Emin olun bizde her bulduğumuz yetkiliye-etkiliye bu soruyu sizin adınıza soruyoruz?

Otuz küsür ilçeyi il yapacak Kanun Hükmünde Kararname hazırlığı olduğu haberleri ulusal medya da yer almaya başlayınca, benim de heyecanım her İnegöllü kadar arttı.

Siyasilere bu konuyu sorduğumuzda, ne ak dediler ne kara. Hal böyle olunca merakımızda katlanarak arttı. Ancak ilk heyecanın ardından net bir açıklama gelmeyince böyle bir kararnamenin varlığı da yılan hikâyesine döndü.

Dedim ya, ulaşabildiğimiz her yetkiliye “İnegöl il olacak mı” diye soruyoruz.

Dün kendisi ile görüşme imkânı bulduğum Bursa´nın yeni Valisi sayın İzzettin Küçük´e de bu soruyu yönelttim.

Bildiğiniz üzere İnegöl´ü il yapacak olan irade siyasi iradedir. Yani bu yetki Türkiye Büyük Millet Meclisindedir. Ancak böyle önemli bir konuyu Bursa´nın mülki amirine sormadan geçmek olmazdı. Eğer bir kararname hazırlığı var ise, bu hazırlığın bürokrasiye yansımaları illaki olacaktır öngörüsü ile sayın Vali´ye, Bursa bürokrasisinde böyle bir kararname için hazırlık ve ya hareketlilik olup olmadığı ve kendisinin bu konu hakkında görüşlerini sordum.

Kendisi, böyle bir kararname ile ilgili bürokratik veya valilik kapsamında kurumsal bir çalışma olmadığını çok net ifade etti.

Sadece Bursa İnegöl özelinde değil, bizim gibi il olma hevesinde olan ilçelerin bulunduğu birçok bölge için, şehirlerin sinerjisini bölmenin çoğu zaman her iki şehir içinde yarardan çok zarar getirebileceğini de sözlerine ekledi.

Malumunuz, sayın Vali geçtiğimiz Haziran kararnamesi ile Bursa´ya atandı. Hemen ardından 15 Temmuz darbe girişimi gibi bir ihanetin yaşanmış olması, Bursa ile kaynaşma sürecini yavaşlatmış olabileceği düşüncesi ile sorulardan çok bize ulaşan sorunları aktardım kendisine.

Şimdi tekrar gelgelim il olma konusuna.

Evet, sayın Valiye katılıyorum. Şehirlerin sinerjilerini, enerjilerini bölmek doğu değil. Ancak daha öncede yazdığım gibi, biz Bursa ile hiçbir zaman ortak bir sinerji oluşturamadık ki… Bursa siyaseti veya bürokrasisi İnegöl´ü bir Mudanya kadar, bir İznik kadar bile sahiplenmedi ki…

Keşke olsaydı.

Bursaspor´un, İnegölspor yönetiminin taleplerine rağmen genç oyuncuları tecrübe kazanmaları amacı ile İnegölspor´a değil de, Bandırma´ya göndermesi bile bu oluşmayan sinerjiye en iyi örnek.

Biz Bandırma kadar bile Bursalı olamadık anlayacağınız. Spor konusunda bile ortak hareket edemedik.

Ne diyeyim…

Balıkesir Bandırma seviyorsan aldırma…