TÜRK SİNEMASININ KOCA ÇINARI AKTÖR EŞREF KOLÇAK: 17 YILDIR HALA İNEGÖL’DEN ALDIĞIM MOBİLYALARI KULLANIYORUM.

İnegöl’e geldiniz mi?

Gelmez olur muyuz, İnegöl’e gelmek, İnegöl’ü de görmek nasip oldu. Güzel ülkemiz gibi İnegöl’ünde, güzel ülkemizin güzel yerlerinden birisi olduğunu görmüş olduk. İnegöl’e zaman zaman yolumuz düştü. Rahmetli eşim ile de beraber İnegöl’e gelmiştik. Bir filmimin galası içinde İnegöl’e gelmiştim. Ayrıca “Küçük Ağa” isimli dizi filminin çekimleri içinde İnegöl’e gelmiştik.

İnegöl denilince ilk olarak aklınıza ne gelir?

İnegöl sevdiğim bir yerdir. İnegöl’de güzel günler geçirdik, yaşadık. Film çalışmalarımız olmuştu. İnegöl’ü gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. “Güle Güle” isimli filmimizin galası yapılmıştı. O zamanda İnegöl’e gelmiştim. İnegöl denilince ise, İnegöl köftesi, mobilyası ve Oylat kaplıcaları aklıma gelir. Birde İnegöl’de oyuncu arkadaşlar ile İnegöl’de çekmiş olduğumuz film çalışmaları uzun zaman geçmiş olsa da aklıma gelir. İnegöl’de arkadaşlar ile güzel günler yaşamıştık. Unutulmayacak günlerdi. Ne yazık ki İnegöl’de beraber film çekmiş olduğumuz arkadaşlarımızın çoğu da rahmetli olarak aramızdan ayrıldılar. Unutulmayacak günlerdi. O yüzden bende İnegöl’ün derin hatıraları vardır.

İnegöl mobilyası, dünyada isim yapar hale geldi. Mobilyanın başkenti diye adından söz ettirmeye başladı. İnegöl’de hiç İnegöl mobilyasını inceleme fırsatınız olmuş muydu?

Evet oldu.

İnegöl’e mobilya almak için kiminle gelmiştiniz?

Rahmetli eşim ile beraber gelmiştik. Masa almıştık. Epey uzun zaman oldu. 12 kişilik bir masaydı. O zamanlar, İstanbul Fatih’te oturuyorduk. Gemlik’e daha yerleşmemiştik.

Hala bu İnegöl’den almış olduğunuz mobilyalar duruyor mu?

Evet hala duruyor, şimdi ikamet ettiğim Gemlik’teki evimde 17 yıldır İnegöl’den almış olduğum mobilyaları kullanıyorum. Çok memnunum.

Rahmetli İnegöl’den aldığınız mobilyaları beğenmiş miydi?

Evet. Rahmetli çok beğenmişti. Sağ olsaydı da tekrar İnegöl’e gelip kendisiyle gelişen ve değişen İnegöl’ü tekrar görebilseydik, gezebilseydik kısmet o kadarmış. Neylersin üstad.

İnegöl’ün dünya çapındaki müzelerini görebilme imkanınız, fırsatınız oldu mu?

Hayır. Maalesef olmadı.

İnegöl dışında, mobilya fuarlarından veya mağazalardan evinize İnegöl mobilyası aldığınız oldu mu hiç?

Hayır olmadı. İnegöl dışında fuarları izlemedim. İnegöl dışından da İnegöl mobilyası almadım.

İnegöl köftesini, İnegöl’de tatma imkanınız oldu mu?

Olmaz mı. Elbette ki oldu. İnegöl’e gelince mutlaka tatmadan gitmezdik.

İnegöl’e geldiğinizde, İnegöl’de hangi köftecide köfte yediğinizi hatırlıyor musunuz?

Ne yazık ki, İnegöl’e geldiğimizde İnegöl köftesini hangi köftecide köfte yediğimizi şimdi hatırlayamıyorum. Bizi götürüyorlardı, bizde gidiyorduk.

İnegöl dışında da, İnegöl köftesini başka yerlerde de aradığınız oluyor mu?

Ben yemeklerimi hep evde yerim. Onun için dışarda İnegöl köftesini aramadım.

Yemekleri kendiniz mi yapıyorsunuz?

Evet, yemeklerimi kendim yapıyordum, 56 yıl evli kaldım, hep böyle sürdü. Şimdi bu yüzden zorluk çekmiyorum.

Yemek yapmasını kimden öğrendiniz?

Kimseden öğrenmedim.

Kitaplardan mı öğrendiniz?

Yok. Kitaplardan da öğrenmedim. Allah vergisi bir şey herhalde, yemekleri kitaba bakmadan kendim öğrendim. Sanatın kitabı olmadığı gibi, yemek yapmanın da herhalde kitabı yok.

Şu an hala yemekleri yine kendiniz mi yapıyorsunuz?

Evet. Hala, kendim zevkle yemekleri yapıyorum.

Yaz ve kış bir doğa harikası olarak tanımlanan, Oylat kaplıcalarına geldiğiniz oldu mu hiç Eşref Ağabey?

Evet. Rahmetli eşim ile beraber gelmiştik. Çok beğenmiştik. Çok güzel bir yer. Tam tatil yapılacak, dinlenilecek ve çok iyi filmler çekilebilecek özelliğe sahip bir yer. Yanlış hatırlamıyorsam, film çekimleri içinde Oylat’a gelmiştik. Dediğiniz gibi tam doğa harikası bir yer. Oylat’ı görmek te nasip oldu. Sinemacılar açısından da çok güzel bir yer. Uzun zaman oldu. İnegöl’deki film çalışmalarımızın dışında Oylat’ta da film çalışması içinde Oylat’ta da ayrıca bulunmuştuk.

İnegöl’de hoşunuza gitmeyen bir şey oldu mu?

Yok olmadı. Sadece, trafik olarak bir problemi var gibi geldi bana. Günümüzde araç sayısı çoğaldığı için, yollarında eski yıllara göre yapılmış olmasından kaynaklanan bir durum herhalde, trafik dışında İnegöl’de her şey güzel.

İnegöl’de hoşunuza giden sizi sevindiren şey nedir dersem, ne söylemek istersiniz?

İnegöl halkının, İnegöllü kardeşlerimizin bize karşı sıcak, içten gelen sevgileri bize karşı gösterdikleri saygı ve sevgi bizleri gururlandırdı, sevindirdi. Bir de İnegöl’de, İnegöllü kardeşlerimizin çalışkan ve girişimci insanlar olduklarını, şehirde bir hareketlilik ve hızlı bir koşuşturmanın olması, ülkemiz adına bizleri sevindirdi. İnegöl’ün ticari açıdan gelişmiş bir yer olduğunu görmek hoşumuza gitti.

İnegöl’ün simgesi size göre ne olmalıdır?

İnegöl denilince, köfte, mobilya ve Oylat akla geliyor. Bunlardan birisi İnegöl’e yakışır ama inan şudur diyemiyorum. Üçü de İnegöl açısından güzel şeyler, zenginlikler. Şudur diyemiyorum bu yüzden.

Editör: TE Bilişim