AK Parti meydanlara süreceği aday listelerini açıkladı. Öncelikle aday listeleri büyük sürpriz olarak görüldü. Partinin ağır topları liste dışında kaldı. Şüphesiz en şaşırtıcı isim, aday listesinde olacağına kesin gözüyle bakılan Bülent Temelli oldu. Bülent Temelli çok başarılı geçen İlçe Başkanlığı’nın ardından İl yönetiminde de etkin bir rol üstlendi. Tüm teşkilatlara kısa sürede hakim oldu. Şüphesiz herkes Temelli’nin adaylığını garanti görüyordu. Ancak beklenti iki vekil adayı olduğundan herkes “İkinci kişi kim olacak?” diye sormaya başladı. Kim bilebilirdi ki onca erkek adayın liste dışı kalıp sadece bir kadın adayın seçilebilecek sıradan listeye girebileceğini…
İşte burada en çok konuşulması gereken konu şu; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zamanki ezber bozan siyasi hamleleri. Bana göre siyasi bir deha olan Erdoğan, bunca yıllık seçim zaferlerindeki başarısını işte bu şaşırtıcı hamleleriyle yapıyor.
Bülent Temelli dışında listeye girebilme ihtimalleri olan Talha Timur Han ve Adem Demirel’inde ciddi umutları vardı. Hatta kadın kontenjanından bir tercih yapılması durumunda ise Halide Serpil Şahin’in ismi öne çıkıyordu.

NEDEN ADAY OLAMADILAR?
Bu güçlü isimlerin aday gösterilememesine ilişkin İnegöl kamuoyunda birçok söylenti dolaşıyor. Peki konuşulanlar neler?
-İnegöl AK Parti’de ayyuka çıkan bölünmeler genel merkezin uzun zamandır takibindeydi. Partide bölünme ya da buna benzer yeni görüntüler vermek istemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir şekilde bu tartışmaların içinde olan hiçbir aday adayını listeye koymadı.
-Erdoğan’ın ajandasında İnegöllü bir ismin Bakanlık için ismi yazılı olabilir. Bu sebeple vekil adayı tercihi yapılırken, İnegöllü isim belirlenirken, kadın kontenjanı tercih edildi.
-Aday adaylarının il yönetiminden istifa etmesi Erdoğan’ı kızdırmış olabilir.
-Yeni dönemde Adalet vurgusunu ön planda tutan Erdoğan, hukukçu isimlere öncelik tanıdığından Av. Vildan Yılmaz Gürel’in ismi tüm adayların önüne geçmiş olabilir.
Ancak hiç kimse bu isimlerin üstünün çizildiğini düşünmesin. Öyle bir gün gelir ki en lazım olan dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an listede yer almayanlara siyasi kapıları daha güçlü açabilir. En büyük örnek Av. Vildan Yılmaz Gürel’dir. Uzun zamandır siyasetten uzak kalan Gürel, gün geldi hiç kimsenin beklemediği bir anda Milletvekili adayı oldu. Bu sebeple AK Parti’nin vefalı bir parti olduğunu hiç kimsenin unutmaması lazım.
Ortaya çıkan tablo AK Parti İnegöl Teşkilatını etkiler mi bilemeyiz, ancak bu seçim diğer seçimler gibi çantada keklik olmayacak. Zira partilerin ittifakıyla sıfırlanan baraj konusu AK Parti’nin çıkaracağı milletvekili sayısını düşürebilir.
İnegöl’de AK Parti’nin oy hedefi %70’i yakalamak. Ancak sokağın diline baktığımızda bu rakamları yakalamak o kadar da kolay olmayacak. Cumhurbaşkanına rekor düzeyde oy çıksa bile genel kanaat ülke genelinde milletvekilliği oylarının düşük çıkacağı beklentisi. 

28 ŞUBAT MAĞDURU BİR ADAY
AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerindeki oyu koruyabilmesi için, kurulduğu günlerdeki heyecanına dönüş yapması şart. Siyasi anlamda gezilmedik sokak, ziyaret edilmedik ev kalınmaması lazım esasında. Ancak bu kısıtlı zaman zarfında bunu gerçekleştirmek imkansız olacak. AK Parti’nin en önemli şansı ise bugüne kadar yıpranmamış çok yeni bir isimle seçime gidiyor olması. İnegöl’ün muhafazakar yapısına, başörtülü bir bayan adayı sempatik gelebilir. Özellikle 28 Şubat mağduru olan Av. Vildan Yılmaz Gürel’in anlatacağı çok hikayeleri olduğunu bizzat biliyorum.
Vildan hanımı yakından tanıyan bir gazeteci olarak şunu açıkça söylemem gerekir ki, seçim maratonun en renkli kişiliklerinden biri kendisi olacaktır. Eğer AK Parti kendi içindeki bütünlüğünü korur ve seçimlere asılırsa Vildan Yılmaz Gürel ismi farklı bir heyecan ve pozitif algı oluşturabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnegöl’ü yakından takip eden bir lider olduğunu unutmayalım. Dolayısıyla İnegöl’ün yapısını bilen bir lider, 28 Şubat’ta mağdur edilmiş bir bayana İnegöllülerin büyük teveccüh göstereceğini düşünmüş olabilir. 

AK PARTİ’Yİ ZORLAYACAK ADAYLAR
AK Parti’yi İnegöl’de daha önce zorlayacak bir parti maalesef yoktu. Ancak İyi Parti Adayı Hasan Toktaş ve Saadet Partisi adayı Fikret Bayram yerelde oluşturacağı doğru bir kampanya ile hesapları alt üst edebilirler. Zira, CHP adayı Erkan Dönmez gerek renkli kişiliği gerekse de enerjisiyle de sonuçlara etki edecek bir aday olacaktır. 
Ve son olarak kamuoyunda AK Parti’li seçmenlerin MHP’ye duydukları sempatiyi de es geçmemek lazım. Özellikle AK Parti İnegöl’de başarılı olmak istiyorsa mutlaka tüm bu seçenekleri göze alacak bir tempoda çalışmalı. Bizden söylemesi…