İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, ihracatçılara verilebilecek hususi damgalı pasaportların (yeşil pasaport) süresinin Cumhurbaşkanı Kararı ile 2 yıldan 4 yıla uzatıldığını duyurdu.

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, konu ile ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

İHRACATÇILARIMIZA HAYIRLI OLSUN

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İhracat yapan firma yetkililerimize yönelik olarak verilen hususi damgalı pasaportların süresinin 2 yıldan 4 yıla çıkarıldığını belirten Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yoğun bir ihracat potansiyeline sahip olan şehrimizdeki sanayici ve işadamları gibi bizler de bu kararın alınmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür eder, tüm sanayici ve işadamlarımıza hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

Karardaki “Ekonomi Bakanlığı” isminin “Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirildiğini belirten Uğurdağ, “Buna göre pasaport başvuruları artık İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na yapılacaktır” diye konuştu.

CEZA SÜRESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Yapılan diğer değişikliklerle ilgili konuşan Başkan Uğurdağ, “Düzenlemeyle, hususi damgalı pasaport sahibi firma yetkililerinin, pasaportu alabilme şartlarından herhangi birini kaybetmeleri halinde, pasaportu iade etmeleri için tanınan 15 günlük süre kaldırılarak iadenin derhal yapılması zorunlu kılınmıştır. İade yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmanın yetkilileri için 10 yıl olarak öngörülen yeniden hususi damgalı pasaport verilme yasağının süresi ise 4 yıla indirildi. Hususi Damgalı Pasaport almak üzere yapılan başvuruyu onaylama yetkisi Bakanlık tarafında Bölge Müdür ve Bölge Müdür Yardımcısında bulunuyordu. Onay verebilecek mercilere “Şube Müdürü” eklendi” ifadelerini kullandı.

KİMLER ALABİLİYOR?

Daha önce yürürlüğe giren düzenlemeye göre, son üç takvim yılı itibarıyla, yıllık ortalama ihracatı 500 bin dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1; 10 milyon dolar üzeri ile 25 milyon dolar arasında olan firmaların 2; 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında olan firmaların 3; 50 milyon dolar üzeri ile 100 milyon dolar arasında olan firmaların 4; 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebiliyor.

Editör: TE Bilişim