CHP İnegöl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çiçek yaptığı açıklamada, 16 Ekim 2020 tarihinde 7254 Sayılı Kanun’un 10. Maddesine istinaden başvuru yapmak şartı ile mahalle statüsüne çevrilen köy ve beldelerin, kırsal mahalle statüsü kazandırılmasının yolunun açıldığını belirterek, “Kırsal mahalle statüsüne geçmek isteyen mahallelerimizin talepte bulunmaları halinde bürokratik açıdan her türlü yardımı yapacağımızı belirtmek isteriz” dedi.

ÇÖZÜM KIRSAL MAHALLE OLMAK

Çiçek konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Ekonomik anlamda zor günler geçiren, geçim sıkıntısı çeken vatandaşımıza İnegöl Belediyesinden tebligat şoku. İnegöl Belediye Meclisinin 03.06.2020 tarih ve 51 sayılı Meclis kararı ile yürürlüğe giren emir ve yasaklar yönetmeliği ile ilçemiz mahallelerine özellikle ortak yaşam alanlarında, “ağıl, ahır, kotra kümes yaparak, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları bakmak yasaktır. Bu kapsamda mevcut alanda tarafınızca da yapıldığı tespit edilen hayvancılık faaliyetlerinin kaldırılması için 1 Mart 2021 tarihine kadar süre verilmiş olup, faaliyetin devam etmesi halinde yasal işlemler uygulanacaktır.” denilmekte. İnegöl Belediye Meclisinin almış olduğu bu karar ile; vatandaşlarımız kendi bahçesinde ihtiyaçlarını karşılayacak kadar büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları bakamayacak duruma gelecek, bu ihtiyaçlarını pazardan, ya da marketlerden karşılamak zorunda kalacaklardır. Büyükşehir yasasıyla birlikte; köylerin mahalleye dönüştürülmesi ile bürokrasi arttı, tarım ve hayvancılığa zarar vermeye başladı. Ahır ve benzeri yapıların yapılması zorlaştı. Tarımsal üretim, özellikle hayvancılık yapanlar için her geçen gün daha zor hale geldi. 16 Ekim 2020 tarihinde 7254 Sayılı Kanun’un 10. Maddesine istinaden başvuru yapmak şartı ile mahalle statüsüne çevrilen köy ve beldelerin, kırsal mahalle statüsü kazandırılması yolu açılmış oldu.”

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?

“İlçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilecek. Tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir.”

MAHALLEDEN, KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNE DÖNÜŞ NELER KAZANDIRACAKTIR?

“Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler Emlak Vergisi Kanunu’na göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanır. Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanır.”

SU FATURASINA YÜZDE 50 İNDİRİM

“Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir Bilanço usulü defter tutan mükellefler için uygulanmaz.”

İNEGÖL BELEDİYESİNİN MECLİS KARARI

“Kırsal Mahalle statüsü kazanmış ya da kazanacak yerlerde İnegöl Belediye Meclisinin 03.06.2020 tarih ve 51 sayılı Meclis kararı ile yürürlüğe giren “emir ve yasaklar yönetmeliğinin” uygulanması tartışmalı hale gelmiştir. Bu bağlamda; Cumhuriyet Halk Partisi olarak; kırsal mahalle statüsüne geçmek isteyen mahallelerimizin talepte bulunmaları halinde bürokratik açıdan her türlü yardımı yapacağımızı belirtmek isteriz.”

Editör: TE Bilişim