Gümrük ve Ticaret Ba

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın belediyelerle işbirliği yaparak altyapısını hazırladığı ve kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 sayılı 'Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun', 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girerken, yeni yasa hakkında bilgilendirme seminerleri düzenlendi.
İnegöl Belediyesi Hal Müdürlüğü ile İnegöl Ziraat Odası işbirliği ile önceki akşam Alibey ve Ortaköy’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Hal Müdürü Fevzi İnal tarafından, ürün künye sistemi, yeni hal yasası, hal kayıt sistemi, semt pazarlarında satışa sunulan meyve ve sebzelerin alt ve üst limitleri, toptan olarak satışa sunulan mamullerinin alt ve üst sınırları,  hal esnaflarının uyacağı kurallar, toplama merkezleri ve soğuk hava depolarında uygulanacak kurallarla alakalı mevzuat bilgilendirmesi yapıldı.
Bilgilendirme toplantıları ile ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, “Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Bakanlık ve biz bu yasayı çok önemsiyoruz. Türkiye’de faaliyette olan tüm hallere, Bakanlığın kurmuş olduğu 20 ekip tarafından bilgilendirme ve yasa hakkında detaylı bilgi toplantıları yapıldı. Bu çerçevede geçen hafta da İnegöl Belediyemize gelen bakanlık yetkilileri, hal esnafımızı yasa ile alakalı geniş çaplı bilgilendirdiler. Bizler de, İnegöl Belediyesi olarak Hal Müdürlüğümüz ve İnegöl Ziraat Odası işbirliği ile ilçemizin belde ve köylerinde, yeni hal yasası ile ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla seminerler düzenlemekteyiz. Seminerler kapsamında, meyve ve sebze üreten köylere Pazartesi, Salı, Çarşamba olmak üzere haftanın 3 günü bilgilendirme toplantıları düzenlemekteyiz. Her köy programında en az 2 köyde bu çalışmayı yapmaktayız. Bu seminerler kapsamında, Alibeyköy ve Ortaköy’de çalışma yapıyoruz. Bu güne kadar 8 tane köyde bu çalışma tamamlanmıştır. Nisan ayı sonuna kadar diğer belde ve köylere de gidilip, konu hakkında eğitim seminerleri düzenlenmeye devam edilecektir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim