Hamilelik döneminde annenin hem kendi sağlığı hem bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmesi gerekmektedir.Diş sağlığı için protein, A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler), C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyumdan (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) zengin gıdaların yeterince alınması gerekmektedir.

Bu dönemde ayrıca bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanı sıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır. Hamilelik, tüm vücudun fiziksel ve psikolojik yönden pek çok değişikliklere uğradığı bir dönemdir. Ağzımız ise vücudun bu tür değişikliklerine karşı çok hassas olan bir bölgesidir. Anne adayı hamilelik süresince ister istemez devamlı bebeğini düşündüğü için kendi kişisel bakımını ihmal edebilir. Mide bulantıları ve kusmalar ağız içinde zararlı etkilere neden olur. Bazı yiyecek ve içeceklere karşı aşırı ilgi veya aşırı tiksinme duyulması sonucu ağız da bundan etkilenir.

"HAMİLELİKTE ANNE DİŞLERİNDEN KALSİYUM ÇEKİLMEZ"
Hormonal etkiler sonucunda ağız içinde bazı değişimler meydana gelebilmektedir. Kandaki ve tükürükteki asit miktarı arttığı için dişlerin çürümesinin kolaylaştırmaktadır. Dişin çürümesinin, bakterilerin salgıladığı asitlerle dişin yumuşaması ile sonuçlanmakta ve hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilmekte, bu şekildeki diş etinde oldukça hassas ve kolayca kanamalar meydana gelebilmektedir. Halk arasındaki, ‘Hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği’ anlayışı vardır. Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulmasının dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam oluşturmaktadır.Bebek beklenen dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilmesi, ilk aylarda görülen kusmalardan sonra annenin ağız bakımına yeterince özen göstermemesi, gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan annenin, dişlerini fırçalamaktan kaçınması bu sıkıntıyı artırmaktadır.Bu nedenlerden dolayı, bu dönemde diş sağlığına daha fazla özen göstermek gerekir.

BEBEĞİN DİŞ GELİŞİMİ DE ETKİLENİYOR
Bebeğin diş gelişimi de anne karnında başlar. Hamilelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir ve yeterli ağız diş bakımı uygularsa normal dönemde yaşayabileceği diş sorunlarından farklı bir sorun ile karşılaşmaz.

HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞI VE TEDAVİSİ İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

- Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır.

- Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalıdır.

- ‘’Dişetlerim kanıyor’’ düşüncesiyle dişleri fırçalamadan kaçınılmamalıdır.

- Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanma ile etkili diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır.

- Hamilelere uygun ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.

- Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir.

- Zorunluluk yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir.

- İlk 3 ay etkili diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler 2. üç aya; yani 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ay da oldukça önemlidir acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalıdır.

- Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır.

- Lokal anestezi yapılmasında özel bir durum yoksa sakınca yoktur ama yine de öncelikle kadın doğum doktorunun önerisi alınmalıdır.