Bursa’nın meyve üretiminde öncü ilçesi olan İnegöl’de deveci armudunda hasat devam ediyor. Tanesi 1 kiloya yakın gelen deveci armudunda verim yüzleri güldürürken; fiyatın düşüklüğü üreticiyi üzüyor. Bahçeden toplandıktan sonra Soğuk Hava Tesisleriniz getirilen armutlar, iç piyasaya verilmeye başlandı. 10 sene önce 3 TL’ye satılan armut  şimdi 1 TL 70 kuruşa satılır hale geldi. 

Edebey Mahallesinde bulunan Soğuk Hava Tesislerinde basın açıklaması yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Deveci armudu en fazla bu mahallemizde yapılıyor. Armudun fiyatı düşük. 10 sene önce fiyatlar 2,5 TL ile 4 TL arasındaydı. Şimdi fiyatlar 1,70 kuruş ile 2,20 kuruşa düştü. Değişen fiyat var. 10 sene önce fiyat nasıldı şimdi nasıl. İlaçla ilgili girdi maliyetleri çok yüksek. Fiyatın düşük olması nedeniyle armut ağaçlarını sökenlerin olduğunu duydum. İnsanlar armutlarını kesmeye başladı. İç piyasada kaldık. İhracat yapar dışarıya mal sararsak hiç bir sıkıntımız kalmaz. Üreticilerimiz zor durumda kalıyor. 10 sene önce 3 TL’ye satılan armut 10 sene sonra 1     TL 70 kuruşa satılır hale geldi. Meyvecilikte Pazar sorunumuz var. İç piyasaların açılması lazım.” dedi.


Deveci armut üretiminde mahallelerinin önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Edebey Mahallesi muhtarı Niyazi Cengiz ise “Armutun fiyatı geçtiğimiz yıllara nazaran düşük. Bundan dolayı masraflarımızı ve işçi yevmiyemizi bile çıkaramıyoruz. Bununla alakalı yapılması gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. Hasat iyi ama fiyat düşüklüğü bunu karşılamıyor. Kaliteli ürünle Bursa’nın önüne geçtik. Ama fiyatlar böyle olunca sıkıntı büyük.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim