Geçmişte İnegöl’den Osmanlı sarayına gönderilen tarihi Çitli maden suyunun bulunduğu alanda bulunan tedavi otelinin Yunanlılar tarafından yakılıp, yıkıldığı ortaya çıktı.

1867 yılında Türkiye'nin ilk yap-işlet-devret modelinin uygulandığı İnegöl ilçesindeki Çitli maden suyu yanında, o dönemde vatandaşların şifa bulması için otelin de yapıldığı öğrenildi.

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e gönderilen Çitli maden suları, o dönemde Almanlar ve Fransızlar tarafından yap-işlet-devret modeliyle işletilerek Anadolu'nun önemli markalarından biri haline gelmişti.

Üç çeşmeden akan kaynaklardan biri maden suyu olarak geçmişte şişelenmiş, serbest karbondioksitli olan diğer kaynak maden suyu sodası yapımında kullanılmıştı. Üçüncü kaynak ise içimi zor, gazsız ve acı bir su olarak biliniyor. Bikarbonatlı olan bu suyun sindirim sistemi, karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarına, ayrıca ihtiva ettiği demir sayesinde kansızlığa ve deri üzerindeki kırışıklıklara iyi geldiği öğrenildi.

OTEL YAKILDI

1868 yıllarında ise suyun yanına yapılan tedavi otelinin tarihi ortaya çıktı. İnegöllü işadamı Abdullah Ezim, otelin 1882 yılında yapıldığını, Yunanlıların kaçarken oteli yakıp, yıktığını söyledi. Şuan sadece atıl vaziyette bulunan ve sadece bir çeşmenin bulunduğu bölgede otel kalıntıları bulunmuyor. Tarihe tanıklık eden bu yapının tam olarak nerede yapıldığı, merak konusu. Vatandaşlar 1880’li yıllardan itibaren ünü dünyaya yayılan bu alanın yeniden canlandırılmasını ve sağlık turizmine kazandırılmasını istiyorlar.

HAREKETE GEÇTİLER

Bu arada tarihi şifa kaynağının yeniden küllerinden doğması için İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın ilgili birimlere talimat verdiği, bölgeyle alakalı çalışma başlatılmasını istediği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim