Bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerine her geçen gün artıyor. İnegöl Devlet Hastanesi Acil Servisine karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı geçtiğimiz yıl 63 kişi başvururken, en fazla Aralık ayında zehirlenme yaşandığı için yetkililer uyarılarda bulundu.

Sonbahar ve kış aylarında bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade eden yetkililer, “Bu yıl da havaların soğumaya başlaması ile birlikte insanlarımız ne yazık ki sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır” dediler.

BACA BAKIMLARI MUTLAKA YAPTIRILMALI

Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmelerinin arttığını vurgulayan yetkililer, “Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır” diye konuştular.

KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ ACİL TEDAVİ GEREKTİREN ZEHİRLENMEDİR

İlk yapılması gereken şey hastanın zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılması ve yüzde 100 oksijen verilerek hastaneye kaldırılması gerekir. Hastanede hastanın durumu değerlendirilerek temel yaşam desteği sağlanır. Mümkün olan en kısa zamanda Hiperbarik Oksijen tedavisine alınması hayat kurtarıcı, sakatlık riskini azaltıcı ve hastanın yoğun bakımda kalma süresini azaltıcı etkiye sahiptir.

ZEHİRLENMELERDE İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ…

Hiperbarik Oksijen Tedavisi basınç odası içerisinde normal atmosferik basınçtan daha yüksek basınçlarda saf oksijen solutularak uygulanır. Yüksek basınç altında solunan saf oksijen kanda erimiş oksijen miktarını arttırarak doku oksijenasyonunu normal değerinin 20 katına kadar çıkarır. Karbon monoksit zehirlenmelerinde ilk 12-24 saat içerisinde hastayı tedaviye alabilmek çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim