Türkiye de ilk kez İnegöl ormanlarında görülen tırtıl ordusu yine ormanlarımızı istila etti.
Tahtaköprü Mahallesi'nde kayın ağaçları ile kaplı ormanlık alanda görülen Calliteara pudibunda türü olan tırtıllar ağaçları yine hedef aldı.
Özellikle Danimarka ormanlarında yaygın olan türün, ormanlık alanlarda sadece yapraklara zarar verdiği tespit edildi.
Geçen yıl 25 Eylül'de, İnegöl-Domaniç karayolu kenarındaki kırsal Tahtaköprü Mahallesi'nde kayın ağaçları ile kaplı 5 hektar ormanda görülen milyonlarca tırtıl, yeniden ağaçlara zarar verdi.
Bu yıl yine görülen tırtıllar vatandaşları tedirgin etti.
Türün sadece yapraklara zarar verdiğini belirten yetkililer "Laboratuvarlarda yapılan incelemeler sonucunda tırtılların adının 'Calliteara pudibunda' olduğunu öğrendik. Tırtılların zararları ise sonbaharda ormanlarda ağaç yapraklarına zarar veren tür. Ormanlarımızda önemli bir tehdit değil. Ağaçların sadece yapraklarına zarar veriyorlar, ağaçların gelişimlerine zarar vermiyorlar. Türkiye'de daha önce görülmeyen tırtıllara yönelik İşletme Müdürlüğü olarak gerekli mücadelemizi başlattık" dedi.
'Calliteara pudibunda'nın özellikleriyle ilgili bilgi veren yetkililer "Kanat açıklığı 4-6 cm arasında olan bir kelebek türüdür. Avrupa'da yaygın bir kayın zararlısıdır. Larvaları yapraklarla beslenerek ağacı yoğun olduklarında yapraksız bırakabilmektedir. Ekonomik zararı oldukça düşüktür" ifadelerini kullandılar.

Editör: TE Bilişim