Bu yıl ikincisi düzenlenen ´İnegöl Kitap Fuarı´ geçtiğimiz cuma günü benim de katıldığım güzel ve anlamlı törenle açıldı. Törene ilgi büyüktü. Başta geleceğimizin teminatı sevgili öğrencilerimiz, saygıdeğer İnegöllüler, Devlet erkanı, protokol mensupları, milletvekili, siyasal partilerimizin, okullarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın kıymetli temsilcileri fuarın açılışında bir araya geldiler. Harika bir görüntü, güzel ve umut vaad eden bir tablo oluştu. Bizi, hepimizi mutlu eden ve umutvar kılan şey ise kitap fuarına, yani kitaba, yani okumaya ve öğrenmeye olan ilgi ve teveccühtü.
Bu vesileyle fuarın düzenlenmesinde maddi ve manevi emeği geçen kişi ve kuruluşları, özelikle Belediye Kültür ve Halkla İlişkiler Müdürü çalışkan insan sayın Önder Kılıç beyi kutluyorum.

Söz fuar ve kitaptan açılmışken okumak, öğrenmek, ilim ve eğitim üzerine söylenmiş güzel ve anlamlı sözlerden bir demek sunmak istiyorum, siz kıymetli okuyucularıma:

* ”Ne kadar çok insanla konuşursanız o kadar çok bilgi toplarsınız. Onlar ne kadar bilirse, siz de o kadar bilirsiniz.”
* “Okul eğitiminden alınan öğrenim, sonrasında insanın kendini eğitmesi için insanı başlama noktasına getiren küçük bir sermaye görevi görür. Öğrenmeyi bilen herkes neticede kendi öğretmenidir…” (Napoleon Hill)
............
* “Eğitimin amacı doktor, yargıç, asker, din adamı yetiştirmek değil; önce insan yetiştirmektir.” (J.J. Rousseau)

* “Eğitimin üç temel kavramı vardır: 1. Farkındalık, 2. Dürüstlük, 3. Sorumluluk.” (Neale Donald Walsch)

* “İnsan eğitimle doğmaz, ama eğitimle yaşar.” (Cervantes)

* “Bir okul açılırsa, bir hapishane kapanır.” (Emerson)

* “İyi kitaplara gelince… Önemli olan kaç tane devirdiğiniz değil, kaçının sizi yücelttiğidir.”(Mortimer J. Adler)

* ”Dünyada gerçek kadar güçlü, ama gerçek kadar garip bir başka şey yoktur.” (Daniel Webster 1782-1852 devlet adamı)

* “Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın uşağı olmak şarttır.” (H. De Balzac)

* “Okumak insanı dolu yapar. Konuşmak hazır cevap yapar. Yazmak da ince düşünceli yapar. Hepsine sahip olan bulunmaz insandır.”

* “İlim hakimdir, mal ise mahkumdur. İlim seni korur, halbuki malı sen korursun. İlim çalınmaz, mal ise çalınır. İlim sarf ettikçe artar. Mal ise sarf ettikçe azalır.” (Hz. Ali)

* “İnsan zihninin boş bir çatı katına benzediğini ve insanın bu çatı katını kendi seçeceği mobilyalarla döşeyeceğini düşünüyorum. Yalnızca bir aptal önüne gelen her bilgiyi kapar, böylece ona faydası dokunabilecek bilgiler kalabalıklaşır ya da bir çok şey birbirine girer ve o bilgiye ihtiyacı oldu mu güçlükler yaşar. Ama becerikli ve usta bir kimse, zihnine ya da çatısına bir şeyler alırken son derece dikkatlidir. İşini yapmasına yardım edecek aletlerden başka hiçbir şeyi yoktur, ama bunları da sınıflandırmış ve kusursuz bir düzene sokmuştur. O küçük odanın duvarlarının esnek olduğunu ve her ölçüde genişleyebileceğini düşünmek hata olur. Emin olun ki, zaman geliyor zihninize kattığınız her bilgiyle, önceden bildiğiniz bir şeyi unutuyorsunuz. Bu yüzden önemsiz bilgilerin, önemlilerin önünü tıkamaması çok büyük önem taşıyor.” (Sir Arthur Conan Doyl)

*“Sormayan yaşayamaz.” (Atasözü)

* “Doğru kelime en önemli araçtır.” (Mark Twain)

* “Çiçeklerin nasıl ışığa ihtiyacı varsa, çocukların da bilgiye ihtiyaçları vardır.” (Alexander Nemirovsky.)

* “Yazı sanatına hakim olanlar, söz sanatına hakim olanlardan çok daha başarılı yalanlar söyleyebilirler.” (Thomas R.P. Mielke)
......................
* “Yalancı, yalnız bilgisi karşılığında konuşan değildir. Özellikle bilgisizliği karşısında konuşandır.”
* “O kadar ağır ve kötü başlayan bugün ne iyi sona eriyor!” (Friedrich Nietzsche)
....................
* “Okumağa vakit bulamadığım için fikirlerimde de bir yenileşme olmuyor(du).” (Andre Maurois)

* “Öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir; ilerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz.” (Çin atasözü)
..................
* “Sana bilginin ne olduğunu öğreteyim mi?
“Bir şey bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şey bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bilgi budur.”
* “Öğrenmek ve bunu başkalarına öğretmek zevk verici bir şey değil midir?”
* “Bir kimse, sürekli yeni bilgiler elde ederek eski bilgisini geliştirmeye çalışırsa, o kimse başkalarının öğretmeni olur.”
* “Öğrenmeye karşı bir sevgi beslemeden iyilik yapmaktan hoşlanmak, insanı basitliğe götürür. Öğrenme sevgisi olmadan bir şeyi anlamağa çalışmak, insanı karışıklığa götürür. Öğrenme sevgisi olmadan samimiyet istemek, insanı zararlı sonuca götürür. Öğrenme sevgisi olmadan doğruluğu istemek, insanı başkaldırıya götürür. Öğrenme sevgisi olmadan dayanıklı olmayı istemek, insanı gereksiz davranışlarda bulunmaya götürür.” (Konfüçyüs)
....................
* “Yorumlar kaynıyor her yanda karınca gibi, gerçek yazarsa binde bir çıkıyor.”

* “Bilim edinmek; ekmek, et ya da balık satın almaktan çok daha netameli bir şeydir. Çünkü satın aldığınız nesneyi bir kaba kor, eve getirirsiniz; ne mal olduğunu yakından görebilir, ne kadarını ne zaman yiyeceğinizi düşünürsünüz, ama bilimler öyle mi? Ruhumuzdan bir başka kaba koyamıyoruz onları. Satın alır almaz yutuyoruz; çarşıdan zehirlenmiş ya da değişmiş olarak çıkıyoruz. Öyle bilimler var ki, kafamızı besleyecek yerde engel ve yük oluyorlar bize, öyleleri de var ki, iyileştirecek yerde öldürüyorlar bizi.”
* “Bilmediğini bilmek için bir hayli anlayış olmalı insanda. Bir kapının kapalı olduğunu anlamak için o kapıyı itmek gerekir.” (Montaigna)
.....................
* “İNSAN BİLMEDİĞİNİN DÜŞMANIDIR.” (Türk atasözü)

* “İnsanoğlu için BİLGİDEN DAHA DEĞERLİ BİR VARLIK OLAMAZ. Bilgi, tüm hazinelerden daha kıymetlidir. HAZİNELERİ SEN KORUMAK ZORUNDASIN, OYSA BİLGİ SENİ KORUR. KESİN BİR ZEKADAN DAHA ETKİLİ SİLAH OLAMAZ.”

* “BİLGİ, GÜÇTÜR.” (Ernst W. Heine)
.............................
* ”Bir KİTAP, en sağlam duvardan daha yararlıdır. O, senin tapınağın olacaktır, hatta sen ölmüş olsan da kitabınla adın insanların ağzından düşmeyecek; çok iyi inşaa edilmiş binadan daha sağlam olacaktır.” (Christian Jacq)

* “Tıpkı büyük bir söğüt ağacının suya duyduğu arzu gibi, o da bilgiye karşı büyük bir arzu duy!” (Raymond M. Smullyan)

* “Bir tek öğrenme yöntemi vardır: Eylem yöntemi.” (Paulo Coelho)

* “En çok bilgiyi bize en yakın insanlardan alırız.” ( Gill Cox ve Sheila Dainow)

* "Hayatım boyunca asla öğrenme istek ve hevesinden vazgeçmedim.” (George W.Fotis)
.........................
* “Küçük bir rapor çıkar ve ne öğrenmek istiyorsan onu öğret. Hayatla başa çıkabilmenin en iyi yolu aynı anda hem öğreten hem öğrenen, hem usta hem çırak olmaktır.”

* ”Zihnimizi bilgiye kapatamayız, çok basit, çünkü bilgilenmek, anlamak ve bilmek hayatın kanunudur.” (Erhard F. Freitag- Gudrun Freitag)
.................
* “İçinde yaşadığımız bu yeni dünyada öğrenmek, son sınavımızdan çıktığımız an bitmiyor. Artık sadece son nefesimizi verdiğimizde bitiyor. Yıllar önce Erasmus şöyle yazmış: ‘Elime az da olsa bir para geçtiğinde kitap alırım; eğer artarsa yiyecek ve kıyafet alırım."
/ “Dünyamızın zihinsel, felsefi, bilimsel ve ruhani devlerinin kitaplarını sistemli bir biçimde okuduğun takdirde, düşünme biçimin ve davranışların buna bağlı olarak gelişecektir. Onların düzeyine çıkar, daha önce hiç düşünmediğin konular üzerinde düşünmeye başladığını fark eder, seni şaşırtacak kadar olumlu davrandığını görürsün.”

* “Kitapları yoldaşların yap.” (Robin Sharma)
....................
* “Bilimle, yeryüzündeki bütün eşyalara hakim olma özelliğini kazandık.” (Alexis Carrel)

* “Fısk ile olmaz cihan harap,
Eyler anı müdahane-i aliman harap”
(Yani dünya küfürle yıkılmaz. Fakat alimlerin dalkavukluğu yüzünden harap olur.) (Şair İzzet Molla)

* “İlim, determinizmi tazammun eder; bu ise ancak o determinizme egemen olan bir mütefekkir tarafından hür bir surette vaz´edilirse anlaşılabilir.” (Suat Kemal Yetkin)

* “Sorabilmek için evvela öğrenmek lazım.” (Goethe)

* "Bilim, gözümüzle gördüklerimizin arkasındaki gerçekleri araştırmaktır. ( Karl Popper)

* “İyi kitaplara gelince… Önemli olan kaç tane devirdiğiniz değil, kaçının sizi yücelttiğidir.” (Mortimer J. Adler)

* “Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın uşağı olmak şarttır.” (H. De Balzac)

* “Dünyada okuma zevki kadar başka bir zevk yoktur!.” (Leon Tolstoy)

ÖZSÖZ: "Kendi çabasıyla elde edebileceği bir şey için dua etmekte olan birini görürsen, bil ki o insan bir ´akıntıya kapılan´dır”. (N. Hill)