YEŞİL ALANDA İFTAR YAPANLAR DİKKAT!

Nisan-Eylül ayları arası dönemin kene mevsimi olduğunu bildiren İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman, Ramazan´da iftarını yeşil alanlarda yapacak olan vatandaşlara kene uyarısında bulundu. Karıman, son yıllarda öldürücü hale gelen kenelere karşı dikkatli olunmasını önerdi.

İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman, son yıllarda ölümcül sonuçlarla gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Hasta Ateşi (KKKA) hastalığı başta olmak üzere, kenelerin bulaştırdığı diğer hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Kene tutunmalarının Nisan-Eylül dönemlerinde sıklaştığını ifade eden Mesut Karıman, kent merkezlerindeki park ve mesire alanları ile kırsal bölgelerde iftar veya piknik yapan vatandaşların bireysel önlemler almaları gerektiğini önerdi.

RAMAZAN DA YEŞİL ALANLARDA İFTAR YAPACAKLAR DİKKAT

Yaz döneminde vatandaşların özellikle Ramazan ayı itibariyle sıkça piknik ve dinlenme amaçlı kırsal bölgelere ve yeşil alanlara gittiğini söyleyen Karıman, Kenelerin tüm dünyada kan emerek beslenen ve birçok hastalığın taşıyıcısı olarak hayvan ve insan sağlığını tehdit eden parazitler olduğuna dikkat çekerek, Bursa ve çevresinde 21 çeşit kene ırkının olduğuna aktardı.

KENELER BİRÇOK MİKROP TAŞIYARAK HASTALIKLARA YOL AÇARLAR

Son yıllarda bazı insan hastalıklarında başrol oynamaları nedeniyle kenelerin güncel hale geldiklerini aktaran Karıman, “Keneler birçok mikrop taşıyarak hastalıklara yol açarlar. Ancak en bilineni kuşkusuz son yıllarda ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan KKKA hastalığıdır. Bunun yanı sıra yine kenelerin bulaştırdığı bakterilerin yol açtığı LYME hastalığı da yeni tehdit olarak görülmektedir. Tüm bunlar, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın da ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

KORUNMA YOLLARI

Kenelerle savaş ve korunma yollarını açıklayan Karıman, kenelerin farklı konaklama unsurlarında tutunma gerçekleştirmesi nedeniyle ilaçlama ile yok edilmelerinin mümkün olmadığını, özellikle mera kenelerinin üç konakçıda gelişimini tamamladığını söyledi. Karıman, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı; “Mera ve piknik alanlarındaki uzun otlar biçilmeli, çalılık alanlar temizlenmeli. Aşırı otlanmış alanlar sürülerek bir dönem (10 ay) boş bırakılmalı. Ahır, ağıl ve hayvan barınakları sıvalı olmalı ve kenelerin barınabileceği çatlaklar kapatılmalı. Özellikle büyük baş havyalar, Mayıs Haziran ve Temmuz aylarında 25 gün ara ile 3 defa ilaçlanmalı”

KARINCA VE KUŞLARLA DOĞAL MÜCADELE

Keneler üzerinde parazit hayat süren örümceklerin, bazı karınca ve kuş türleri, kene ve yumurtalarını yok ettiğine dikkat çeken Karıman, “Özellikle ahır ve kapalı alanlarda bu canlıların yuvaları bozulmamalıdır. Keneler kuşlarla ve yabani hayvanlar tarafından sürekli olarak bu alanlara taşınırlar. Bu nedenle ilaçlamalar kene yayılımına ve yumurtalarına karşı çözüm değildir. Kullanılan ilaçlar hem doğayı kirletip yararlı canlıları ve bitkileri yok etmekte, hem de halk sağlığını tehdit etmektedir” dedi.

KİŞİSEL ÖNLEMLER

Kene tutunma süresinin, KKKA hastalığının bulaştırılması açısından önemli olduğunun altını çizen Karıman, kenelerin ilk 4-5 saat içinde taşıdıkları hastalık etkenlerini bulaştıramadıklarını, bu nedenle kene tutunan kişilerin hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup keneyi vücuttan uzaklaştırması gerektiğini belirterek, “Çalılık, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara giren insanlar, pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymeli ve elbiselere kovucu insektisitler uygulanmalı. Bu bölgelere giren insanlar daha sonra başta koltukaltı ve kasık bölgeleri olmak üzere tüm vücutlarını kontrol etmeli. Vücutta keneye rastlanırsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak için herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim