TÜRKİYE´NİN ÇİLEĞİ KURŞUNLU´DAN

TÜRKİYE´NİN EN ÖNEMLİ ÜRETİM MERKEZİ OLAN KURŞUNLU, ÇİLEK´LE GÜLDÜ

Mahallelinin en önemli geçim kaynağından birisi olan Fasulye üretiminden zarar ederek, bu işi bırakıp Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalışmaya başlayan, ancak kriz nedeniyle fabrikalardan da çıkartılan mahalle halkının kaderi Çilek´le değişti. 3 bin 900 nüfus, 800 haneli mahallenin tamamı, artık geçimini Çilek üretiminden sağlıyor. Bu yıl 12 bin ton rekolte bekleyen çiftçi, “Kırmızı Altını” Türkiye´nin her yerine ihraç ediyor.

ÇİLEK ÜRETEMİNDE KADINLAR SÖZ SAHİBİ

7 yıl önce erkekler tarafından üretimine başlanan Çilek üretiminde son dönemde bayanlar söz sahibi oldu. Kurşunlu mahallesinde 10 dönüm alanda çilek üretimi yapan çiftçi Ali Satılmış, “90´lı yıllarda Kurşunlu mahallemiz fasulyecilerle geçimini sağlayan bir kasabaydı. Zaman geçtikçe fasulye olmamaya başladı. Fasulyeden çiftçimiz para kazanmamaya başladı. Bu durumda bir boşluk oldu. Çiftçilikten artık kimse para kazanmayınca millet İnegöl Organize Sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışmaya başlamışlardı. Fabrikalarda bir müddet çalıştık. Bir kriz geldi, bu seferde işçiler fabrikalardan atıldılar. Sonra mahallemizdeki çiftçiler yeniden arayış içine girdiler. Arayış içerisine giren mahalle sakinlerimiz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odamızın destekleri ile çilek ekimine başladı. Bu ekimden sonra Çilek üretimi son 7 yıllık süreçte zirveye çıktı. Verimden memnunuz. Bu işi artık çiftçilerimiz tamamen iyi yapıyor. Daha da iyi olacak inşallah” dedi.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK

Çilek üretiminde seracılığın da başladığını bildiren Satılmış, “Bu sene yağışlar çok olduğundan dolayı biraz zararımız var. Bunun devamlılığı olduğu sürece bu işe devam edeceğiz. Mahallemizin tamamının geçim kaynağı çilek. Bizden örnek alıp üretime başlayan civar mahallelerde var” şeklinde konuştu.

KADINLAR ÇİLEK ÜRETİMİNDE ERKEKLERİN ÖNÜNE GEÇTİ

Mahalledeki kadınların genellikle Çilek üretiminde rol aldığını ifade eden Satılmış, “Bu işi kadınlarımız çok iyi biliyor. Üretimini onlar yapıyor. Kadınlar çilek üretiminde erkeklerin önüne geçti” ifadelerini kullandı.

12 BİN TON ÇİLEK ÜRETİMİ YAPIYORUZ

Kurşunlu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış ise, “Mahallemiz son yıllardaki çilek üretimiyle birlikte ülkemizde söz sahibi oldu. Bundan 8 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası sayesinde Nevşehir bölgesine gezi turu düzenlenmişti. Aklımızda çilek üreteceğimiz yoktu. Orada Çilek üretimini inceledik. 7 veren çileği üretiliyormuş. 6 ay boyunca ürün alıyormuş. Bizde bunu mahallemizde ekmeyi düşündük. İlk önce birkaç dönüm alanda çilek üretimini denedik, baktık ki çok başarılı. Daha sonraki yıllarda da mahallemizdeki çiftçilerimize önerdik. Şu anda ortalama 4 bin dönüm alanda çilek üretimi yapılıyor. Ortalama bir dönümden 3 ton çilek alınıyor. Yıl boyunca 12 bin ton çilek üretimi yapıyoruz” dedi.

MAHALLENİN TAMAMI ÇİLEK ÜRETİYOR

4 bine yakın nüfusu bulunan mahalledeki 800 hanedeki herkesin çilek üretimi yaptığına dikkat çeken Satılmış, “Bizi örnek alan çevre mahallelerde de çilek üretimi yapılıyor. Onlar içinde bir geçim kaynağı oldu” ifadelerini kullandı.

PAZAR SORUNU YOK

Çilek tarlalarını gezerek incelemelerde bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Kurşunlu mahallesi çok eskiden Marmara bölgesinin fasulye deposuydu. Ardından geçim olmadı. Mahalle sakinleri fabrikalarda çalışıyordu. Tarım bu mahalle de ikinci planda kalmıştı. Sonrasında Nevşehir´e geziye gittik. O gün kafasına yatan birkaç çiftçiyle başlayan bu Çilekçilik, bu gün bu bölgede 4 bin dönüme kadar ulaştı. 12 bin ton üretimi yapılıyor. Bu çilekler çok kaliteli ve lezzetli olduğu için büyük marketlere bu çilekler ulaşıyor. Yağışlardan dolayı bu sene zarar oluştu ama güzel gelir elde ediyorlar. Pazar sorunu yok. Bizde bu çalışmalarla pazarı artırmak istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE´NİN ÇİLEĞİ İNEGÖL´DEN

Başkan Çelik, “Bu yıl Çileğin tarladan satışı 3 ila 4 lira arasında yapılıyor. Marketlere gidince 10 liraya satılıyor. Büyükşehirlere çileğimiz gidiyor, oradan da Türkiye´nin çeşitli yerlerine ulaşıyor. Türkiye´nin çileği İnegöl´den diyebiliriz” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim