Türkiye’nin mobilya başkenti İnegöl çöğür ve fidancılıkta da başı çekiyor. İnegöl’de bu yıl 10 milyon fidan, 20 milyon çöğür bitkisi üretimi yapılıyor. Hasadına başlanan fidan ve çöğürler satışa hale getiriliyor. Türkiye’nin çöğür ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan İnegöl ilçesi, bu yıl 9 ülkeye fidan ihracatı yapacak. Fidan ve çöğür ihracatından toplam 40 milyon dolar döviz girdisi sağlanması bekleniyor.

Türkiye’nin her yerine fidan satışı yapan İnegöl’ün kırsal Cerrah Mahallesi çiftçileri, bu yıl Kazakistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere 9 ülkeye ihracat yapacak. Geçen yıl tanesini 6 liraya satış yapan çiftçiler bu yılki 7 ila 12 TL arasında satış yapacaklar.

İNEGÖL FİDANCILIKTA DA MARKA

Kırsal Cerrah mahallesinde fidan üretimi yapan Ali Demir, 2019-2020 fidan ve çöğür hasadının başladığını belirterek, “Fidancılık sektörü şuan iyiye gidiyor. Cerrah mahallemizde hasadımız başladı. Türkiye’nin yüzde 80’lik fidan ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca yurtdışı ihracatımız var. 9 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’de fidan denilince İnegöl akla gelir. İnegöl, kaliteyi yakalamış durumdadır. Bu yüzden İnegöl fidanı dendiğinde akla her zaman kalite ve güven geliyor. İnegöl fidanı bir marka haline gelmiştir. 15 Milyon adetin üzerinde çöğür üretimi de yapıyoruz.” dedi.

2 YILDA ÜRETİLİYOR

Fidan üretiminin zahmetli bir iş olduğunu aktaran Demir, 24 aylık bir bakım sürecinde hasadın yapıldığını altını çizdi.

FİYAT UMUDU

Fiyatlardan bu yıl umutlu olduklarını belirten Demir, “İnşallah daha iyi olacak. Geçen yıl 6 liraya satılıyor. 6 lira ile 12 TL arasında bu yıl satış yapacağız.” Diye konuştu.

9 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Cerrah mahallesinde 50 yıldan bu yana fidan ve çöğür üretimi yapıldığını aktaran Demir, Kazakistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere 9 ülkeye ihracat yapıldığını da sözlerine ekledi.

YÜZDE YÜZ SATIŞ BEKLENTİSİ

Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar ise, “Cerrah mahallemizde fidan ve çöğür üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin yüzde 80’lik ihracatını karşılamaktayız. Yurtdışı ihracatımız vardır. Geçen sene üretilen fidan ve çöğürün yüzde 85’lik kısmının satışı yapılmıştı. Bu sene inşallah satışların yüzde yüz olmasını bekliyoruz. Ticari anlamda ülkemize katkısı vardır. Bu sene güzel bir yıl olmasını bekliyoruz” dedi.

ÖRNEK SEKTÖR

Türkiye Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi, Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram ise, “Türkiye’de fidan üretimi 2002 yılında 3,5 milyon adet iken, 2018 yılında 106,5 milyon adet sertifikalandırılan fidan ve materyal üretimimiz gerçekleşmiş; 30 kat artan kayıtlı fidan ve materyal üretimimiz ile ülkemiz kendine yeten, hatta üretiminin yüzde 40’ını ihraç ederek ülkemize döviz girdisi sağlayan örnek bir sektördür. Fidan üretimlerimizin uluslararası standartlarda yapılması ile birlikte, özellikle son 10 yılda Türkiye’deki meyve bahçeleri ve bağlar yerli fidanlar ile kurulmaktadır. 2010 yılında 7,5 milyon dolar fidan ithalatı yapılmış, 2018 yılında fidan ithalatı değeri sadece 2,3 milyon dolar gerçekleşmiştir. Ülkemiz 10 yıl öncesine kadar fidan ithal ettiği Avrupa ülkelerine artık fidan ihraç eder duruma gelmiştir. 2010 yılı fidan ihracatımız 0,9 milyon dolar iken 2018 yılında fidan ihracat değerimiz 38 milyon dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim