Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nde bugünlerde garip şeyler duyuyorum. Malum bu sanayi sitesi küçük işletmelerin en yoğun olduğu bölge. Özellikle Tandoğan Caddesi park caddesi gibi yoğun. Ama bu yoğunluğu daha da çekilmez hale getirecek bir projeden bahsediliyor.

Ancak biz önce İnegöl’de yıllardır dile getirilen bir soruna el atan İnegöl Belediyesi’ne değinelim.  İhracat şehri İnegöl’de her gün yüzlerce TIR ve büyük yük kamyonları, binlerce takım mobilyayı taşıyor. Bu araçlar başta Pazartesi Pazaryerinin olduğu Mahmudiye Mahallesi bölgesinde ki mobilya sanayi bölgesi ile Orhaniye Mahallesi Gazimagosa Caddesi bölgelerini felç ediyor. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda yoğunluğa sebep olan etkenin nakliye firmaları olduğu tespit edilmiş.

İnegöl Belediyesi, çok sayıda şikayet aldığı bu durumu gündemine alıp bir çalışma yapmaya karar vermiş. Hedef tüm nakliye firmalarını bir araya toplamak.

Buraya kadar her şey güzel. Bu fikri ortaya atan kimse, onu tebrik ediyorum.

Ancak bu fikirlerin ardından büyük bir yanlışa imza atmak üzereler. İnegöl’de irili ufaklı 50’nin üzerinde nakliye firması olduğu düşünülüyor. Aldığım bilgilere göre İnegöl Belediyesi bu nakliye firmalarından bir bölümünü(!) Küçük Sanayi Sitesi’ne taşımak istiyor. Belirlenen yer ise Tandoğan Caddesine kesişen 18 ve 19. sokakların ortasında kalan yaklaşık 5 dönümlük bir yer. Plana göre bu küçük yerde 12-15 arası nakliye firmaları için irtibat büroları ile yükleme noktası yapılacağı söyleniyor. Yani pansuman niteliğinde geçici bir çalışma.

Başından sonuna kadar yanlış olan bu yerin, hangi mantıkla harekete geçirmek istendiğini açıkçası merak ediyorum. Acaba Tandoğan Caddesinde ki trafik yoğunluğundan haberi olmayanlar mı var? Buraya gelecek nakliye firmaları, bölgede ki on’larca firmanın önünü kapamayı bırakın, o caddeyi ve her iki sokağı çekilmez hale getirir.

İnegöl bir mobilya şehri olmasına karşın, bölgemiz ayrıca ciddi bir hammadde yatağı. İnegöl’e her gün yüzlerce TIR hammadde geliyor, yine yüzlerce TIR ürün nakliyesi yapılıyor. Pansuman tedbirlerle çözüm bulacağım diye, başka bir bölgeyi çekilmez hale getirmenin mantığı yok. Umarım bu yanlıştan hemen dönülür.

Bu köşe yazısını yazarken çözüm önerisi üzerine de çalıştım. Bölgede 4-5 tur attım. İncelemelerimizi yaparken Ahmet Türkel Çevre Yolunun Ankara yoluna kesişen bölgede kavşak projesi olduğu bilgisine ulaştım.

Hamzabey’de ki 2. OSB’ye çıkan bir yol olarak bağlanmasını önermiştik. Anlaşılan bu konuda bir çalışma yapılıyor. Eğer bu kavşak yapılacaksa nakliyecilerin tamamının bu bölgede olması, küçük sanayi kooperatifi sınırlarında olmasından daha iyi olur.

Yani Ahmet Türkel Çevre Yolunda yer alan Temizlik İşlerine ait yere yakın bir bölgeye taşınması daha mantıklı. Bu konuda ki diğer bir lokasyon önerim ise Hurdacıların olduğu bölgedir. Hurdacılar şehir dışına taşınırsa, Ahmet Türkel Çevre yoluna direk bağlantı verilmesi halinde ideal bir yer olabilir.

Aslında olması gereken şey, İnegöl-Bursa karayolu ya da İnegöl-Eskişehir karayolu üzerinde İnegöl’de Mobilya ve Hammadde TIR Terminali yapılmasıdır. İnegöl otobüs terminali örneğinde olduğu gibi yapılacak bir proje ile büyük araçların OSB’ler hariç, şehrin içine sokulması tamamen yasaklanabilir.

Hatta bu terminalde kurulacak antrepolar sayesinde depolama hizmeti verilmesi ve tüm ürünlerinin dağıtımının ve indirilmesinin buradan sağlanması en akılcı proje olur. Kısa vadede çok ciddi bir maliyet bile görünse de, ciddi bir gelirde getireceğinden, uzun vadede İnegöl Belediyesi’ne kazandırabilir.  Bu önerimi hafife almamalarını umarım.

Bugün yüzlerce firma küçük ölçekli yerlerde üretim yaptıklarından dolayı üretilen ürünleri sağlıklı bir şekilde depolama sorunu yaşıyor. Kiraların deli gibi uçtuğu İnegöl’de, bu tür proje mobilyacılara ilaç niteliğinde gelir. O’nların duasını almakta, 14-15 tane nakliyeciyi sevindireceğim derken diğer nakliye firmaları ile küçük sanayi sitesinde ki işyeri sahiplerinin eleştirilerinin hedefi olmakta elinizde. Öğrendiğim kadarıyla belediye 100 dönümlük bir yer arayışında. Uzun vadede tüm nakliye firmalarını bir araya toplayacak. Bu kararı öne çekmek ve biraz daha cesur adımlar atmak gerekiyor. Eminim ki, böyle bir projeye nakliye firmaları talip olur. Böylece belediyeye maddi yükte olmaz.

Şimdi İnegöl için büyük düşünme vakti…

Saygılarımla…