M.Kemal´e yapılan bu suikast sonrası ona muhalif olanlar bir bir yok edilmeye mahkum tutulmuştur. Peki kim vardı bu olayın arkasında neyi hedefliyorlardı ?

“Giritli Motorcu Şevki” valilikle görüşerek bir grubun Atatürk´e suikast planladığını ve suikastten sonra adalara kaçmak için kendisiyle temasa geçtiklerini anlattı. Bunun üzerine vali bunu ilgili kurullarla görüştü ve suikast planı başarısız oldu. M.Kemal´i öldürmek isteyenler ; Ziya Hurşit ve Miralay Arif Bey´in önderliğinde toplanmış kimselerdi. ..İçlerinde Dr. Nazım,Laz İsmail,Çopur Hilmi,Gürcü Yusuf de vardı. Dönemin medyası bu suikasti hilafeti isteyen bir grubun düzenlediğini yansıtır halka..HİLAFETİ İSTEYEN..(?)..Oysa ki ziya hurşit ve akif bey cumhuriyet yanlısı değil miydi !?..Ama yönetim biçimine karşıymışlar gibi yargılanmaları sağlanacaktı. Tutuklu olarak alınanların içinde ali fuat cebesoy,kazım karabekir,celal tayyar,refet bele gibi yakından tanınan isimler de vardı. Velhasıl istiklal mahkemesi kurulur ve yargılama süreci resmen başlar. Tutuklular birçok yasal haktan mahrum bırakılır avukat isteme kendilerini düzgünce ifade etme vs. Ayrıca oldukça sert bir tutumla yargılanırlar. Yargılama sonucu 16 kişi idam edilir. ( ziya hurşit,dr nazım,laz ismail vs ) Kazım karabekir in idam edilmemesinin sebebi ordunun tepkisiyle karşılaşmamaktı. Bir ayrıntı daha ; haklarında çıkan karar hapis cezası olmasına karşın erzurum ve sivas milletvekilleri mahkemenin bodrum katında idam edilirler!..

İdamların dışında m. kemal muhalifi olan kimseler meclisten tasviye edilir. Muhalefeti sonuna kadar sindirmişlerdir bu suikasti bahane ederek!.. Perdeyi biraz daha kaldıralım ve hemen belirtelim ki bu kısımdan sonrası her kesime hitap etmeyebilir.. Mustafa Kemal rakiplerini bu suikasti bahane ederek ortadan kaldırmak istemiştir, kendisine muhalif olan herkesi silmek amacı gütmüştür. Maalesef o kişilerin içinde masumlar olsa bile.. Yerini sağlamlaştırmak amacıyla bu suikastı sonuna kadar kullanmıştır diyorum net olarak. Paşaların asılmama sebebi ise ordunun bunu hoş karşılamayacak olmasıdır onun dışında muhaliflerin gücü büyük ölçüde kırılmış,tabiri caizse rakipler ortadan kaldırılmıştır.. Temizlenmesi ve ortadan kaldırılması gereken kişilerin isimleri de bu suikast işine bulaştırılıyor,Kazım karabekir idamdan kıl payı dönüyor Rauf Orbay 10 yıla mahkum ediliyor...

İstiklal mahkemelerinin bu anlaşılmış katı tutumu muhalefetsiz bir siyaset rakipsiz bir cumhurbaşkanı için hayli faydalı oldu,bu işte haksız yere ceza alanların idam edilenlerin hakkı ise bir gün mutlaka kendilerine teslim edilecektir!..

Dipnot : Ziya hurşit atatürkten hayli nefret eden bir isimdir. Suikast planlanmıştır ama sonrasında ceza alacakların belirlenmesinde mustafa kemalin rakip istememesi muhalif istememesi etkili olmuş ve haklı haksız bir cezalandırma yapılmıştır...