1 Temmuz 2012 tarihi

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yeni Hal Yasası ile alakalı Hal Müdürlüğü personelinin ardından, Zabıta Müdürlüğü personeli de bilgilendirildi. Yeni Hal Yasası ile alakalı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevlileri tarafından verilen eğitimlere katılan Hal Müdürlüğü personeli, edindikleri bilgileri Belediye Zabıta personeline aktardı.
Dün saat 15.30'da Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen seminere, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, Hal Müdürü Fevzi İnal, Zabıta Müdürü Hüseyin Kurt ve Zabıta personeli katıldı.
Seminer öncesi bir konuşma yapan Hal Müdürü Fevzi İnal, esnafın Hal Kayıt Sistemine kayıt edildiğini bildirerek, “Hal esnaflarımızın tamamı, Hal Kayıt Sistemine kayıt edildi. Esnaflarımıza konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Banka nezdinde, Hal Rüsum Hesabı ve Cezalı Rüsum Hesabı açıldı. 5957 sayılı yeni Hal Yasası ile hal çıkışında değil, hale girişte söz konusu olacaktır. Sisteme kayıt olmamış ürünün hale girişi olmayacaktır. Sevkiyatçıların denetimlerini de biz yapacağız” diye konuştu.
Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen ise, 5957 sayılı yeni Hal Yasasının 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “5957 sayılı yeni hal yasası kapsamında Pazarlarda ve manavlarda ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılmayacak. Meyve ve sebzelerin, nereden geldiğini belirten, birer ürün künyesi olacak ve bu sayede yüzde 70'i kayıt dışı olan ticaret kayıt altına alınacak. Artık ne pazarda, ne de manavda, ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılmasına kesinlikle izin verilmeyecek” şeklinde konuştu.
Yeni Hal Yasası hakkında aldığı eğitimleri Zabıta Personeline aktaran Hal Müdürlüğü Şefi Mustafa Çelik’de, Yeni Hal Yasası kapsamında sebze ve meyvelerin arz ve talep derinliğine göre belirleneceğini kaydetti. Diğer malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını, malların etkin şekilde tedarikini, dağıtımını ve satışını, üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasının amaçlandığını ifade eden Çelik, "Yürürlüğe konulan bu yeni Hal Yasasında asıl hedeflenen amaçlardan birisi, ülke çapında alınan, satılan ve satış evresine kadar ürünün geçirdiği bütün evreleri kayıt altına alabilmek. Bu uygulama ile kayıt dışı ekonomideki büyümenin önüne geçilmesi hedefleniyor. Hal Kayıt Sistemi kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2011/1 sayılı genelgesi uyarınca, Web tabanlı çalışacak olan Hal Kayıt Sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Hal Kayıt Sistemi üzerinden, tüm Belediyelerce ve toptancı hali bulunan Belediyelerce yapılacak iş ve işlemlere açıklık getirilmiştir. Buna göre tüm Belediyeler tarafından, 1 Temmuz 2012 tarihinden sonra tüm semt ve üretici pazarları ile yapılacak denetimler neticesinde uygulanan cezaların sisteme aktarılması işlemine başlanacaktır” dedi.
Toptancı hali bulunan Belediyelerin, toptancı haline ilişkin bilgileri ile toptancı haline gelen, çıkan araçlar, mallar ve stokların sisteme girilmesinin gerekeceğini kaydeden Çelik, "Bu işlemlerin yapılabilmesi için de toptancı hali bulunan belediyeler hal kayıt sistemine uyumlu çalışacak, gerekli teknik, bilgisayar altyapısı ile bu konuda yetişmiş insan kaynaklarını sağlamaları gerekecek" diye konuştu.
KANUNA UYMAYANLARA 100 BİN LİRA CEZA
Kanun gereğince, yükümleri yerine getirmeyen Belediyelere, Bakanlıkça idari para cezasının uygulanacağını bildiren Çelik, "İlgili kanun uyarınca bu yükümlülüklerini belirlenen sürede yerine getiremeyen Belediyelere Bakanlık tarafından 100 bin TL idari para cezası verilecektir. İdari para cezası verilen toptancı hallerinden, idarî para cezasının verilmesine ilişkin kararı takip eden bir yıl içinde gereğini yerine getirmeyen toptancı hallerinin faaliyetleri, aykırılık giderilene kadar Bakanlık tarafından durdurulabilecektir” İfadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim