Bu hafta büyük patlama teorisiyle ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyordum. Ancak geçen haftaki yazıma hanım okuyuculardan çok fazla geri dönüş oldu, bir çırpıda okuduklarını, başka yazılarım varsa okumak istediklerini söylediler. En yakın erkek arkadaşlarım ise okumakta zorlandı. Okudun mu diye sorduğumda yarısını okudum yarısını da akşam okuyacağım gibi cevaplar aldım. Böylece erkeklerin çoğunun okuma özürlü olduğu gerçeğini test etmiş oldum. Bunun üzerine bu hafta erkek ve kadın beyninin farklılıkları üzerine bir yazı yazmak istedim.

Kültürel olarak o kadar hızlı değişim yaşıyoruz ki biyolojik değişimimiz buna yetişemiyor. Dolayısıyla günümüz modern dünyasında problemler yaşasak da kadın erkek arasındaki farklılıklar tarihsel rollerimizle son derece uyumludur.

İnsanlık tarihi boyunca insanlar en uzun süre avcı ve toplayıcı olarak yaşamışlardır. Erkek avlanma, yeni yaşam alanı bulma, savunma, risk alma, kavga etme gibi roller üstlenirken, kadın ise yaşam alanını çekip çevirme, stok kontrolü yapma, bebek gibi erken doğan ve bakımı neredeyse imkânsız bir canlıyı hayatta tutup besleme, bununla beraber erkek gibi testosteronu yüksek olduğu için sinirli, “atarlı giderli” bir canlıyı anlama ve rayda tutma görevlerini üstlenmiştir. Bütün beden ve zihin yapımız buna göre düzenlenmiştir.

Erkek ve Kadın arasındaki farklara hep birlikte bakalım:

- Erkeklerde 45+Y kromozomu bulunur, kadınlarda ise 45+X kromozomu bulunur. Y kromozomu X kromozomunun neredeyse 3’te 1’i kadardır. Bu yüzden kadınların genetik kodunda daha fazla bilgi bulunur.

- Gebeliklerde düşen bebeklerin büyük çoğunluğu erkek bebektir. Doğum olarak da erkek bebekler daha fazla doğarlar ama 1 yaşına kadar hayatını kaybeden erkek bebek çok daha fazla olduğu için 1 yaşına ulaşmış bebekler için kız-erkek bebek sayıları eşitlenir. Kız bebekler çok daha dayanıklıdır.

- Bir haftalık bebeklere bir tarafa annelerini koyup, bir tarafa da dönen top koyup deney yapmışlar. Kız bebekler annelerine daha çok bakarken, erkek bebekler daha çok topa bakmışlar. Kadınlarda yüz ve mimik tanıma sistemi daha doğuştan çok daha gelişmiştir. Çünkü bir annenin bebeğin en ufak hareketinden bebeğin neye ihtiyacı olduğunu anlaması gerekir.

- 3 yaşında bir kız çocuğuna nasılsın diye sorarsanız, “İyiyim abicim sen nasılsın, buraya babam getirdi beni….”  şeklinde sizinle bıcır bıcır muhabbet eder. Ama erkek çocuğu “İyiyim” der, fazla diyalog kurmadan gider. Bu bağlamda erkekler iletişim konusunda daha zayıflardır. Beyinde sol şakakta konuşmadan sorumlu broca merkezi vardır. Burası erkeklerde küçüktür, kadınlarda ise çok daha büyüktür. O yüzden kadınlar çok daha iyi konuşmacılardır.

- Erkekler daha mutlulardır, daha az depresyona girerler. Erkeklerde evlilik yaşam süresini ve kalitesini uzatırken, kadınlarda bu artışlar görülmemiştir.

- Erkek çocuklar vurdulu kırdılı, riskli oyunları severler. Kolunu bacağını kıranların büyük çoğunluğu erkektir.

- Erkek beyni yaklaşık 1400 gramdır, kadın beyni ise 1300 gramdır. Bunun yanında erkek beyninde 23 milyar nöron varken, kadın beyninde 19 milyar nöron vardır. Ancak kadınların nöronları daha fazla bağlantı kurarlar. Erkeklerde nöronlar genelde tek beyin lobu içinde bağlantı kurarken, kadınlarda iki beyni birleştiren bölüm olan corpus callosum vasıtasıyla loblar arası bağlantı çok daha fazladır. Bu sayede erkekler hızlı karar verirken, kadınlar daha geç ama risksiz, mantıklı kararlar verirler. Erkeğin avcılık yapması için hızlı karar vermesi gerekmektedir, çok düşünürse av kaçar.

- Toplumun yüzde 2’si üstün zekalıdır. Bunların yaklaşık yüzde 70’i erkektir. Genel olarak erkekler daha zekidir diyemeyiz ama üstün zekalıların çoğu erkektir. Yine geri zekalıların da çoğu erkektir. Hem üstün zekalı belgesi almış kişilerde erkek sayısı daha çoktur hem de liseye kadar yapılan sınavlarda derece yapan öğrencilerde erkek sayısı daha fazladır. Ancak bu sayı liseye gidince neredeyse eşitlenir. Kızlar daha disiplinlidir ve oturur çalışırlar, erkekler ise daha zor ders çalışırlar.

- Yapılan araştırmalara göre erkekler eş seçerken ilk önce kızın gençliğine ve fiziksel çekiciliğine bakarlar. Kızlar ise erkeğin maddi durumuna, statüsüne ve zekasına bakarlar. Erkekler hızlı âşık olurken, kızların âşık olması zaman alır. Çünkü kızın bebek gibi bakımı çok zor bir sorumluluğa girmesi için erkeğin ona güven vermesi gerekmektedir.

- Erkekler ürerken sadece genetik materyali yani DNA’yı verirler. Halbuki kızlar başta mitokondri olmak üzere bütün hücreyi verirler, bu anlamda kadınlar kutsaldır. Bu yüzden kadınların kendine bakması, spor yapması, sigara içmemesi, alkol almaması, meyvelerden vitamin alması çocukları ve gelecek nesillerin sağlığı açısından çok daha önemlidir.

- Kadınların kulakları daha iyi duyar, burunları daha iyi koku alır. Bir gıdayı koklayıp bozulup bozulmadığını anne anlar her zaman. Yine bebeği ağladığı zaman erkek horul horul uyurken anne hemen kalkar çocuğuyla ilgilenir.

- Erkek çocuğu bir oyuncak cep telefonunu eline alıp sürekli aynı tuşuna sıkılmadan defalarca basabilir, bunlara stereotipik hareketler denir. Bu hareketler daha çok otistik bireylerin hareketleridir. Kız çocukları ise daha sofistike oyunlar oynarlar. Zaten Otizm rahatsızlığı olan bireylerin çok büyük çoğunluğu da erkektir. Otizm çok yaygın ve doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Otizm olan bireyler diğer insanlarla konuşmakta ve göz teması kurmakta zorlanırlar.

- Kadınlar bebeği kucağındayken, bir taraftan yemek yapıp, bir taraftan telefonla konuşabilirler. Erkekler ise arabada kayboldukları zaman veya park ederken dikkatini dağıtmasın diye arabanın teybini kapatırlar. Kadınlarda çoklu görev yapma becerisi çok daha iyidir. Erkekler aynı anda çok iş yaparken zorlanırlar.

- Erkekler matematiksel hesaplarda, muhasebe işlemlerinde, mühendislik işlerinde çok daha başarılılardır. 

- Erkekler mantık, 3 boyut ve yön bulma işlerinde çok daha iyilerdir. Buna da bağlı olarak erkekler çok daha iyi şoförlerdir. Bunun aksine bir kadına araba verip geri geri park et derseniz büyük ihtimalle sorun yaşar.

- Kadınlar çok daha iyi empati kurarlar, çünkü erkekler empati kurarsa avcılık yapamaz, av olan o geyiği vuramazlar ve aileniz aç kalır.  Erkeklerde sadece bilişsel empati vardır, duygusal empati yoktur.  Üzgün bir insan resmi gören kadınlar onun üzgün olduğunu anlar, kendileri de üzülür. Erkekler ise o resimdeki kişinin üzgün olduğunu anlar ama kendileri üzülmezler.

