İnegöl İdmanyurdu Spor Kulübü 1923 yılında Vehbi Günel, Hüsnü Güven, Raşit Yüksel, Hakkı Durul, Salih Peşteli, Mehmet Peşteli, Kamil Okçu, Veli Kavasoğlu, Yusuf Duymaz, Rauf, Ziver ve İbrahim Beyler tarafından kuruldu. Kurulduğunda Cumhuriyet döneminin ülkemizde tescil edilen ve İdmanyurdu olarak da adlandırılan ilk 15 Spor Kulübü´nden biri idi. Bu aynı anlamda Bursa´nın cumhuriyet döneminde ilk tescil olunan spor kulübü olma gururunun da sahibi olmasını sağladı.

Kuruluş sonrası İnegöl cemiyet hayatının en önemli unsurlarından biri haline geldi. Futbol takımı; çevre il ve ilçe takımları ile futbol maçları yaparak İnegöl´ün gururu oldu. Bisiklet ve güreş, atletizm takımları  ile yalnızca başarılı bir futbol takımı değil aynı zamanda başarılı bir spor kulübü de olduğunu gösterdi.  Ocak  1935 tarihli kongresinde Vahide Birkey adlı bir resim öğretmeni hanımefendiyi kulüp başkanlığına getirerek sosyal hayattaki bakış açısını ifade ettiği gibi ulusal düzeydeki bilinilirliğini de arttırdı. 1930´lu yıllardan itibaren Bando Takımı´nın varlığı ilçemiz sosyal hayatının tam ortasında haklı bir itibar taşımasını sağladı.
1939 yılında Bursa Şampiyonu oldu, sonraki yıllarda Bursa Amatör Karmaları ve  Bursa´daki futbol takımlarında bir çok futbolcusu yer aldı. Birçok sporcusu profesyonelliği yaşadı. Genç, Amatör, Ordu Milli ve A Milli Takım Formalarını giyen sporcuları oldu. 1963 yılında bir kez daha Bursa Şampiyonu oldu. Bursa Amatör liglerinde Bursa´nın en eski spor kulübü olarak 1984 yılına kadar yer aldı. 1984 yılı Yıldızspor ve Demirspor takımları ile birlikte yeni bir doğumun parçası  olarak İnegölspor´a hayat veren üç spor kulübümüzden biri oldu.

İdmanyurdu Spor Kulübü bu altmış bir yıllık serüveni yaşarken İdmanyurdu ile beraber ilçemizde bir ailenin fertleri de bu serüvene eşlik ediyordu. Birinci kuşak Veli Kavasoğlu 1923 yılında kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu bu spor kulübünde sonraki yıllarda da hizmetini sürdürdü. 1950´li yıllardan itibaren oğul ikinci kuşak Muhsin Kavasoğlu´nu yönetim kurulu üyeliklerinde görmeye başlıyoruz. 1970´li yılların sonlarına kadar ilgisini ve katkısını esirgemedi. Üçüncü kuşak Vedat Kavasoğlu ise 1984 yılında İnegölspor ile birleşme kararı alan Hasan Bilge başkanlığındaki Refik Ünlüaslan, Orhan Eren, Sabit Darcan, Ali Sargın, İsmail Fışkınçiçek, Metin Çelik, Mümin Yılmaz ile birlikte yönetim kurulunun bir üyesi idi. İdmanyurdu ve ilçemizde bir ailenin üç  kuşak insanının birlikte güzel bir yolculuğu. Saygılarımla.