Coğrafya olarak çok güzel bir yerde ve içerisinde birçok güzelliklere sahip bir yerde yaşıyoruz. İnegöl´ün sahip olduğu güzelliklere birçok yer sahip değil. Bu açıdan bakınca başka yerleri kıskandıracak kadar güzelliklerle dolu. İnegöl artık bu güzelliklerine bir güzellikle daha katmış oldu. Ne o derseniz, Kitap Fuarı. Uzun zamandır İnegöl´de de olmasını arzuladığımız, fakat bir türlü gerçekleşemeyen kitap fuarı gerçekleşmiş oldu. Hem de ikinci kitap fuarı başarıyla gerçekleştirilmiş oldu. Güzel İnegöl´ün güzelliklerine güzellik katacak kadar çok yakıştığına şahit oluyoruz. Köfte, mobilya, Oylat bunlar İnegöl´ün ismini duyuruyor. Fakat tam olarak yeterli olmuyordu. Birçok özelliğe, güzelliğe sahip olan İnegöl, kültür ve sanat alanında yeterli sayılacak şekilde adından söz ettiremiyordu. Son yıllarda yerel yönetimlerin ilgisi, desteği ve çalışmalarıyla bu da değişti ve giderek bu alanda çalışmaların arttığını görüyoruz.

Eskiden yerel yönetim denilince akla sadece su, temizlik, çöp, kazı işleri geliyordu. Artık böyle olmadığını görmekteyiz. Yerel yönetimler kültür ve sanata da önem vererek güzel işleri gerçekleştirebiliyorlar. Bunlardan biri de kitap fuarları. İnegöl Belediyesi de bu alanda güzel işlerin altına imza atıyor. Eskiden istediğimiz kitabı almak için Bursa´ya bulamazsak, ödemeli olarak isteyip o da olmazsa, Ankara ve İstanbul´a yolumuz düştüğünde alabiliyorduk. Şimdi öyle değil. Belediyenin öncülüğünde 68 yazar, 100 yayınevi ve sayısız kitaplar ile ‘İnegöl Kitap Günleri Fuarı´ adı altında ikincisi de başarıyla gerçekleşmiş oldu.

Biz çocukluk yıllarında kitapları, İnegöl´ün eski kitapçılarının vitrinlerinde görebiliyorduk. Rahmetli Kadir Köseleci, Kemal Rubacı ve diğer kitapçılar denilen ağabeylerimizin dükkan vitrinlerindeki kitapların kapaklarını, yazar isimlerini, resimlerini özellikle sürekli olarak dikkatli şekilde izlemeye gider, vitrinlerin değişmesini, yeni kitapları görebilmek için merakla beklerdik. Kitap sevdası, tutkusu, Teksas Tommiks, Zagor ve diğer çizgi romanlar ile başlayan birisi olarak, çizgi romanlara olan merakımız sebebiyle olsa gerek, kitapçı vitrinlerini dikkatli bir şekilde bizi izlenmeye kadar götürüyordu. Şimdi ki kardeşlerimiz şanslı. Erken yaşlarda bir çok kitap ve yazarlar ile tanışmış oluyorlar. Bu güzel bir şey. İnegöl´de yapılan kitap ile ilgili faaliyetleri fırsat bulamamaktan, takip edemeyerek kaçırıyordum. Geçen sene ve bu sene olmak üzere iki kitap fuarını gezme, izleme fırsatını sonunda yakalayabilmiş oldum. Kitap fuarından içeriye girince kalabalık kuş sürüleri gibi çocukların cıvıl cıvıl seslerini duyuyor, öğretmenleri eşliğinde sıra halinde kitapları merakla incelediklerini ve yazarlarla konuştuklarını görüyorsunuz. İçerisinin sıcaklığı da çok iyi, ziyaretçileri rahatsız etmiyor. Ne çok soğuk, ne de çok sıcak, bu da önemli.

Konuştuğum bazı yazar, yayınevleri sahipleri ve kitapçılar şunları dile getirdiler. Bir yazar ‘önceki fuara da katıldım, şimdikine katıldım. Önceki daha butikti. Bu daha geniş şekilde organize edilmiş. Benim açımdan geçen senede, bu sene de güzel geçti. Kısmetse seneye yine geleceğim.´ Bir kitapçı ‘çok güzel geçti. Geçen sene de iyiydi. Bu sene de iyi. Yalnız yer olarak büyük olmasına rağmen ziyaretçiler fuar içerisinde rahata gezemiyorlar. O şekilde hazırlanmamış, içeri de rahat gezilemiyor.´ Bazı yayınevleri ve kitapçılar ‘AVM´nin orda da olsa iyi olur.´ Yine başka bir kitapçı ve yayınevleri ‘keşke sene de iki sefer olsa´ ve bir başka kitapçı ve yazar, ‘yerel yönetimin, milli eğitim ile işbirliği yaparak öğrencileri fuara kadar birlikte getirmeleri çok güzel düşünülmüş, kısmetse tekrar geleceğiz. ‘Emeği geçenlere teşekkür ederiz´ dediler. Evet yapılan güzel bir hizmet, güzel bir iş varsa, kim yaparsa yapsın, bunu takdir etmek, kişiyi partici yapmaz. Hangi parti yaparsa yapsın, İnegöl´ün, ülkemizin hayrına bir iş yapıldıysa, vatandaş olarak takdir etmemiz gerekir. Particilik zihniyetinden uzak durmalıyız. Sevgi bağlarımızı koparmasına izin vermemeliyiz. Bu fuarın gerçekleşmesinde tüm emeği olanlara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş´a, İnegöl Belediye Başkanı sayın Alper Taban´a, bilhassa müzecilik alanında başarılı çalışmalarına yakından şahit olduğum, İnegöl´de kültür ve sanat faaliyetlerinde başarılı çalışmalara imzasını atabilecek, ikinci mastırını da yapmakta olan Sanat Tarihçisi çalışkan kardeşimiz sayın Önder Kılıç beye, bir kitap tutkunu olaraktan tüm kitap severler ve İnegöl adına teşekkürü borç bilirken, İnegöl´e yakın il ve ilçelerde de kitap meraklılarının da İnegöl kitap fuarını ziyaret etmeleri temennimizdir. Kısmetse yapılacak olan üçüncü fuarın daha da güzel geçmesini şimdiden diliyorum.