İnegöl´de 1 Ekim 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliği kapsamında, artık ilçemizde de Bursa Büyükşehir yönetmeliği uygulanacak. Yaşanan bu değişikliğin ardından, İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği´nin yürürlüğe girmesi nedeniyle Meslek Odalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

YENİ YÖNETMELİK TÜM DETAYLARIYLA ANLATILDI

İnegöl Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantı, Belediye Başkan Vekili Turgay Yel Başkanlığında düzenlendi. Toplantıya İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca, müdürlük personeli, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve İnegöl Müteahhitler Derneği temsilcileri ile İnegöl´de faaliyet gösteren tüm mimarlık bürosu sahipleri katılım gösterdi. 15.00´da başlayıp yaklaşık 2 saat süren toplantıda, yeni imar yönetmeliği ilgili kurum temsilcilerine tüm detaylarıyla anlatıldı.

BÜYÜKŞEHİR YÖNETMELİĞİNE TABİ OLACAĞIZ

Toplantının açılışında konuşan Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren yeni yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Tabi bu yeni yönetmelikle birlikte bizlerde bundan sonra Bursa Büyükşehir yönetmeliğine tabi olacağız. Yalnız Bursa Büyükşehir yönetmeliğinde Büyükşehir imar komisyonu ve Büyükşehir Belediyesi´ndeki yetkili kardeşlerimiz yönetmelikteki bazı maddelerin Bursa´ya uyarlanmasıyla ilgili Bakanlığa bir çalışma sundular. Allah nasip ederse yakın zamanda o da gelecek. Biz de imar işleri olarak siz kıymetli oda mensuplarını buraya davet ettik. Burada yetkili personel arkadaşlarımızla birlikte karşılıklı istişareyle sizlerin kafasına takılan, bize sormak istediğiniz sorularla ilgili bir istişare yapalım istedik. Ben teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür ederim. Bu yönetmeliğimiz de önce Bursa´mıza sonra İnegöl´ümüze hayırlı olsun” dedi.

SUNUMLARLA SIKINTILARI AŞMIŞ OLACAĞIZ

İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca ise, “Yeni yönetmelikte sizlere açıklanması gereken bazı konular var. Karışıklıklar oluyor, özellikle bunları aydınlatmak için biz sizlere bir sunum yapacağız. Sunum aralarında da kafanıza takılan konuları bizlere sorabilirsiniz. Önümüzdeki süreç için iyi bir çalışma olacağını düşünüyorum. Bazı maddelerde yönetmeliği farklı farklı yorumladığımız için sıkıntılar çıkabiliyor. Bu sıkıntıları da buradaki sunumla aşmış olacağız inşallah” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde yapılan değişiklikler, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde görevli beş mimar tarafından yapılan sunumlarla ele alındı. Sunumlarda, taban alan katsayısı (TAKS), kat alanı katsayısı (KAKS) veya emsal, bahçelerin tesviyesi, bodrumlar ve müştemilatları, kat yüksekliği, yapı piyesi ve ölçüleri, kotlandırma, çıkmalar, bina girişleri ve rampalar, merdivenler, çatılar, asansörler, fırınlar, mevcut teşekkül ve yapılar, Mimari Estetik Komisyonu ve görevleri, peyzaj projeleri ve ilgili yönetmelik hususları gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Toplantının 2. Kısmında ise soru ve cevap bölümüne geçilerek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerinin uygulanması ve karşılaşılan zorlukların aşılması hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

Editör: TE Bilişim