Kitap okumayı sevmek zor bir iştir. Kitaplarla yaşamak onlara değer vermek gerekir, böylelikle kitap okumayı sevebilirsiniz. Kitap okumaya başlamakta gayretli bir iştir. Eğer kötü bir edebiyat ve içerik ile karşılaşırsanız kitap okumaktan soğursunuz. Yaşa uygun kitap seçimi bu noktada çok önemli. Mesela 14 yaşında ki bir çocuktan Suç ve Ceza kitabını okumasını beklememeliyiz. Kitap seçerken bir çok kriteri göz önüne alırsanız kitap okumayı sevebilirsiniz.

Kitap okumayı sevmek için bir çok yöntem deneyebilirsiniz. Ve kitap okumayı sevdirmek içinde… Eğer kitap okumayı bir türlü sevemediyseniz size madde madde yardımcı olayım. 

Kitapları Eğlence Aracı Olarak Görmeyin;

Hani şu çok satanlar ama içi boş kitaplar var ya kitap okumaya onlarla başlamayın. Yani bir edebi tat almalısınız. Cümleleri okurken aklınızda betimlediğiniz olayları aynı zamanda yaşamalısınız. Edebi kitaplarda yaşatılan olaylar unutulmaz, unutulamaz.

Doğru Kitabı Seçerek Okumaya Başlayın;

Ruhunuza hitap eden bir kitapla başlayın. Bir tür seçin. Sizin hayal dünyanızı canlandıracak size değer katacak kitapları tercih edin. Eğer bir türlü kitap seçemiyorsanız kaliteli öykü kitaplarını seçin. Her öyküde farklı bir izlenim oluşturabilir farklı serüvenlere tanıklık edebilirsiniz.

Yanınızda Taşıyacağınız Bir Kitap Edinin;

Mesela 200 sayfalık bir kitap. Onu yanınızdan hiç ayırmayın.  Zorlamadan okuyacağınız bir dili olan kitabı hep yanınızda gezdirin.  Okumasanız bile kitabınız yanınızda olmalı. Arada açıp bir kaç sayfa bakarsınız. Böylelikle kitapla bütünleşebilirsiniz.

Kitap Okurken Boşa Zaman Harcıyorum Diye Düşünmeyin!

Kitap okumanında yazmak kadar bir sanat olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Aslında okuduğunuz kitapta bir çok şeyi siz oluşturuyorsunuz. Olayları zihninizde siz tamamlıyorsunuz. Şöyle ki kitaplar karakterlerin her saniyesini  anlatmaz. Ama size göre o karakterler ne yapıyor, aradan geçen zamanda neler yapmış olabilir… İşte bu soruların cevabını siz özgünce kendinize veriyorsunuz.

Kitap Okurken Kendinize Klasik Bir Mekan Oluşturun;

Mesela  evde ki bir kanepe yada mutfaktaki sandalye… Bir süre kitabı aynı yerde okuyun. Orayı her gördüğünüzde aklınıza kitap gelecektir.

Kitap Okumak İçin Özel Bir Zaman Belirleyin;

Kitap okumak için bir zaman belirleyin. Mesela akşam saat 19.00´da başlayıp bir saat kitap okuyun. Ve her gün bu şekilde alışkanlığınızı sürdürün. 

Okuduğunuz Kitabı Arkadaşlarınızla Paylaşın;

Okuduğunuz kitaplar üzerine arkadaşlarınızla konuşun. Eleştirin, fikir alın. Ve ilk olarak kitapların özetini çıkarın. Olayları anlatmanıza gerek yok. Kitap sizde hangi hisleri uyandırıyor? bunları yazmanız bile yeterli.

Kitap Okumanın Yararları

Kitap okumanın bir çok yararı var.

*Kitap okuduktan sonra hayata bakış açınız değişiyor. Çok farklı bilgiler öğrenebiliyorsunuz.

*İnsanlarla olan ilişkileriniz iyileşiyor. Sosyal biri olabiliyorsunuz.

*Konuşurken ve yazarken eskisinden daha iyi olabiliyorsunuz.

*İçiniz umut doluyor.

*Ufkunuz genişler, hayal gücünüz inanılmaz derece artar.

*Yeni hayatlar tanıyorsunuz.

*En önemlisi çok fazla kişi olabiliyorsunuz. Nerede nasıl ne yapacağınızı daha iyi öğreniyorsunuz.

Kitap okumanın çok daha fazla yararı vardır. Bunlar siz kitap okuyarak öğreneceksiniz… İyi okumalar.