İnegöl’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleriyle bir dönem azalan hava kirliliği oranı, normalleşme süreciyle beraber 2 kat arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, 1 Mayıs’ta 26 olan değer, 1 Temmuz’da 2 kat artarak 52’ye yükseldi.

Vatandaşların pandemi tedbirlerinin uygulandığı dönemde evde kalması ve araç kullanmaması, İnegöl’deki havanın kalitesini iyileştirdi ve kirliliğin azalmasına neden oldu. Normalleşme sürecine geçilmesiyle bir dönem azalan hava kirliliğinin yeniden artmasına yol açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, İnegöl’de azot dioksit (NO2) (hava kirliliği) oranı normalleşmenin başladığı Haziran ve Temmuz ayı ile Mart, Nisan, Mayıs ayları kıyaslandığında ortalama yüzde 50-85 oranında arttı.

KİRLİLİK ARTIYOR

İnegöl’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, 1 Mart’ta 18, 1 Nisan’da 37, 1 Mayıs’ta 26, 1 Haziran’da 21, 1 Temmuz’da ise 52 seviyelerine çıktı. 1 Temmuz verilerine de göre orta derece olan İnegöl’ün havası için yapılan değerlendirmede; “Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir” deniliyor.

Ulusal bir ajans tarafından paylaşılan verilere göre ise; normalleşme dönemine geçilmesiyle hava kirliliği en çok Tekirdağ’da arttı. Bu ili sırasıyla Kocaeli, İzmir ve İstanbul takip etti. Hava kirliliği Tekirdağ’da yüzde 90, Kocaeli’de yüzde 64, İzmir’de 48 ve İstanbul’da yüzde 30 arttı.

Hava kirliliğinin normalleşme sürecinde en fazla azaldığı şehirler ise Samsun ve Ordu oldu. Normalleşme döneminde hava kirliliği Samsun’da yüzde 35, Ordu’da 14 oranında azalmaya devam etti.

Editör: TE Bilişim