Ramazan ayının başlamasıyla beraber Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl’de de vatandaşlar türbeleri ziyaret ederek, dua etmeye başladılar. İnegöl’ün ilk yerleşim yeri olan Sinanbey mahallesinde bulunan 3 türbe görenleri hayrete düşürürken, ziyaretçilerin akınına uğruyor. İnegöl’ün türbelerine Sinanbey Mahallesi ev sahipliği yapıyor.

Sinanbey mahallesinde Sinan Dede, Şaban Dede ve Arap Dede türbeleri, konumları itibariyle de ilgi çekiyor. 4 katlı apartmanın zemin katında bulunan Arap Dede türbesi görenleri hayrete düşürüyor. Yıllar önce sahibi Hüseyin Duman tarafından yapılan apartmanın zemininde bulunan türbe, Ramazan ayıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Herkese açık olan türbenin apartmanın zemin katında olduğunu gören vatandaşlar ise şaşırıyor.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Tevfik Eren, “Burada mahalleli olarak dua ediyoruz. Arap dedenin türbesinin bulunduğu apartman yıllar önce yapılmış. Ramazan ayıyla birlikte duyan geliyor, dua ediyor” dedi.

3 TÜRBE BİR MAHALLEDE

Sinanbey Cami imamı Ahmet Gümüş ise, “Emekli din adamı Recep Akakuş’un verdiği bilgilere göre şuanda konuşuyorum. Burada Osmanlı döneminde medrese, tekke ve zaviye olduğu söyleniyor. Burada da bir medrese olduğu, Arap Dede’nin de bu medresenin görevlisi olduğu biliniyor. Evliya Çelebi’nin eserinde yer aldığı söyleniyor. Burası halk arasında Arap Dede ismiyle anılıp gelmiş. Halkımız burayı ziyaret ediyor. Apartmanın merdiven boşluğuna yapılmış bir türbe. Görenler şaşırıyor. Apartmanın neden altında olduğunu soranlar. Tabi ki biliyorsunuz; ecdadımızın topraklarında her bastığımız yerde şehitlerimiz var. Bu mahallemizde Şaban ve Sinan dede türbeleri de var” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim