Mübarek kurban bayramında artan et tüketimi, özellikle dişlerin et kalıntılarına maruz kalmasına, bu nedenle de ağız sağlığı konusunda ciddi problemlerin yaşanmasına yol açabiliyor. Tabi ki sadece et değil şeker ve asitli içeceklerde olumsuz etkilemektedir. 
Şüphesiz ki ağız ve diş sağlığı, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda normal zamana göre daha büyük bir önem kazanıyor. Çünkü özellikle çürük veya ağızda boşluk gibi problemleri olan hastalar için Kurban Bayramı, ıstıraba dönüşebiliyor. Bayramda yenilen etler ve tatlı gıdalar, ağızda oluşan boşluklara girerken, zaten normal zamanda oluşabilen ciddi ağrıların daha şiddetli yaşanmasına yol açabiliyor. Bu nedenle bayramda böyle sorunlarla karşılaşmamak için ağız sağlığına ekstra özen göstermek gerekiyor. Bilinmesi gereken önemli noktalar şunlardır;
Özellikle bayramda tüketimi artan asitli içecekler...
Kurban Bayramı’nda yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen içecekler de diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk şekilde tüketilmesi, dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Dişlerde meydana gelen çatlamalar ise ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine sebep vermekte ve sıkıntıların giderek artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, diş fırçalama ve ağız bakımı bu dönemde daha fazla önem arz etmektedir.
Diş fırçalamak tek başına yetmez...    
Kurban bayramında eş, dost, akraba ziyaretlerinde tüketilen ikramlıklar sonrası mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ayrıca bayramlarda diş temizliği için fırçalamaya ilaveten, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmalıdır. Fakat ev dışındaki ortamlarda gıda tüketiminin hemen ardından diş temizliği yapmak mümkün olmuyorsa, bol bol su içilmesi çok önemlidir.
Çocuklarınızın ağız bakımını ihmal etmeyin...
Bayramlarda anne ve babalara göre daha fazla tatlı, şeker, çikolata ve asitli içecekler tüketen çocuklar da ağız temizliğine dikkat edilmediğinde çeşitli diş problemleri yaşayabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha dikkatli olması ve çocukların besin tüketiminin ardından diş temizliğini takip etmesi gerekiyor. Aksi takdirde erken yaşta ciddi diş sıkıntıları oluşmaktadır.
Ağız içerisinde protez bulunanlar daha dikkat etmeli...
Ağızda diş kaybı sonucunda oluşan boşluklar veya ağızda uygunsuz protezlerin varlığı, hastaların özellikle de et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramı’nda çeşitli sorunlar yaşamalarına yol açabiliyor. Dişlerin arasına sıkışan gıdalar ciddi ağrıların yaşanmasına neden olabilirken, protezler arasında kalan yiyecek kalıntıları ise ağız kokularının oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Bu gibi problemlerin çözümü için genellikle kürdan kullanımı yaygındır. Ancak kürdan kullanımı çoğunlukla diş etlerini tahriş edebiliyor. Bu nedenle diş aralarına sıkışan kalıntıların temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca dolgulu dişler arasında birbirleri ile çok sıkı temas sağlanmalı, böylece gıda kalıntılarının diş aralarına sıkışması önlenmelidir.
Mümkün ise bayram öncesi diş bakımınızı yaptırın...
Uzun bayram tatilleri, tedavi edilmemiş diş çürüğü bulunan hastalar için sıkıntı oluşturabiliyor. Ciddi diş problemlerine acil müdahalelerde bulunabilecek merkez aramak ve uygun tedaviyi yaptırmak bayram dönemlerinde zor olabiliyor. Bayramda bu gibi problemlerle karşılaşılmaması için tatil öncesi diş muayeneleri, gerekiyorsa diş tedavileri tamamlanmalıdır. Bu sayede bayramı daha rahat ve mutlu geçirebilirsiniz..

Şimdiden bütün halkımızın mübarek kurban bayramını tebrik eder. Küçüklerin gözlerinden ,büyüklerin ellerinden öperim...