Dini bayramlarımız bizler için çok önemlidir.Ailemiz ve akrabalarımız ile vakit geçireceğimiz bu güzel günlerde ağrı ve huzursuzluk çekmemek için ağız ve diş sağlığına gerekli önemi vermemiz gerekmektedir.Ev ziyaretleri yaptığımız bu çok anlamlı günlerde ikram edilen içecekler tatlıların yanı sıra Kurban bayramında tüketilen et ürünleride bizler için sıkıntı yaratabilir.

Ağız ve diş sağlığı, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda daha büyük bir önem kazanıyor.Bu durum özellikle çürük veya ağızda boşluk gibi problemleri olan hastalar için  tam anlamıyla bir kaosa dönüşebiliyor. Bayramda tüketilen etler ve tatlı gıdalar, ağızda oluşan boşluklara girerken, ciddi ağrıların yaşanmasına yol açabiliyor. Bu nedenle bayramda böyle sorunlarla karşılaşmamak için ağız sağlığına ekstra özen göstermek gerekiyor. 

Sıkıntı yaşamamak için nelere
dikkat etmeliyiz ?

-Asitli içeceklerden uzak durulmalı
Kurban Bayramı’nda yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen içecekler de diş sağlığını derinden etkileyebiliyor.Haliyle her gittiğimiz yere diş fırçamızı götüremeyiz.Bu yüzden mümkün oldukça asitli içecek içmemeliyiz. Asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk şekilde tüketilmesi, dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Dişlerde meydana gelen çatlamalar ise ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine dönüşebiliyor.

-Sadece diş fırçalamak sizi rahatlatmaz
Bayram ziyaretlerinde tükettiğimiz ikramlıklar sonrası mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor.Ancak bu tek başına yeterli olmamaktadır. Ayrıca bayramlarda diş temizliği için fırçalamaya ilaveten, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmasıda çürük ve sıkıntı olmaması için gereklidir. Fakat ev dışındaki ortamlarda gıda tüketiminin hemen ardından diş temizliği yapmak mümkün olmayacaktır.Bu yüzden bol bol su içilmesi faydalı olacaktır.

-Çocukları şekerlerden uzak tutun
Özellikle küçük yaştaki çocukların takibi çok önemlidir.Çünkü çocuklar daha fazla şeker ve tatlı tüketmektedir.Bayramlarda yetişkinlere göre daha fazla tatlı, şeker, çikolata ve asitli içecekler tüketen çocuklar da ağız temizliğine dikkat edilmediğinde çeşitli diş problemleri yaşayabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir.

-Diş ipi kullanımı çok önemlidir
Özellikle ağız içerisinde eksik diş sonucu oluşan boşluklar veya ağızda  protezleri bulunan hastaların et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramı’nda çeşitli sorunlar yaşamaları aşikardır. Dişlerin arasına sıkışan gıdalar  ağrıların yaşanmasına neden olabilirken, protezlerin arasında kalan yiyecek kalıntıları ise ağız kokuları meydana getirmektedir. Bu gibi problemlerin çözümü için genellikle kürdan kullanımı diş etlerini harap ettiği için yanlış bir tercihtir. Bu nedenle diş aralarına sıkışan kalıntıların temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca dolgulu dişler arasında birbirleri ile çok sıkı temas sağlanmalı, böylece gıda kalıntılarının diş aralarına sıkışması önlenmelidir.

-Bayram öncesi diş tedavileri tamamlanmalı
Bu bayramda yaşayacağımız gibi süren uzun bayram tatilleri, tedavi edilmemiş diş çürüğü bulunan hastalar ve iltihaplı dişler için sıkıntı oluşturabiliyor. Ciddi diş problemlerine acil müdahalelerde bulunabilecek diş hekimi bulmak ve uygun tedaviyi yaptırmak bayram dönemlerinde zor olabiliyor. Dolayısıyla tedaviyi bayram sonrasına bırakmak yerine tatil başlamadan müdahele ettirmek daha doğru bir tercih olacaktır.
Şimdiden aileniz ve akrabalarınızla geçireceğiniz güzel bir bayram diliyorum.Kurban bayramınız mübarek olsun.....