MÜRACAAT EDEN ÇİFTÇİLERİMİZİN 2018 YILI BORÇLARI ERTELENECEKTİR

Toplantının açış konuşmasını yapan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sezai Çelik, “Bugünkü il koordinasyon kurulu toplantımızda öncelikle yeni kabineden beklentilerimiz olacak. Genel Merkezimizin girişimleri sonucunda Ecrimisil probleminin ortadan kaldırılmasını çok olumlu bulduk. Şimdi yine sırada üretim yaptıkları halde ‘ÇKS’ yaptıramayan çiftçilerimizin bu sorunları da derhal giderilmelidir. Bu sayede kayıt dışı üretimde son bulacaktır. Üretim planlamasını yapamazsanız işte bu yıl patates ve soğanda olduğu gibi fiyatlar tavan yapar ertesi yılda tabana vurur. Bu sene yine iklim şartlarının kötü gitmesinden dolayı çiftçilerimiz mağdur oldular. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat eden çiftçilerimizin 2018 yılı borçları ertelenecektir. Ancak bizim buradaki talebimiz ertelememeleri faizsiz bir şekilde olması talebiyle çiftçilerimiz ayakta kalacaktır. Bu arada iklimlerin değişmesinden dolayı bugünkü mevcut ürünlerimizden bazıları yağışlara ayak uyduramamaktadır. İşte bu noktada bölgemize ve yağışlara uyum sağlayacak yeni ürünler tespit etmeliyiz. İşte bu anlamda İnegöl Ziraat Odası olarak Boğaz Köyde deneme amaçlı 10 dönüm ektirmiş olduğumuz Kanola’da bugün 4 bin 500 dekara ulaştık. Önümüzdeki yıl 20 bin dekara çıkacağı kanaatindeyiz. Yine Uludağ Üniversitesi ile yaptığımız çalışmalar neticesinde Toprak tahlilini yaptığımız 2 tane köye Büyük Şehir Belediye Başkanlığı sponsorluğunda yaban mersini dağıttık” dedi.

ÇİN ÇEKİRDEKLERİNE TEPKİ

Çelik konuşmasını şöyle sıraladı; “Tabi bu çalışmalar böyle olurken İnegöl ve Yenişehir’imizin önemli geçim kaynağı olan patenli çerezlik ay çekirdeğimizin altına Çin’den getirilen çerezlik ay çekirdeği ile büyük zarara uğratılıyoruz bununla ilgili önümüzdeki hafta çok sert açıklamalarım olacaktır. Yağlık ay çekirdeğinin fiyatları daha’ da iyileştirilmelidir. Ukrayna’dan yağ ve çekirdek getireceğimize burada yeterince yağlık ay çekirdeği ekebileceğimiz mevcut topraklarımız bulunmakta. Tarım Bakanlığımız çalışmalarını bu yönde hızlandırmalıdır. Tarım ürünlerini işleyen fabrikalarının çiftçilerimizle sözleşme yaptıkları halde başka bir yerden mal temin edebilmeleri durumunda sözleşmelere sağdık kalmayıp fiyat indirimlerine gitmektedir. Tarım Bakanlığının bu söyleşmeye uymayan işletmelere cezai müediyeler uygulamasına geçmelidir. Meyve suyu fabrikalarının kullanmış olduğu döküntü mal fiyatlarının yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda beklentilerimizin içindedir. Burada bir hususu daha hatırlatmada yarar görüyorum. Devlet bu saatten sonra su yapılacak olan su fabrikalarına kesinlikle müsaade etmemelidir çünkü köylerden geçen dereler barajları göletleri besleyen kaynaklar kuruma noktasına geldi. Bunu bursa için söylüyorum.”.

