İnegöl Belediyesi´nin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odası işbirliğinde sürdürdüğü çiftçi eğitim seminerlerinin son durağı Yeni Bahçekaya (Mesruriye) mahallesi oldu. Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile birlikte İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman´ın da katıldığı eğitimlere, çiftçilerin ilgisi yoğun oldu.

UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

Eğitim öncesi Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik bir konuşma yaptı. İnegöl´de tarımın tüm paydaşlarıyla beraber uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Çelik, “Bunları yaparken Belediyemizin ve Belediye Başkanımızın da sonsuz desteklerini görüyoruz. Çalışmalarımız aynı şekilde bundan sonra da devam edecek. Bu akşamki seminerimizin de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

BİZDEN İSTENECEK HER TÜRLÜ KURSA VARIZ

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise, tarımla ilgili çiftçilere yönelik seminer ve kurs çalışmalarının bu yıl da sürdüğünü belirterek, “Artık bu faaliyetlerimizi tamamlamak üzereyiz. Kendimde bir köy çocuğu olarak çiftçiye yapılan bu hizmetleri sevindiriyorum. Beni en çok sevindiren kurslar da bu kurslar. Halk Eğitim Merkezi kurumları her zaman her yerde herkese eğitim anlayışıyla Peygamber efendimiz (sav) beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz emriyle tüm vatandaşlarımıza yönelik her türlü eğitim çalışmaları içerisinde kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu anlamda kışın bilhassa köylerimizde bu tür eğitimlerimize devam ediyoruz. Biz bizden istenebilecek her türlü kursa varız” diye konuştu.

BU BÖLGELERİN İŞİ ÇOK DAHA ZOR

İnegöl´ün tarımsal açıdan çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren´de şöyle konuştu: “Dağ köyleri arasında da sizin bölgeniz tarımsal açıdan birçok yere göre daha iyi. Çalışkanlığı ve fırsatları değerlendirme açısından. Ama bu yetmiyor. Neden yetmiyor? Tarımdaki en önemli unsurlardan biri birim alandan elde edilebilecek gelir ve birim alana uygulanan maliyetler. Dağ kısımlarına çıktıkça ve verimler azalıyor ve birim oranına daha çok maliyet yapıyorsunuz. Tabi bir ovadaki yetiştiriciye göre sizin kar marjınız daha az seviyelere düşüyor. Bu da işimizi zorlaştırıyor. Bu bölgelerin işi çok daha zor. İnşallah bundan sonraki süreçte dağ bölgelerinde çok daha farklı ürünler, çok daha farklı yetiştiricilik teknikleriyle bu bölgemizde çiftçimize farklı gelirler çalışmalara öncülük etmeyi düşünüyoruz.”

NE KADAR MÜCADELECİ RUHLU OLDUĞUNUZU GÖRÜYORUZ

Programda son konuşmayı Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit yaptı. Kış döneminde kırsal mahallelerde çiftçi eğitim seminerleri düzenlediklerini hatırlatan Yiğit, “İlçe Tarım, Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odasıyla birlikte bu programları yapıyoruz. Hem kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımızı bilgilendirip hem de onlarla karşılıklı hasbihal edelim istedik. Buradaki insanların ne kadar mücadeleci ruhlu olduklarını görüyoruz, şahit oluyoruz. Ovada boş araziler dururken, burada traktörün insanın zor girdiği yerlerde tarım yapan insanlar var. Kestane, fındık, ahududu. Buradaki insanların yüzden 95´i de ormanda çalışıyor. Senenin 365 gününün 365´ini de doldurmaya çalışıyor. Bu aslında sizin bu toprakların değerine ne kadar bildiğinizin bir göstergesi. Ama ben biliyorum Mesruriye´de ihtiyaç sahibi insan yok. Herkes çalışıyor ve emeğinin karşılığını alıyor. Keşke diğer mahallelerimizde de bu böyle olsa. Herkes ferahlık içerisinde yaşasa” dedi.

Yiğit, İnegöl Belediyesi olarak çiftçilere ve tarıma çok büyük önem verdiklerinin de altını çizerek bu anlamda farklı destekler verildiğini, Yeni, Bahçekaya mahallesinde de kestane fidanı dağıtımı yapıldığını söyledi. Konuşmaların ardından ziraat mühendisleri tarafından çiftçilere farklı konularda bilgilendirmeler yapıldı.

Editör: TE Bilişim