“Türkiye’de nüfus olarak 40 il’den büyük ilçe neresidir?” diye sorarsanız  ilçe halkının büyük çoğunluğu  “İnegöl” cevabı verir.

Bizler bu algıyı İnegöl’e yerleştirdik. 300 bini aşan nüfusu ve canlı ekonomisiyle İnegöl; dış ticaret fazlası veren ender yerleşim yerlerinden biri..

İnegöl’ün artılarını saymakla bitiremem. Ancak bugün bu şehre yakışmayan karanlık görüntüsünü ele alacağız.

Ulusal medyada zaman zaman İl yapılacağı söylenen ilçelerin listeleri yayınlanıyor. Bu listelerin en başında her zaman İnegöl’de yer aldı.

Tüm istatistiklere bakıldığında tabelada İlçe olmamıza rağmen, İl olmayı çoktan hakettik. Fakat ya şehrin görüntüsü ?

Taraflı tarafsız herkes, İnegöl tartışılınca “büyük bir kasaba” benzetmesinde bulunuyor. Yani ilçe halkı İnegöl’ün görüntüsünden pek mutlu değil. Çünkü bu şehir çok karanlık..

İnegöl’ün en popüler caddesi olan başta Atatürk Bulvarı ve Park caddesi dahil, ilçenin tüm cadde ve sokakları çok karanlık. Şehir dediğimiz yer ışıl ışıl olmalı.

Son zamanlarda Atatürk Bulvarı üzerinde ki bazı işletmeler plastik malzemeden üretilmiş renkli aydınlatmalar koymaya başladı. Kendi çabalarıyla şehre renklilik katmak isteyen esnaflar var. Ama bu plastik aksamları bana göre demode olmuş aydınlatmalardan oluşuyor.

İnegöllüler gezmeyi sever. Gerek  yurt dışı gezileri gerekse de yurt içi gezileri yapan ilçe halkımız bize hep aynı soruyu soruyor. “Niye bizim İnegöl’ümüz bu kadar karanlık?”

Bu sorunun cevabı aslında şu;                                                     

1-Atatürk Bulvarı ve bulvara paralel olan tüm cadde ve sokaklarda aydınlatma direklerin yüksek olması ve çınar ağaçlarının içinde kalması

2-Belediyenin ana akslar üzerinde yıllardır yeni bir çalışma yapmaması

Genel kanaati dile getirdikten sonra birde kendi fikirlerimizi ortaya koyalım.

Öncelikle alt yapısı sil baştan yapılacak İnegöl’de , ilçeye yeni bir görsellik kazandırılması için şimdiden bir plan yapılması gerekiyor.

NELER YAPILMALI ?

Öncelikli plan hükümet meydanında ki kavşağın(baba) yeniden  tasarlanması, ana arteller üzerinde ki TEDAŞ’a ait tüm direklerin değiştirilmesi yada boylarının kısaltılması, yine yürüyüş yollarında mobilyayı anımsatacak dekoratif ışıklı tasarımlar konulması başlıca önerilerim arasında..

Yine Kültürpark ve tüm çocuk parklarının ışıklandırmalarının güçlendirilmesi çok önemlidir. İnegöl’ü karanlık bir şehirden ışıl ışıl bir şehre dönüştürmek zor bir şey değil.

Yine Mobiliyum ve Kurşunlu çatrağı arasındaki ana yol ile Ahmet Türkel Bulvarı üzerinde ki orta refüjlerde benzer bir çalışma yapılması İnegöl’ün imajı için önemlidir.

Diğer stratejik bölge ise Ertuğrulgazi , Osmanbey ve Tandoğan caddesidir. Her 3  caddede bana göre ışıl ışıl hale getirilmelidir.

Diğer bir önerim ise Mezit bölgesinde yer lan tünelle ilgili..

Bu tünelin giriş ve çıkışları mobilya şehri İnegöl’ü anımsatacak şekilde yapılmalıdır. Mesela  tünele girerken dolabın içine giriyormuş yada dolabın içinden çıkıyormuş gibi görüntü verilebilir. Yine aynı uygulama İnegöl’de ki alt geçitler içinde düşünülebilir.

BİR FİKRİM VAR

Muhafazakar kanat CHP’li belediyeleri, şehrin tüm meydan ve caddelerini sadece heykeller yapmakla suçluyorlar. Ama suçlayanlara bakıyoruz hep bu heykellerin dibinde selfi yapıyorlar. Elbette bu durum tartışılabilir. Ancak bizde ilk etapta İnegöl AVM’den İnegöl Jandarmasına kadar olan güzergaha (Ahmet Akyollu Caddesi-Atatürk Bulvarı-Park Caddesi)  her 50 metrede bir ışıklı koltuk, sandalye yada dolap görünümlü metal aksesuarlar koyalım. Ve bu ürünlerin yapımında sponsorlar bulalım. Ben iddia ediyorum İnegöl’de bir çok firma, kendi reklamının konulması halinde belediyemizin bu çalışmasına ciddi destek vereceklerdir.

Bu ışıklandırma hareketi İMOS,  MÜSİAD, Mobilyacılar Odası, Ertuğrulgazi Mobilyacılar Derneği, Mobiliyum ve İMOTİM’le yapılacak ortak bir çalışmayla hayata geçirilebilir.

İnegöl’de son günlerde temizlik konusunda başlatılan ve toplumun tüm kesimlerinin destek verdiği girişimin benzeri niye İnegöl’ün karanlıktan kurtulması içinde yapılmasın?

Yazımın İnegöl Belediye Başkanı Sn. Alper Taban ve AK Parti yöneticileri tarafından dikkate alınacağını umar, daha ışıl ışıl bir İnegöl hayaliyle saygılarımı sunarım.