Sabah haberlerini izlerken, sağlıkla alakalı ve toplumu çok ilgilendiren bir haber dikkatimi çekti. İnternetten alınan hazır mamanın sahte çıkması nedeniyle, bebeğin sağlığı bozulmuş. Sağlamı zamanla insana zarar verir, sahtesi ise derhal etkisini gösterir.

Günümüzde en büyük sıkıntı bebeklerin çoğunun hazır mama ile beslenmesidir. Bebeklere hazır mama vermek erişkinlerin “fast-food ile beslenmesinden farklı bir durum değildir.” Bebeklerin maması evde anne tarafından daha sağlıklı ve üstelik de çok daha ucuza yapılabilir. Hazır mamalar ancak çok özel durumlarda kullanılabilir; her bebeğe hazır mama verilmesi yanlıştır. Hastalıkların bir kısmı hazır gıda ve yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Hazır mama “sihirli bir formül değildir”. İnsan 7´ sinde neyse 17´ sinde de 70´ inde de odur: Bebekken hazır mamaya alışan çocuk büyüyünce de “fast-foodçu” olur. Hazır mama tavsiyesine kanmayın, bebeğinizin mamasını evde kendiniz yapın. 

Günümüzdeki en büyük sorun her şeyin hazırına alışmış olmamızdır. Sağlıklı olmak gayret ve emek ister. Neden mi diyeceksiniz? Sağlıklı olmak için fazla uyumayacaksınız, fazla yemeyeceksiniz, erken kalkmalısınız, hayatınıza sporu mutlaka koymalısınız. Bunları yapmak emek ister tabiiki.

Çoğumuz 5 dakika fazla uyumak için kahvaltımızı evde yapmıyoruz. Evde kahvaltı yapmanız için erken kalkmanız gerekiyor. Peygamber efendimiz ne güzel söylemiş (Yemeği, toplu olarak yiyiniz; bereket topluluktadır.) [İbni Mace] Bazıları, (Ya Resulallah, çok yediğimiz halde doymuyor, yemeğin bereketini göremiyoruz) dediler. Peygamber efendimiz bunlara, (Sizler yemeği ayrı yiyorsunuzdur. Yemeği beraber yer, besmele çekerseniz, yemeğiniz bereketli olur) buyurdu. (İbni Mace). 

Bu konuda yüzlerce hadis-i şerif sayabiliriz. Toplu yemek yemenin ne kadar önemli olduğunu günümüzdeki bilim adamları da açıklamaktadır. Sofrada oluşan manyetik enerji dalgaları artık yeni geliştirilen aletlerle ölçülmektedir. 

Dünya üzerindeki bütün kültürleri incelediğinizde, erken kalktıklarını görürsünüz. Peygamber efendimiz sabah namazından sonra yatanın ömründe bereket olmayacağını söylemesine rağmen, ısrarla yatmayı tercih ediyoruz. Psikolojik sorunların en büyük nedeni sabah ezanından sonra uyumaktır. Güne erken başlamamaktır.

Yapılan araştırmalarda sabah erken kalkmanın Hem psikolojik hem de fiziksel olarak bizleri olumlu etkilediği kanıtlandı. Sabahları erken saatte uyanan insanların kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiğini gösteriyor. Erken kalkan insanlar geç kalkan insanlara oranla daha az depresyon riski taşımaktadır. Bunun nedeni gün içerisinde kendilerini daha enerjik ve huzurlu hissetmelerinden kaynaklanır. Akşamları geç uyuyup sabahları geç kalkan insanlar aşırı yemek yemeye daha fazla meyillidirler. Düzenli beslenemedikleri için fast-food tüketimine karşı da eğilimli olabilecekleri düşünülen insanlar kontrolsüz kilo alma problemi yaşayabilirler. Sabahları erken saatte uyanıp spor yapan insanların negatif düşüncelerden uzak pozitif enerjiyle doldukları gözlemlenmektedir.

Hayata erken başlamanız dileğiyle…