Dün saat 11.00’de Ticaret Meslek Lisesi çok amaçlı salonunda düzenlenen programa, Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili Yüzbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan,  Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, bazı okul müdürleri, öğrenci velileri ile öğrenciler katıldı.

ELİMİZDEKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Maksut Hepgüven, “Turizm haftası, toplumumuzda turizm bilincini geliştirmek, turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, 1977 yılından itibaren mart ayının ikinci Pazartesi günü, 1983 yılından itibaren ise Turizm Sezonunun açılışı gerekçesiyle, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında, ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Önceleri turizm sezonunun açılışı olarak kutlanılan hafta, günümüzde anlamını da değiştirmiştir. Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türleri ve bu konuda bakanlıkça yapılan çalışmalar, projeler hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir. Dolayısıyla, hafta içerisinde turizmin sürekli gündemde kalması sağlanmaktadır. Türkiye’mizin tarihi ve kültürel birikimi, dört mevsim yaşandığı coğrafi yapısı, farklı doğal güzellikleri, sıcak, misafirperver insanlarıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğu da bir gerçektir. İnegöl’ümüz Bursa’nın en büyük ilçesi, Türkiye’nin 40. büyük kenti. Osmanlı Devletinin  kuruluş yıllarındaki Söğüt, Bilecik, İznik ve Bursa’nın merkezinde yer almakta, Anadolu’nun önemli ulaşım yolları üzerinde bulunmaktadır. İnegöl, İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerinin üçgenin tam ortasında, kara, hava deniz ve yakında kavuşacağımız demir yolu ile ulaşımı kolay olan, merkezi bir yerdedir. Sosyo-kültürel yapısı ile Türkiye’nin her yöresinden insanı iç içe yaşamakta olup, kültür zenginliğine sahiptir” dedi.

5 BİN YILLIK GEÇMİŞ

İnegöl’ün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olup, birçok medeniyeti barındırdığının altını çizen Müdür Hepgüven, “İnegöl tarihi eserleri, örnek kent müzesi, oylat kaplıcaları, köftesi, mobilyası, mehteri, patatesi, Ayçekirdeği, çınarları, maden suları, içme suları, şifalı suları, çileği, modern kent görünümüyle ülkemizin göz bebeğidir. Bizlere düşen bu değerlerimize sahip çıkmak, onları tanıtmaktır. Turizm haftası ilçemiz kutlamasını okulumuzda yapılmasından onur duyuyoruz. İnegöl Belediyemizin Sponsorluğunda ilçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce resim, şiir ve fotoğraf yarışması düzenlendi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Turizm Haftasının açılışını bu düşüncelerle kutluyor, başta bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen sayın Belediye Başkanımıza ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüze şükranlarımızı sunuyor, sektörün değerli çalışanlarına ve yatırımcılarımıza başarı dileklerimizi iletiyor, hepimizin ortak gayretlerimiz neticesinde İnegöl’deki turizmin, Bursa’daki turizmin en genel ifade ile Türk turizminin mümkün olan en kısa zamanda en üst seviyeye geleceğine yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İSLAM’IN  MAYASIDIR

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ise, “Bursa bugün, arkeolojik verilerin değerlendirilmesi ve bilim ışığında baktığımızda, 8 bin 500 yıllık tarihle takvimlendiriliyor. Bu, antik çağdan, Roma’dan, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiye’sine kadar uzanır. Ne mutlu bize, ne mutlu milletimize. Hz. Adem’in torunları, milletimizin bir parçası olarak, o milletle bütünleşerek bize zenginlik verdiler. Ne mutlu bize ki İnegöl’ümüzde, Bursa’mızda bu güzellikleri birlikte yaşıyoruz. Ne mutlu bize ki ülkemizde Yunus’la Mevlanaarasında gönül bağı olan o köprüyü seyrediyoruz. Ankara’da Hacı Bayram Veli, Nevşehir’de Hacı Bektaş Veli. Haberiniz var mı onların temsilcisi İnegöl’de. Babasultan’daki Geyiklibaba’dan, Şehitler köyündeki Hasan Dede’den haberiniz var mı? Aynı gönül erleridir. Hasan Dede’nin yanında Horasan’dan gelen Alperenleri göreceksiniz. Bu değerlerimizi bir vitrine koyduğumuz zaman, insanlığa o zaman tanıtacağız.  Buraya gelen turistler bunları görmek için geliyor. Biz bir bütünüz. O maya, İslam mayasıdır. Kuran’ın bize kazandırdıklarıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından 7 bölgenin turizm güzellikleri sinevizyon halinde izletildi. Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Mustafa Başol’un ‘Anadolu’ şiirini seslendirmesinin ardından, sahne alan Karagöz-Hacivat oyunu, katılanlara kahkaha dolu anlar yaşattı.

KULAKLARIN PASINI SİLDİLER

Müzik öğretmenleri Murat Köroğlu ve Gökhan Kara nezaretindeki orkestra eşliğinde öğrenciler solo halinde Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait türkülerle mini konser vererek, kulakların pasını sildiler.

FOLKLOR GÖSTERİSİ

Okul öğrencilerinden oluşan folklor ekipleri, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait folklor gösterileri ile izleyenleri etkilediler.

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Hafta kapsamında ilçe genelindeki okullarda düzenlenen yarışmalarda derece alan öğrencilere, İnegöl Belediyesi sponsorluğunda hediyeler takdim edildi.

CEYLİNAZ MUT, ÖDÜLE DOYMADI

Bayramlarda ve çeşitli etkinlikler kapsamında düzenlenen yarışmalarda resim dalında çoğu kez derece alan öğrenci, turizm konulu Resim yarışmasında da sürprizi bozmadı. İlkokul 1, 2, 3 ve 4’ncü sınıflara yönelik düzenlenen ‘İnegöl ve Turizm’ konulu resim yarışmasının Birincisi İshakpaşa İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Ceylinaz Mut, İkincisi İshakpaşa İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Altay, Üçüncüsü ise Vehbi Koç İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Hamza Yıldız oldu.

ORTAOKUL DERECELERİ

Ortaokul 5, 6, 7 ve 8’nci sınıflar arası düzenlenen İnegöl ve Turizm konulu şiir yarışmasının Birincisi ‘Eşsiz  İnegöl’üm’ adlı şiiri ile Vehbi Koç Ortaokulu öğrencisi Petek Eda Öztürk, İkincisi ‘Güzel İnegöl’üm’ adlı şiiriyle Vehbi Koç Ortaokulu Umut Barış Erdem, Üçüncüsü ise ‘İnegöl’ adlı şiiriyle Cemil Sönmez Ortaokulu öğrencisi Betül Salık oldu.

LİSE DERECELERİ

Liseler arası düzenlenen ‘Fotoğraflarla İnegöl’ konulu Fotoğraf Yarışmasının birincisi Yunus Emre Lisesi öğrencisi Melih Şen, ikincisi Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Emine Şen, üçüncüsü ise Ticaret Meslek Lisesi Öğrencisi Fatmanur Esin oldu.

Derece alan öğrencilere, çeşitli hediyeler takdim edildi.

YÖRESEL YEMEKLER

Ödül töreninin ardından, okul yönetimi ve okul aile birliği tarafından hazırlanan yöresel yemekler katılımcılara ikram edildi.

 

Editör: TE Bilişim