14.05.2017 günü “İnegöl Gazozculuğu”nu Mustafa Fışkın Ağabey ile konuştuk. Yakından tanıyanların tahmin edebileceği gibi tüm içtenliği ile sorularımı cevapladı. Babası, kendisi ve kardeşlerinin altmış yıl geçim kapıları olan gazozculuk mesleğini konuşmak Onu´da mutlu etti beni´de. Günümüzde Kapitalizmin en acımasız rekabetinin yaşandığı sektörlerden biri olan gazlı içecekler sektörünün bir ürünü olan gazoz üretimi ilçemizin yakın tarihinde yer alan önemli bir iş kolu idi.

Başta İnegöl´ün ilk gazozcusu olduğunu belirttiği, gazozculuğu kendi kendine öğrenen ve geliştiren babası Osman Fışkın olmak üzere, Bayram-Nuri Biçer Kardeşler, Şeref Kirişçi, Bıçakçı Ali ilçemizde gazoz imalatı yaptığını hatırladığı kişiler oldu. Limon aromalı, elma aromalı, armut aromalı olmak üzere bir çok türlü gazoz yapıp satılmış ilçemizde. Gazoz ürettikleri ve sattıkları el arabalarının çevreye yaydıkları o muhteşem kokunun insanları etkileyişini unutamıyor. Tamamen el emeği üretip şişelemişler. Şişelenmiş ürünlerin el arabası, at arabası ve bisiklet ile yıllarca dağıtımını yapmışlar.

1969 yılında üretimde makine ile tanışmışlar. 1970 yılında ise daha önce kullanmakta oldukları “Fertek Gazozu” marka ismini bırakıp “Oylat Gazozu” ismini kullanmaya başlamışlar. 1975 yılında ise radyo reklamı vererek ulusal düzeyde bir pazarlama programı uygulanmış. Reklamda kullanılan sözcükleri duygulanarak hatırlıyor “Altınpınar Suyu ile yapılmış berrak bir gazoz OYLAT”. Başta İstanbul olmak üzere, Bilecik, Bozüyük, Pazarcık, Kütahya, Domaniç, Tavşanlı, Gediz, Kocaeli, Gebze, Sakarya, Pamukova ve Gebze olmak üzere bir çok yerleşim merkezinde satılmış.
İnegöl dışında ve yurtdışında yaşa
yan İnegöl´lüller özlem gidermek için kasa kasa götürürlermiş. Kanada´ya, Avustralya´ya götürenler olduğunu söylüyor Mustafa Ağabey. Babaları ile başlayan ve kendilerinin de babalarından öğrendikleri gazozculuk serüvenini Mehmet Fışkın, Mustafa Fışkın ve Şükrü Fışkın olarak üç kardeş 1999 yılına kadar sürdürmüşler. Bunları anlattı Mustafa Fışkın ağabeyimiz. Saygılarımla