- Kadınlar iyi bir dinleyicidirler. Erkekler sizi uzun uzun dinlemez hele aynı anda maç izliyorsa veya başka bir işi varsa sizi geçiştirir. O yüzden gidip babanızla uzun uzun dertleşmeyin annenizle, kız kardeşinizle dertleşin. Kadınlar dinleme ve konuşma ustasıdır, çok iyi psikolog olurlar. Çünkü eski çağlarda erkek avlanmaya gittiğinde kadınlar birbiriyle muhabbet ediyorlardı.

- Türkiye'de satılan kitapların büyük çoğunluğunu kadınlar almaktadır. Kadınlar çok daha fazla kitap okurlar. Erkekler ise çok daha fazla belgesel izlerler. Youtube’daki bilimsel içerikli kanalların üyelerinin yüzde 85’ten fazlası erkeklerdir. Erkekler izleyerek, dinleyerek ve yaşayarak bilgi edinmeyi severler, kadınlar ise okuyarak. Bu yüzden akademik anlamda kadınlar daha başarılıdır ama deneysel işlerde erkekler daha başarılıdır.

- Erkekler suça çok daha meyillidir. Suç işleyenlerin büyük çoğunluğu erkeklerdir. Testosteron nedeniyle fevri hareket ederler.

- Cinsiyet araştırmaları hariç deney hayvanları hep erkeklerden seçilir. Çünkü kimse dişi hayvanla uğraşmak istemez. Dişi hayvanın menstrual döngüsü deney sonucunu etkilemektedir. Erkek her gün aynı erkekken kadınlarda menstrual döngü psikolojileri dahil her şeylerini etkiler.

- Erkeklerde tek X kromozomu olduğu için renk körü çok daha fazladır. Bu anlamda kadınların gözü de daha iyi görür.

- Kadınlar hemcinslerini erkeklerin birbirini kıskandığından çok daha fazla kıskanırlar.

- Kadınlar iyi espri yapmayı zeka belirtisi olarak gördüklerinden, kendilerini güldüren erkeklerden hoşlanırlar. Erkekler ise kendilerine gülen kadınlardan hoşlanırlar.

- Enstrüman çalma becerisi olarak cinsiyetler arasında fark yoktur ancak yaratıcı işlerde erkekler çok daha iyilerdir. Şairlerin, bestecilerin vs. çoğu erkektir. Erkekler dişiler tarafından seçilmek için maharetlerini gösterme eğilimindedir. The Beatles grubundan Paul Mccartney, grubu ilk etapta kızları etkilemek amacıyla kurduklarını itiraf etmiştir.

- Kadınların görsel hafızası ve görsel zekâsı daha iyidir. Anne kol saatim nerede diye annenize sorarsanız, o size hemen yerini söyler.

- Kadınlar menopoza kadar kolay kolay kalp krizi geçirmezler, bunun nedeni östrojen yani kadınlık hormonunun onları korumasıdır. Kalp krizi geçirenlerin büyük çoğunluğu erkektir.

- İstatistiklere göre kadınlar erkeklerden ortalama 5 sene daha uzun yaşarlar.

Bu yazdıklarımın hepsi genellemeydi, istisnalar her zaman olacaktır. Yoksa dünyadaki insanların hepsi aynı olurdu. Çok iyi konuşan bir erkek de olabilir, çok iyi araba kullanan kadın da.   Burada önemli olan şey; kadınlar ve erkekler olarak, birbirimizin farklılıklarını bilip bunları zenginlik olarak görmek, olduğu gibi kabul etmektir.  

Kaynaklar:

Serkan Karaismailoğlu’nun Kadın Beyni Erkek Beyni kitabı.

Prof. Dr.Sinan Canan'ın İFA: İnsanın Fabrika Ayarları 1-Beden kitabı.

Prof. Dr.Oytun Erbaş'ın Psikiyatrinin Kara Kitabı kitabı.

Prof. Dr. Ali Demirsoy'un Ustaca Yaşam kitabı.