Ülkenin de , ilçenin de tek gündemi bu sıralar tartışmasız 16 Nisan´daki referandum. Özellikle İnegöl´deki referandum çalışmalarını biraz incelediğimde çok çarpıcı sonuçlara ulaştım. İzlenimleri madde madde yazmak istiyorum. Sonrasında ise genel kanaatimi dile getireceğim.
1-    Maalesef ilçede ne referandum nede bir seçim havası var.
2-    Muhalefet partileri her nedense HAYIR propagandasını çok sönük sürdürüyorlar.
3-    EVET´çi kanadında referandumdan emin bir gevşeme var.
4-    HAYIR kampanyası yürüten en etkin grup, DYP´nin en etkin dönemlerde görev yapan siyasetçiler ile MHP´nin parti içi muhalifleri.
5-    EVET´çiler de MHP´nin geri planda durduğu görünüyor. AK Parti daha etkin.
6-    Hayır´cıların en etkin silahı sosyal medya. Habire ateş ediyorlar. Hedefteki isim her zamanki gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
7-    HAYIR´cılar referandumda ülkenin diktatörlükte yönetileceği ısrarını sürdürürken, EVET´çiler de HAYIR´cıların PKK ve terör gruplarıyla birlikte hareket ettiklerinde ısrarcılar.
8-    İnegöl´deki HAYIR´cıların en keskin paylaşım ve yorumları Saadet Partisi ve CHP´li seçmeler tarafından yapılırken EVET´çilerde bayrak Ak Parti´lilerde.
9-    HAYIR´cıların yaptığı en büyük yanlış, haber kaynağı olmayan ve capps görünümlü paylaşımlar yapmaları. Copy yapıştır paylaşımlarla yalan haberlerin yayılmasını sağlamaları. Ayrıca sosyal medyada ağza alınmayacak ağır hakaret ve küfürler etmeleri.
10-    EVET´çilerin en büyük yanlışları ise sürekli savunma yapmaya kalkmaları. Hakaret ve küfürlere aynı şekilde cevap vermeleri
11-    HAYIR´cılar referandumdan EVET çıkması halinde 16 Nisan sonrasında iç savaş ve benzeri tehditlerle ülkede korku salmaya çalışırken, EVET´çiler ise sonucun HAYIR çıkması halinde ülkenin elden gideceğini ve çok büyük krizlerin ülkeyi beklediğini savunuyor.

Yukarıda yazdıklarım İnegöl´deki genel kanıya yönelikti. Tarafsız bir gözle bakarak eksi ve artıları yazmaya çalıştım. EVET´çi kanadın bir temsilcisi olarak benim yorumumu öğrenmek isterseniz peşinen söyleyeyim; İnegöl´den beklediğim sonuç %70-80 bandında EVET çıkmasıdır.
Çünkü İnegöl´de hesap edilemeyen bazı olgu ve gerçekler vardır. İnegöl muhafazakar bir yapıdadır. Genelde siyaseti erkekler konuşur ama sonuca en çok etkide bulunan kadınlardır. Kanaatimce İnegöl´de sadece kadınlara yönelik bir seçim yapılsaydı bence bu referandumda ki evet oyları %90´nın üzerinde EVET çıkardı. Kahve kahve dolaşılarak ne EVET´çilerin ne de HAYIR´cıların oylarını arttıracağını düşünmüyorum. Bana göre bu tür organizasyonlar biraz abartılıyor ve gereğinden fazla masraflar yapılıyor. Bana göre toplum içine inmek, el sıkışmak, çayını kahvesini içmek, hal hatır sormak, çat kapı zile basıp misafirlikte bulunmak daha etkili.
Siyasilerimiz bazı şeylerin farkında değil bence. Çünkü bizim insanlarımız kahvehane yada lokalleri dinlenmece ve stres atma mekanları gibi görüyor. Siyasilerin bu tür mekanlara gelip 1-2 saat kendilerini oyalamalarını çok sevmiyorlar. Bu nedenle ters etki yapabiliyorlar. Ama o´nların gelip bir masada oturup çay kahve içmeleri ve hatta varsa sorunlarını dinleyebilecek bir ortam hazırlanmasını daha çok tercih ediyorlar. Yani kısacası İnegöllü seçmen resmi programları değil, gayri resmi yapılan sıcak teması daha çok önemsiyor.
Bir çoğumuz sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın çat kapı ziyaretlerini izlemiştir. Taksi durakları, ya da seyyar satıcı ziyaretleri ile yaşlı teyzeler ve çocukların daveti üzerine yaptığı ev ziyaretleri ortada. Bu ortamlar insanlarımıza daha samimi geliyor.
Özellikle siyasilerimizin bu tür aktiviteleri daha sık yapmalarını önemsiyoruz bizde. Çok değil şundan 20 yıl öncesinde bu tür organizasyonlar çok fazla yapılıyordu İnegöl´de. Ev ev dolaşılıyordu. Evlere misafir olunuyordu. Şimdi nerede?
Ak Parti kendi seçim şarkılarına bile “Anaların Duası” kelimesini eklemiştir. Bu nedenle ilçemizde annelere ulaşabilmemiz lazım. O´nların daha çok duasını almamız lazım. Seçimi kazandıran kadınlarımızı hatırlamamız lazım.
Ve bence hatırlanması gereken diğer bir kesimde gençler. 18 yaşındakilere seçilme hakkının tanınacağı için gençlere daha çok ulaşılması kanaatindeyim. Hatta bırakın bu referandumu, referandumdan hemen sonra gençlere yönelik yeni projeler hazırlamamız lazım.
Ve bu haftaki izlenimlerimizi genel olarak toparlarsak, İnegöl´ümüzde olağanüstü bir seçim havasından bahsetmenin imkansız olduğunu söylemek lazım. Kısmen Ak Parti´yi daha aktif gördüğümüz ilçede CHP ve DP görüntü vermek için Hayır oyuna çıkmış görünüyor, MHP ve SP ise bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın havasında.
Referandum kampanyasını yürüten partiler rutinin dışında özel bir çalışma yapmıyor. En etkin gönüllüler ise kesinlikle seçmenler. Özellikle sosyal medyada olağanüstü bir çalışma var. Seçmenler adeta 40 yıllık siyasetçi gibiler. Gün yüzü görmemiş seçim sözleriyle eş-dost-arkadaşlarına neden evet yada neden hayır vereceklerini anlatıyorlar. Bende o´nları keyiflice izliyorum.
Ve dipnot. Siyasi partilerin yönetim kurullarında görev yapıp sanki referandum olmuyormuş gibi kıyı köşede 3 maymunu oynayanlar var, o´nları da görmüyor değiliz. 17 Nisan´a şurada ne kaldı ki, şapka düşecek, peki ya sonra ?
Saygılarımla..