Tedavi bittikten sonra dikkat edilmesi gereken en önemli şey, uyuşukluk geçene kadar bir şey yememektir. Uyuşukluk geçince yemek yiyilebilir. Kanal tedavili diş de diğer sağlıklı dişler gibi kullanılabilir.

Yani tedaviden sonra dikkat etmeniz gereken tek şey uyuşukluktur.
Uyuşukluk geçtikten sonra dişiniz size diğer dişlerden daha yüksek geliyorsa ya da herhangi bir rahatsızlık duyuyorsanız tekrar diş hekiminize uğramalısınız.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Kesici İlaç
Tedavi sonrasında görülen hafif ağrılar için bir çok ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Eğer çok şiddetli ağrı, zonklayıcı şekilde tedavi sonrası bir ağrı varsa mutlaka diş hekimine tekrar gidilmelidir.
Ağrı kesiciye rağmen geçmeyen, hafiflemeyen bir ağrı varsa mutlaka tekrar diş hekimine gidilmelidir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı kesici kullanırken mümkünse hekiminize danışarak kullanmak daha etkili olacaktır. Eğer hekime bir şekilde ulaşamıyorsanız mutlaka prospektüse bakmak ve ona göre kullanmak asla aşırıya kaçmamak gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
İyi yapılmış bir kanal tedavisi sonrasında genellikle ağrı olmaz.
Tedaviden sonra, doğal olarak kök ucu ve çevresi yaralı olduğu için hafif bir sızlama şeklinde ağrı görülmesi normaldir. Çoğu zaman bu bile olmaz ama olunca da normal kabul edilir.
Bu hafif sızlamaların maksimum 1 hafta içinde tamamen geçmesi beklenir.
Kanal tedavisi görmüş dişler diğer dişlere göre ilk zamanlar daha hassas olabilirler. Bu da normaldir. Yine de kişiyi rahatsız edecek kadar şikayet olmamalıdır.
Eğer tedavi sonrası şiddetli ağrınız varsa diş hekiminize tekrar görünmeniz gerekir.
Mükemmele yakın bir kanal tedavili diş uzun yıllar ağızda sorunsuz hizmet verebilmektedir ancak diş veya hekime bağlı aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı mevcutsa o zaman dişte ağrı olabilir.
Tedavi edilmiş bir dişin ağrımasına sebep olan etkenlerin en çok görülenleri şunlardır;
• Eksik bir tedavi protokolü,
• Gözden kaçan bir kanal varlığı,
• Dezenfeksiyon işlemleri iyi yapılmamış olması,
• Dolgu veya kök dolgusu sızdırması,
• Yüksek bir dolgu yada kuron restorasyonu
• Dişin başka bir bölgeden çürümesi v.s.
Flare Up: Bazı kanal tedavileri sırasında yada sonrasında, tedavi çok iyi yapılmış olsa bile şiddetli ağrılar olabilmekte hatta şişlik de görülebilmektedir. Flare Up denilen bu durumun sebebi, kök ucundan enfekte maddelerin yada kanal tedavisi sırasında kullanılan ilaçların taşmış olmasıdır.

Flare Up ‘a bağlı ağrı ve şişlikler kısa süreli ve geçicidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Hassasiyet
Kanal tedavili dişlerde bir süre üzerine basınca hassasiyet olabilmekte ve bu durum da yemek yerken kişiyi zorlamaktadır. Kanal tedavisi sonrası hassasiyetin sebebi, yüksek bir dolgu, iyi yapılmamış bir tedavi yada geçici bir sızlama olabilir.

Eğer tedavisi tamamlanmış dişiniz yüksek olduğu için yemek yiyemiyorsanız hemen hekiminize tekrar gidip bu şikayetinizi bildirmek gerekir. Çok basitçe yükseklik aşındırılabilir.

Dişin üst dolgusunun yüksekliğinden ziyade arasına yemek kaçması da kişiyi o tarafla yemek yiyemeyecek kadar rahatsız etmektedir. Bu da tıpkı yükseklik gibi, dolgu ile ilgili bir problemdir ve düzeltilebilir.
Kanal tedavili dişte hassasiyet 1-2 haftada azalmıyorsa bir sorunun varlığından şüphe edilebilir. Bu durumda diş hekimine muayene olmak gerekir.