Kurban alamayıp tatile giden abilerim ablalarım, evinize hoşgeldiniz. Kurban tatiliniz mübarek olsun. Yüce Allah güneşlendiğiniz sahillere bereket, kulaç attığınız kollara güç kuvvet versin. 

Son yıllarda Allah’ın bize mükafat olarak bahşettiği dini bayramları tatil olarak değerlendirmeye başladık. İmkanı olanların kurban kestiği, olmayanların da buruk da olsa büyük bir sevinçle karşıladığı bayramlar artık bambaşka bir hal aldı. 

Bayram yaklaşırken bayram hazırlığı yerine tatil hazırlığı yapıyor, yıl boyu kurban için değil de tatil için bütçe yapıyoruz. Eş, dost, hısım, akraba, komşu ve büyüklerimizi ziyaret etmek yerine daha arefe gününden evimizi terkediyor, ellerini öpüp hayır dua alacağımız akraba ve büyüklerimize sahilde güneşlenirken kısa mesaj atıyoruz. 

Öylesine bir kültürel erezyon halindeyiz ki bu yıkıma dur diyemiyoruz. 

Yeni nesil dini ve kültürel tüm geleneklerden bihaber yaşıyor. 

PEKİ BUNUN SEBEBİ KİM? 

Bu dini ve kültürel erezyonun birinci derece sorumlusu biziz. Çocuklarımıza dini eğitim vermiyoruz. Bayramların önemini onlara anlatmıyoruz. 

“Baba biz arkadaşlarla bu bayramda da tatile gideceğiz” dediklerinde “git tabi oğlum” diyoruz. Böylelikle vakit namazlarında tekbir getirmek yerine sahil kasabalarında gününü gün etmesine izin veriyoruz. Bir süre sonra bu bir alışkanlık halini alıyor ve kurban bayramı işkembelerin yollara atıldığı, her yerin kan revan olduğu görüntülerle özleşiyor. 

TÜM TÜRKİYE TATİLDE 

Türkiye’de tatilci rekoru kırılmış. Tatil yöreleri tarihin en büyük doluluk oranına sahip olmuş. 

Ne zaman? 

Bu kurban bayramında. 

Hayvan sahiplerinin elinde bol bol satılmamış kurbanlık kalırken, Türkiye’nin dört bir yanında tatilci istilası yaşandı. Bu can yakıcı bir analizdir. Üzüntü vericidir. 

Bir Müslümanın kurban kesmeyip tatile gitmesi kendisini ilgilendiren bir konudur. Şahsen benim hiç kimseye bu konuda birşey söylemeye hakkım yok. Fakat milyonlarca Müslümanın kurban kesmeyip tatile gitmesi herkesi ilgilendiren bir konudur. Zira bu toplumsal bir olaydır. 

TV HOCALARI NEDEN SESSİZ? 

Müslüman bir toplumun Allah’ın “kurban kes” emrini yerine getirmemesi müdahale edilmesi gereken bir konudur. Bu, kendisini İslam’a ve Müslüman topluma adamış görevli görevsiz herkesi ilgilendiren bir konudur. 

Sakızın oruç bozmaması hakkında sayfalarca hüküm veren hocaların bile kurban bayramında tatile gittiğini düşünüyorum.

Sayın hocalarımızı tatilde güneş çarpmış olmalı ki içinde bulunduğu Müslüman toplumun Allah’ın “kurban kes” emrini yerine getirmemesine sessiz kalmalarının başka bir açıklaması olamaz. 

BİR TARAFTA EKONOMİK KRİZ DİĞER TARAFTA TATİLCİ REKORU 

Doların TL karşısında değer kazanması ile yaşanan ekonomik sıkıntının dumanı tüterken gelen 9 günlük bayram tatili ile Türkiye bir rekor daha kırdı. 

Tatil rekoru! 

Bayramda sadece Muğla’ya 10 milyon yerli turist gitmiş. Türkiye genelinde de hiç oda kalmamış. 

Ekonominin bu denli sıkıntıda olduğu bir dönemde insanların hunharca tatile gitmesini sosyoloji bilimi nasıl açıklar bilemiyorum. 

Bu konunun irdelenmesi gerekiyor. Gerçekten ekonomi bozuldukça lüks yaşamın artmasının psikolojik ve sosyolojik analizlerini merak ediyorum. 

Velhasıl... 

Kültürel ve İslami değerlerimizin her geçen gün eridiğini görüyoruz. Bu erimeye önce ailede müdahil olunmalı. Bu erimeye bir dur demeliyiz. 

Aksi takdirde dini bayramlarımız tatil bayramları olmaktan öte gidemeyecek.