Halk arasında genellikle hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekilmesi ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği gibi bir inanç vardır. Bazı anne adayları özellikle hamilelik döneminde diş ve diş eti sorunları ile karşılaşmakta ve bunun sebebinin de hamilelik olduğunu düşünmektedirler. Hamilelik döneminde biraz daha hassasiyet göstererek ağız ve diş sağlığını korumak mümkündür. 

Süt dişi gelişimi bebek henüz anne karnında iken başlar. Hamilelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir ve yeterli ağız diş bakımı uygularsa normal dönemde yaşayabileceği diş sorunlarından farklı bir sorun ile karşılaşmaz. Yani işin temelinde yine düzenli ağız ve diş sağlığı bakımı vardır.

Hamilelik döneminde anne adaylarında tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. Özellikle ilk aylarda görülebilen kusma sonrasında, gebelerin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırmaktadır. Ayrıca diş etlerinde sorun olan anne adayları ağız hijyenine mutlaka dikkat etmelidir aksi takdirde hormonal değişime bağlı olarak dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayları ise dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişlerde daha fazla bakteri birikmesine, dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur.

Dikkat edilmesi gereken durumlar;
- Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır.

- Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalıdır.

- “Diş etlerim kanıyor” düşüncesiyle dişleri fırçalamadan kaçınılmamalıdır.Aksi takdirde daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

- Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanma ile etkili diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır.

- Hamilelere uygun ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.

- Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir.

- Zorunluluk yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir.

- Hamilelikte mecbur kalmadıkça ilk 3 ay diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler 2. üç aya; yani 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ay da oldukça önemlidir acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalıdır.

- Lokal anestezi yapılmasında özel bir durum yoksa sakınca yoktur; ama yine de öncelikle kadın doğum doktorunun önerisi alınmalıdır.