Artan sıcaklardan insanlar kadar hayvanların da etkilenebileceğini belirten çevre ve hayvan dostu Bekir Hamlakay, hayvan sahiplerine uyarılarda bulundu.

Vücutlarının yüzde 70’i su olan hayvanlarda sıvı kayıplarının geri dönüşümü olmayan hasarlara yol açabileceğini belirten Hamlakay, suluklara günde 3-4 kez su konulması gerektiğine dikkat çekti. Sıcak yaz günlerinde otomobilde bırakılan kedi ve köpeklerin sıkıntı yaşadığını hatırlatan Hamlakay, "Hayvanlar su kaybettiği zaman sıcakta perişan oluyor. Suluklarına gün içinde mutlaka taze su konulmalı. Hatta suyun içine buz parçacıkları dahi atılabilir" dedi.

Sıcak havalara bağlı hayvanların susuz ve sıcağa bağlı kalmaktan vücut dengelerinin bozul- duğunu belirten çevre ve hayvan dostu, "Su kaybı vücut için çok büyük bir problem olur. Sıvı kaybında dolaşım ve iç denge bozulur. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliği olabilir. Vücudun bütün dengesi bozulur. Bu yüzden de özellikle sıcakta çok su tüketmeleri gerekmektedir. Hayvanların vücutları terlemez, sadece ayaklarının altından terlerler. Özellikle köpekler balkonda ve otomobil içinde de kesinlikle tutulmamalıdır. Çünkü siz bıraktığınız zaman gölge olan balkona daha sonra güneş vurabilir. Hayvanınızı mutlaka güvende olduğunu düşündüğünüz bir alana bırakın" diye konuştu.

EVİNİZİN ÖNÜNE 1 KAP SU KOYUN

Sokak hayvanlarının da insanlar gibi sıcaktan etkilendiğinin unutulmaması gerektiğini belirten Bekir Hamlakay, herkesi evinin önüne, damına veya balkonuna bir kap içinde su koymaya çağırdı. Hamlakay şöyle konuştu: "Biz insanlar sıcak havada nasıl bunalıyorsak, hayvanlarda aynı şekilde güneşten çok etkileniyor. Evinizin önüne koyacağınız bir kap suyla birçok hayvanın hayatını kurtarabilirsiniz. Herkesi birkaç hayvanın canını kurtarmaya çağırıyoruz. Belediyelerin, Orman Müdürlükleri’nin, ilgili kurum ve kuruluşların kent merkezlerinde yaşayanların başıboş hayvanların dışında yabani hayvanlar için de daha fazla su yalakları yapmalarını istiyoruz. Hayvanların yaz aylarını biraz daha rahat geçirmeleri sağlanmalı. Bunun için vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Unutmayınız ki su her canlı içindir.”