“Standartlara

- TEPAL Üyesi Ahşap Palet Üreticileri, İnegöl’de Faaliyette Bulunan Şencan Metal Firmasının Sponsorluğunda  İstanbul’da Bir Araya Gelerek Üretim Standartlarının Belirlenmesi ve Standart Dışı Üretim Yapanlara Uygulanacak Yaptırımlar Hakkında Görüştüler -
“Standartlara uymayanlar cezalandırılacak”
EPAL Belgesine sahip ahşap palet üreticileri tarafından kurulan, Türkiye Epal Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) üyesi işadamları İstanbul’da bir araya geldiler. Florya’daki İskele Restaurant’ta, İnegöl Metal Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan ŞTM Şencan firmasının ortaklarından Ogün Şencan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, ahşap palet üretimindeki kalite standartlarının neler olacağı ve bu standartlara uymayanlara uygulanacak yaptırımlar konuşuldu ve karara bağlandı.
TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Avrupa Palet üreticileri Birliği (EPAL) ile koordineli çalışacak TEPAL’in kuruluş amacının, Türkiye’deki EPAL belgesine sahip palet üreticilerinin standartlarının oturtulması ve haksız rekabeti önlemek olduğunu belirtti. Balcıoğlu kısa süre önce TEPAL’in merkezi İzmir’de EPAL yetkilileri ile görüştüklerini ve EPAL belgeli ahşap palet üretiminin standartlarının netleştirildiğini belirtti.
SIKI DENETİMLER GELECEK
TEPAL Genel Müdürü Ali Demirel ise, bir süre önce İzmir’de TEPAL Yönetim kurulu üyeleri ile EPAL CEO’su Harri Jacobi ve yardımcısı Alexander Becker’in katıldığı toplantıda alınan kararlar hakkında dernek üyesi işadamlarını bilgilendirdi.
Ali Demirel toplantıda, Türkiye’de Epal Palet lisansı ile üretim yapan işletmelerin ürettiği ‘Euro Palet’lerin kalite standartlarının AB normlarına getirilmesi amacıyla EPAL’in denetim şirketi olan SGS ve TEPAL arasında iş birliği yapılmasının karara bağlandığını söyledi. 
Yeni süreçte EPAL ve TEPAL’in sıkı bir işbirliği yapacağını ve denetimlerin palet üretim yerlerinin yanı sıra satış sonrası kontrollerinin de yapılacağını belirten Demirel, “Bu kontroller de epal paletlerin üretiminde kullanılan ağaçların tahta kalınlığı, ağaç kalitesi, nemi, kabuk ve agrafları incelenecektir. Buradaki ana hedef tüm üreticilerin aynı standartta üretim yapmalarını sağlamaktır. Böylece haksız rekabet önlenecektir. Yapılan denetimlerde belirlenen standartların dışında üretim yapan işletmelere raporlar tutulacak ve ceza uygulaması yapılacaktır” diye konuştu.
Denetimlerde standartlara uymayan işletmelere uygulanacak yaptırımlarla ilgili de bilgi veren Ali Demirel, bu cezaların ihtar, basamak düşürme, para cezası ve lisans iptali şeklinde olacağını söyledi. Demirel, kontrollerde lisans almadığı halde sahte belge ile üretim yapan işletmeler hakkında ‘marka ihlali’ davası açılacağını ve cezaların da uluslararası patent anlaşmalarına göre verileceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim