM MOBİLYA İLE YARIŞIYOR

Kırsal Kalkınma Müdürü Sinan Kağan ise, tarım fuarının gerçekleştiğini, çiftçileri Türkiye genelinde yapılan fuarlara götürdüklerini belirterek, “Türkiye´nin tarımına öncülük edecek Türkiye Tarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. İnegöl´ün 250 milyon dolar (778 Milyon Lira) arasında tarım üretimi vardır. Pazarlama ve depolama konusundaki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. 2018 hedeflerimiz; üretim katalogu yapacağız. Coğrafi işaretleme çalışmaları yapacağız. Çiftçilerimize şirketleşme teşviki yapılacak. Eko turizm projelerini hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

BELEDİYENİN PROJELERİ BURADAN ÇIKIYOR

ETÜD Proje Müdürü Fatma Cavcı ise, “Ürün Toplama Merkezleri, Şekibe İnsel Doğal Yaşam Merkezi, Ayçiçeği Masal Parkı, Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezi projelerini hayata geçirdik. Tadilat projelerin yanı sıra hayata geçirilen projelerin hazırlanmasını sağladık. Suyolu caddesi mahalle konağı projemizi de hazırladık. Akhisar mahallesi konağı projemiz de hazırdır. DOSTUM kamp binaları projesini de hazırlamıştık. Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesinde kaldırım, parklanma ve peyzaj projelerini hazırlamıştık. 24 derslikli Ortaokul projemiz de var. 2018 hedef projelerimiz; Eymir Mahallesi Ürün Toplama Merkezi, Eski Kültür Sarayı yerine meydan ve yer altı otopark, Hasta refakatçılarına konaklama evi projesi, kentsel dönüşüm fikir projeleri, spor parkı projesi, cadde güzelleştirme projesi” diye konuştu.

BAŞKAN HERYERDEN YÖNETEBİLECEK

Bilgi İşlem Müdürü Yusuf Baltacı ise, “Bütün müdürlüklerimiz sistem sayesinde ortak bir şekilde kullanabilmektedirler. Siber saldırılarına maruz kalmadık. E-tahsilat sistemiyle vatandaşlarımızı belediyeye kadar yormadan, ödemelerini aldık. Belki de günün birinde hedefimiz hiçbir vatandaşı belediyeye getirmeden, hizmeti vatandaşın ayağına getirmek olacaktır. Fikri İnegöl projesini hayata geçirdik. Vatandaşımızdan gelecek talep ve projeleri bu sistemden alabiliyoruz. Vatandaşlarımızın görüşlerini sanal mikrofonla alabiliyoruz. 2018 yılı belediyemiz için dijital yıl olarak ilan ediyoruz. Evrak kağıdı bulundurmaksızın işlemler sanal ortamda yapılabilecek. Başkanımız dünyanın herhangi bir yerinden siber ortamda belediyeyi yönetebilecek” dedi.

YATACAK YERİMİZ YOK!

İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca´nın sunumunun ardından konuşan Cenaze ve Defin Hizmetleri Müdürü Ekrem Ergün, cenaze hizmetlerinin ücretsiz verildiğini belirterek, “Bin 480 hizmet verdik yıl içerisinde. Mezarlıkların yüzde yüz oranında dolu olduğunu, bu nedenle Kent mezarlığı yapıldığını söylemek istiyoruz” dedi. Kreş-Gündüz Bakım Evi-İNGADEM Müdürü Osman Hatipoğlu, “Beşinci Mevsim Kreşinde 60 çocuğumuz eğitim alıyor. Gündüz Bakım evimizde de özel öğrencilerimiz için hizmet vermekteyiz. İNGADEM merkezimizde de Aile Danışmanlığı Hizmeti vermekteyiz” dedi.

663 BİN KİŞİ MÜZELERİ ZİYARET ETTİ

Kültür Sosyal İşler Müdürü Önder Kılıç, “Sergi, seminer, konferans ve her türlü etkinlikleri düzenlemek veya yardımcı olmak, ortak bir kent kültürünü sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yıl içerisinde 114 program gerçekleştirdik. 176 bin kişiyi ulaştık. Etkinlik bültenlerimizi 35 bin kişiye ulaştırdık. 179 sınıftan 2 bin 596 öğrenci, 2009´dan 2017 yılına kadar 90 sergi gerçekleşti. Yurt içinden 33 kafile müzelerimizi ziyaret etti. Toplam 53 bin 751 kişi müzelerimizi ziyaret etti. 2009´dan 2017´ye kadar toplam 663 bin 479 kişi ziyaret etti” dedi. Kılıç, “Bilgi Kültür Evleri; 13 adet. 885 bin öğrenciye hizmet sağlandı. 2017 yılında 107 bin 331 öğrenci bu hizmetlerden yararlandı” derken, Strateji Planlama Müdürü Ersin Karaca´da, 2018 yılında 214 proje hazırladıklarını ifade etti. Basın Halkla İlişkiler Müdürü Ensar Macit ise, sosyal medya, haberler ve etkinlikler ile alakalı bilgiler verdi.

Toplantının sonunda değerlendirme yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Daire Müdürlerimiz bilgileri aktardılar. Faydalı bir toplantı oldu” dedi.

KAÇAK YAPILAR YIKILACAK

Sunumların ardından söz alan MHP´li Belediyesi Meclisi üyesi Emin Özdemir, “Fen İşleri konusunda, yapılan yollarda yeni asfalt yapılıyor, akabinde bazı yerlerde asfaltlar sökülüyor. Kapalı spor salonu ve İnegölspor tesislerinde yapılması hedeflenen proje vardı, proje neden iptal oldu?” dedi.

Cevap veren Başkan Taban, İnegölspor tesisleri çevresini ilgilendiren proje ile alakalı iptalin söz konusu olmadığını, İnegölspor´un yeni yerine geçmesinin ardından proje hakkında değerlendirme yapılacağını ifade etti. Taban, Boğazova bölgesini işaret ederek kaçak yapıların yıkılacağını söyledi.

MESUDİYE ALT GEÇİT ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Başkan Alper Taban, “Teknik anlamda yapılan çalışmalardan dolayı Mesudiye alt geçidi ile alakalı çalışmalar var. Ocak ayının 30´una kadar çalışmalar başlayacak. Mevsim şartları uygun olursa iki ay içerisinde bitireceğiz dediler” dedi.

FARKLI PROJELER

“14.5 aylık süreçte farklı projeler hayata geçirilecek mi?” sorusuna cevap veren Başkan Taban, “Belediye seçimleri 2014´de gerçekleşmiş, yıl 2018´deyiz. Böylesine bir zaman içerisinde göreve gelen yönetim beyanlarda bulunuyor. İçinde bulunduğumuz dönemde, yatlar katlar yapacağınız döneminde bulunmadığımızı ifade ettim. Alinur başkanımın yapmış olduğu eserlerle övünmeye devam edeceğiz. 2019 yılının sonuna geldiğimizde İnegöl´ü ne kadar mesafeye getirdiğimizi görmek istiyoruz. Bir kere şehir kültürümüz yok ama bunlarla alakalı çalışmalar yapacağız. Bunlarla ilgili oluşturacağımız farkındalık çalışmalarla ilgili inanıyorum ki büyük bir olayı gerçekleştireceğiz. Temiz şehir, marka kent unvanını alsak fena mı olur. Bana göre bir hayal değil. Gerçekleşmesi için çalışmamızı lazım. Her ferde kirletmemeliyiz, onun anlayacağı dilde fısıldamamız lazım. Bazı illerde yerde sigara izmariti bile yok. Mobilya, köftemiz, kaplıcamızla övünelim ama temizlemeye çalışarak hep çaba harcadık, birazda kirletmemeye yönelik çalışmalar için enerji harcayacağız. Lütfen kirletmeyelim. Bizim bir uyanışa, bir farkındalığa ihtiyacımız var. Denetimlerde de bulunacağız bu noktada. Fikir kimden gelirse gelsin, her ortamda o kişinin ismini anmaya da hazırım” diye konuştu.

TAŞERONLARA MÜJDE

İnegöl Belediyesinde çalışan 558 taşeron işçinin kadroya alınması ile alakalı çalışmaların sürdüğünü ifade eden Taban, “558 kişi başvurularını yaptılar. İnşallah komisyon marifetiyle Nisan´ın ikisine kadar bu süreç devam edecek. Kadroya alınacaklar ortaya çıkacak. Hak kaybı söz konusu değil” dedi.

İL OLSUN BEKLENTİSİ BİRÇOK İLÇEDE VAR

İl olma konusunun sorulması üzerine Taban, “İl olsun beklentisi birçok ilçede var. İktidar partisinin temsilcisiyim. Eğer ki devletin bütçesinden dağıtacağı paylarla ilgili il-ilçe ayrımı olacaksa, İnegöl´ün müstakil olmasından yanayım. Gelişmişlik ölçeğine göre pay verilmesi noktasında mutfak çalışmalar var. Burası il olacaksa Cumhurbaşkanımız yapacak. Eğer il konusu olursa, İnegöl´ün il olma noktasında en önde olacağını söyleyebiliriz.  Bununla ilgili gerekli raporlamaları devlet büyüklerimize aktardık” dedi.

MÜDÜRLERE HEDİYE

Toplantının sonunda birimleri ile ilgili akıcı sunum yapan daire müdürleri de belirlendi. Meclis üyelerince yapılan değerlendirmeler sonucunda, birinci Etüd Proje Müdürü Fatma Cavcı olurken, ikinci Bilgi İşlem Müdürü Yusuf Baltacı oldu. İmar İşleri Müdürü Sedat Koca ve Temizlik İşleri Müdürü Yalçın Bayraktar ise üçüncülüğü paylaştılar. Derece alan Müdürlere hediyeler verildi. 

Editör: TE Bilişim