Pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalışan üretim sektörü, ham madde kriziyle boğuşuyor. Mobilyadaki ham madde sorunu geçtiğimiz yıl ihracat rekoru kıran otomotiv yan sanayi ile inşaat sektöründe de yaşanmaya başladı. Özellikle son iki ayda hat safhaya çıkan metal sorunu üreticileri zorlarken, dövizdeki artış nedeniyle cazip hale gelen ham maddenin işlenmeden ihraç edilmesine kota konulmasını istiyorlar.

Pandeminin ekonomi üzerinde ki etkileri yavaş yavaş kalkerken, üretimin hızlanması bazı sorunları da beraberinde getirdi. Mobilya da hala süren ham madde krizi metal sektöründe baş gösterdi. Döviz kurundaki dalgalanma ham madde üreticilerini ihracata yöneltti. Bu da iç piyasada metal bulamayan otomotiv yan sanayi üreticilerini üretim yapmakta zorlamaya başladı. İnşaat sektörünü de olumsuz etkileyen ham madde sorunu, son iki ayda üstü üste gelen zamlarla çıkmaza soktu.

İŞLENMEMİŞ METALE KOTA UYGULANMALI

Metal sorununun özellikle son 2 ayda kendini iyice hissettirdiğini belirten Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, “Pandeminin etkilerinin azaldığı günümüzde üretim arttı. Şuan ise ham madde sorunu yaşanıyor. Döviz kurundaki artış metal üreticileri için ihracatı cazip hale getirdi. Bizler bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Devletin işlenmemiş metali ihraç etmede bir kota uygulamasını istiyoruz. İç piyasanın ihtiyacı varken, döviz kuru nedeniyle yurt dışına işlenmemiş metal gönderilmesi bazı sektörleri etkiliyor. Başta inşaat olmak üzere metal üzerine üretim yapan sektörler şuan ham madde bulmakta zorlanıyor. Metal işlenerek yurt dışına ihraç edilirse, ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlanabilir” dedi.

HAM MADDE BULAMIYORUZ

Estetik Yay firması sahibi Abdullah Ezim ise, “Sektörümüzde ihracat yapmamız için ithalat yapmamız gerekiyor. Döviz kurunun aşırı yükselmesi ve bütün dünyada olan metal darlığı, ülkemizi çok fazla etkilemekte. Özellikle bu durum ihracatı olumsuz etkiliyor. Ham madde bulamıyoruz. Mobilya sektöründe yaşanan ham madde sıkıntısı bizde de yaşanıyor. Ayrıca ham madde fiyatları dolara endeksli olduğu için aşırı dalgalanma oluyor” diye konuştu.

OTOMOTİV YAN SANAYİ DE İŞLER İYİ

Ezim, “İç piyasada ve ihracatta işler oldukça iyi. Bizler firma olarak Savunma Sanayiinde üretilen Kirpilerin ve topların yaylarını yapıyoruz. Ayrıca İsrail, Yunanistan ve Bulgaristan’a ürün satıyoruz. Ve satışlarımızda iyi. 2019 yılında işsizlikte yakınıyorduk. Pandemi döneminde artık iş almıyoruz. Çünkü yetişmiyor. O kadar iyi” dedi.

2021 İYİ GEÇECEK

Argünsan firması sahibi Osman Argün ise, “Biz Avrupa ülkelerinize de ihracat yapıyorduk. Pandemi nedeniyle Avrupa ülkeleri kapanmaya gitti. Bu nedenle özellikle Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatta düşüklük vardı. Ama Ortadoğu ülkelerine ihracatımız fena değildi. Firmamız 2019 yılında 1 milyon Euro ihracat yapıyordu. 2020 yılını Avrupa ülkelerinde ki durgunluk nedeniyle 600 bin Euro ile kapattık. Ama 2021 yılı iyi gidiyor. Bu yıl hedefimiz en az 2 milyon Euro ihracat yapmak” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim