Boş zamanını kaliteli geçirmenin yöntemidir, hobi. Hobi; uğraştır, çabadır, gayrettir. Zamanı eğlenceli ve zengin kılmaktır.

Bir günde kaç saatimiz heba oluyor acaba ? Tv., cep telefonu, bilgisayar karşısında düşündük mü? Hepinizden 3 veya 5 saat dediğinizi duyar gibiyim. Ve boşa giden, değer dahi biçilemeyen saatler. Ardında yorgunluk, zihin karmaşası ve stres bırakarak.

Şöyle kahve/çayımızı yudumlayarak kaç roman (kitap demiyorum çünkü kitap okumak hobi değil iştir.)devirdik, şöyle koltuğa uzanıp kaç şarkı/türkü dinledik hayallere dalarak.

Kaç tüp boya, tuval bitirdik. Şöyle ebru teknesinden şamua (ebru kağıdı) çıkardık. Kaç materyali tezhib ettik. Kaç hattı güzelleştirdik (hüsn-i hat). Kaç eser geçtik; bağlamadan, gitardan. Kaç adım attık yürüyüş yolunda. Kaç basket attık potaya. Hangi yöreyi çalıştık, horon, halayda ...

Kaç satır döktürdük kağıda. Kaç kıtalı idi, son yazdığımız şiir. Kaç gazete, dergi devirdik bu zamana kadar. Kaç ahşap boyadık. Say say bitmez hobiler.

Hobiler insana yaşam sevinci ve mutluluk verir. Bir eser sunar ortaya. Bu benim diyebileceği.

İç dünyamızın, hayallerimizin zenginliğidir. Kendimize güven duyduğumuz anlardır, hobiler. Birde ortaya koyduğumuz ürünleri sergilemenin keyfi bir başka. Bir akrabaya, bir dosta götüreceğiniz ve sizi daima unutmayacağı en güzel hediye olur bazen.

İnsan farklılıkları ile temayüz eder (ortaya çıkar) toplumda. Bir farklılık kazandırır, bir karakter oluşturur size hobiler.
Grupça yapacağınız hobiler (tiyatro, müzik grubu, halk oyunları, futbol, voleybol gibi..) sizi sosyalleştirir. Yalnızlığınızı alır götürür.

Ayrıca sigara, içki, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıklardan alıkoyar, sizi korur.

Hobilerle ortaya koyduğunuz ürünler kulaktan kulağa yıllarca konuşulur. Sizden bir eser olarak yıllarca canlı kalır. Hatıralarda unutulmaz olursunuz.

Stres ve yorgunluğunuzu aldığı sizi eğlendirdiği için olaylara ve hayata pozitif bakmanızı sağlar. aile yaşamınızda mutlu ve huzurlu, iş hayatınızda başarılı olursunuz.

Hayal dünyanız zenginleşeceği için yenilik ve yeni fikirlere açık olursunuz. Olayları kötü yönleri ile değil, iyi tarafından bakıp yorumlama melekeniz gelişir.

İnsanlar, canlılar ve doğa size daha sempatik görünür. Sorun çözmede, çok yönlü düşünme kabiliyeti kazanacağınız için mahirleşirsiniz. Etrafında seven ve sevilen insan olur, saygınlık kazanırsınız.

Hobilerin bu kadar pozitif tarafları varken insanın aklına şu soru geliyor: “Toplum mutlu değil neden?” , çünkü kendini eğlendireceği ve mutlu edip, kaliteli zaman geçireceği hobileri yok.