İshakpaşa Halk Kütüp


İshakpaşa Halk Kütüphanesi de bulunan ve ilçede 1956 yılından beri yayın yapan yerel gazetelerin arşivinin dijital ortama aktarılması için, İnegöl Belediyesi tarafından alınan fotoğraf makinesi ve ekipmanı önceki gün, Kütüphane Müdürü Kenan Kahraman'a teslim edildi.

Önceki gün saat 16.00'da gerçekleşen programa Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Kütüphane Koruma Derneği Başkanı Muharrem Şahar, Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Organ ve Kütüphane Müdürü Kenan Kahraman katıldı.

Halk Kütüphanesinde bulunan yerel gazete arşivinin, alınan makine ile yaklaşık bir yıl içerisinde dijital ortama aktarılacağını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, "Çeşitli kurum ve kuruluşları ziyaret edip, güzel İnegöl’ümüz adına istişarelerde bulunan Belediye Başkanız Alinur Aktaş'la beraber, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla, İshakpaşa Halk Kütüphanesini ziyaret etmiştik. Kütüphane Müdürümüz Kenan Kahraman, Kütüphane Koruma Derneği ile birlikte hayata geçirmeyi düşündükleri önemli bir projeden bahsettiler. Hayata geçtiği taktirde Türkiye’de ilk olacak olan bu projenin, 1956 yılından itibaren ilçemizde yayınlanan tüm yerel gazetelerin dijital ortama aktarılması, bunların daha sonra İnegöllülerle paylaşılması ve internet aracılığıyla da Dünya’ya ulaştırılması olduğunu öğrendik. Ayrıca proje kapsamında üst üste konulduğunda 8,5 metreye ulaşan ve yaklaşık 224 bin sayfalık yerel gazetelerin 1 yıl içerisinde dijital ortama geçirileceğini de öğrendik. Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, geleceğimiz ve tarihimiz için bu projenin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, projeye destek verebileceklerini söylediler. Bunun üzerine de Kütüphanemizin isteği olan Fotoğraf Makinesi ve malzemeleri satın alındı. Bu gün de, 3 bin 500 lira tutarındaki bu malzemelerin teslimi için buradayız. 1 adet Nikon D90 dijital Fotoğraf Makinesi, Fotoğraf Makinesi Çantası, 1 adet 18-105 milimetre objektif, 1 adet uzaktan kumanda deklanşör, 1 adet Compact disk, 1 adet Lens ve fotoğraf makinesi kitabından oluşan malzemeleri Kütüphane Müdürümüze teslim ediyor, hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Kütüphanelerin ülkenin milli varlıkları olduğuna işaret eden Gülhan Şahin, İshakpaşa Halk Kütüphanesi tarafından başlatılan bu projeyi, İnegöl Belediyesi olarak gelecek nesiller adına önemsediklerini ifade etti.

Proje hayata geçerse İnegöl'ün, Türkiye de ilk defa yerel gazetelerini dijital ortamda tüm dünya ile paylaşan bir ilçe olacağını ifade eden İshakpaşa Halk Kütüphanesi Müdürü Kenan Kahraman, "Kütüphaneler Haftasında Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ve çalışma arkadaşları bizleri ziyaret ettiler. Bu ziyaret esnasında dernek yöneticilerimizde yanımızdaydı. Biz dernek yöneticilerimizle birlikte bu projeyi gerçekleştirmek istedik ama maddi imkansızlıklar nedeniyle sadece konuşuyorduk. Belediye Başkanımıza ziyaret sırasında bu konuyu açtık. Kendileri de bu projeye inandırlar ve ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediler. Kaliteli bir fotoğraf makinesi ve aparatlarını bugün teslim ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Milli Kütüphanede ulusal gazetelerin arşivleri dijital ortamda da tutulmakta ama yerel gazetelerin bir araya getirilerek dijital ortama aktarılması hiç bir yerde yok. Eğer biz bu projeyi gerçekleştirirsek, Türkiye’de ilk defa yerel gazetelerini dijital ortamda tüm dünya ile paylaşan bir ilçe olacağız. Kendimize bir yıl gibi bir süre verdik. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, projeye vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan İshakpaşa Halk Kütüphanesi Koruma Derneği Başkanı Muharrem Şahar ise, "Artık yerel gazetelerimizin tamamına internet üzerinden ulaşabilinecek. İnşallah projemiz başarılı olur" dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin tarafından, fotoğraf makinesi ve aparatları Kütüphane Koruma Derneği Başkanı Muharrem Şahar, Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Organ ve Kütüphane Müdürü Kenan Kahraman'a teslim edildi.

Editör: TE Bilişim