VERİMLİ ARAZİLERE FABRİKA VE İNŞAAT YAPANLARI MAHKEMEYE VERELİM

“Boğazköy Barajı ve Babasultan Barajında olduğu gibi Bursa genelinde cazibeli sulama sistemine diğer baraj ve göletlere de hızla geçilmelidir. Çünkü bunu bizzat gördüğümüz için söylüyoruz girdi maliyetlerinde üreticilerimize çok büyük avantajlar sağlıyoruz. Hükümetimiz kırsalda köylüyü tutmak için çaba sarf ediyor ama burada bir husus daha var ülkemizin köylerinin yüzde 40 ‘ı orman köylüsü. Eskiden olduğu gibi başta baltalık olmak üzere orman emvallerinin eskisi gibi orman köylülerine vermelidir buda köylere geri dönüşe katkı sağlayacaktır. Ovalarımızı koruma ile ilgili bizlere ne görev düşüyor ise elimizden ne geliyorsa yapalım. Gerekirse verimli arazilere fabrika ve inşaat yapanları mahkemeye verelim. Bu konuda nerede olursa olsun hep beraber tepkimizi gösterelim. İlimizdeki İlçe Tarım Müdürlüklerinin Hayvan sağlığı bakımından iyi çalıştıklarını biliyoruz. Ancak ilimize güney doğu Anadolu bölgelerinden çok büyük hayvan sirkülasyonları olmaktadır. Bu noktada buraya getirilen hayvanların araçlardan indiği itibaren gözetim altına alınıp aslı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu sebepten dolayı bölgemizdeki hayvan yetiştiricilerimiz özellikle bu bölgedeki hayvan üreticilerimiz şap hastalığı konusunda çok büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Daha öncede söylediğimiz gibi hayvan ithalatının fiyatlara yansımadığını gördük bunun tek çaresi kendi üreticilerimizin ve küçük ölçekli üreticilerimizin desteklenmesi süt fiyatlarının 2 TL olması beklentilerimizin arasındadır ancak hayvan üreticiliğinde bu şekilde başarılı oluruz. Yine bir konuyu arz edeceğim. Bu girdi maliyetlerine baktığımız zaman buğday fiyatlarının tonu en az bin 200 TL olması gerekmektedir. Önümüzdeki yıl fiyatları için şimdiden bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır. Yine en büyük sorunlarımızdan birisi Pazar sorunumuz Büyükşehir Belediyesi, Tarım A.Ş. siyah incir için önümüzde ki yıl ayırmış olduğu 4 Milyon TL’nin benzerini de kiraz üreticilerine pazarlama hususunda ayırmalıdır ve yardımcı olunmalıdır. Bildiğiniz gibi kirazın yüzde 70 i dalında kalmaktadır. Yine diğer konularımızdan bir tanesi ilaç ve gübre fiyatları Tarım Bakanlığı’nın ilaç fiyatlarına bu konu da müdahil olması ve yaptırımları olması gerekmektedir. Her sene ilaç fiyatları yüzde 25 zam görmektedir. Yine meyveciliğimizin yoğun olan bölgelerimiz de acilen soğuk hava depolarına ihtiyacımız vardır. Üreticilerimiz soğuk hava depolarında yer bulamadığından dolayı tarladan tüccarın kucağına düşmektedir. Bu konu da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızdan destek bekliyoruz.”.

YENİ DÖNEM

Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Zekai Dündar ise, “Bursa’da bir çok alanda ileri düzeyde olmamıza rağmen tarım ana yöremiz. Yenişehir ilçemizde nüfusun yüzde 70’i tarımla uğraşır. Tabi tarım olmazsa olmaz. Tarım stratejik bir sektör dolayısıyla günümüzde de öne çıkan gıda güvenliği. Bizim belediye olarak kırsal kalkınma bünyesinde çiftçilerimize destek sağlamaktayız. Gerek Bursa büyükşehir belediyemiz kırsal hizmet müdürlükleri ziraat odakları ilçe tarım müdürlükleri il tarım müdürlükleri ziraat odaları el birliğiyle gayet güzel bir çalışmayla çiftçilerimize her konuda yardımcı olduğumuzu gözlemliyoruz. Çiftçilerin üretimde sıkıntısı yok çok güzel üretiyorlar ama pazarlama noktasında benim görebildiğim birazcık çiftçilerimizin eksikleri var tabi. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız vardır. Başkanımız soğuk hava depolarından bahsetti tabi bunlar olmazsa olmazımız Bursa’mız meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık alanında çok ileri düzeyde tarım yapan bir ilimiz. Bu nedenle sanıyorum ki belki de Türkiye de en teknolojik olarak tarım yapan illerin başında gelmekteyiz. Tabi ufak tefek problemlerimiz var. İnşallah bundan sonra daha güzel olacaktır. Hepimizin bildiği gibi yeni bir döneme geçiyoruz. Yeni kabinemiz dün açıklandı; hayırlı uğurlu olsun, Allah yardımcıları olsun” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim